KarussellПодводен свят

10-те най-чести грешки при начинаещите водолази – I-ва част

1984082a1fdefb71e8e01eebe63bc9fcШели Колет се гмурка за забавление още от 90-те години на миналия век, като става инструктор по PADI през 2009 в Мексико. Wreck Dive и Deep Dive са и любимите специалности, като планира да продължи с техническото гмуркане, за да открие нови неща в подводната фотография и нови дестинации и спотове в чужбина. Надява се някога да си купи подходяща лодка и да обиколи всички места за които мечтае.

Шели започва своите курсове за начинаещи водолази с десетте

най-чести грешки които новаците допускат. Ето кои са те:

 

 1. Да пропуснеш проверката за плаваемостimage
  Никога не пропускай бойонси чек-а, особено ако си станал по-тежък или пък по-лек от необходимото.  Ако нещо се е променило от последната ти проверка –  имаш промяна в  собственото си тегло, сменил си неопрена или си сложил друг с различна дебелина, гмуркаш се в сладка вместо в солена вода или имаш друго BCD е необходимо да направиш нова проверка и да се увериш, че си с правилните тежести. Повечето килограми ще ти струват загуба на ценна енергия и съответно по-голяма консумация на въздух, а по-малкото, в най-лошия случай,  могат да доведат да безконтролно изплуване
 2. Да се гмуркаш извън рамките на твоите сертифицирани уменияimage
  Лесно е да се захласнеш по някое ново място и да се чувстваш сигурен при мисълта, че имаш до себе си някой по-напреднал и с  повече опит от теб. Това е голяма грешка. Повечето инциденти под водата стават именно, защото водолазът не е подготвен за условията, в които се гмурка. Не се подвеждай от идеята, че допълнителното обучение и опит са загуба на време и пари. Всяка година, водолази които не са се обучавали как да се държат и реагират, докато разглеждат потънали кораби, пещери и затворени пространства, умират там. Често водолази без необходимото обучение завършват живота си в останките на потънали кораби, защото не си дават сметка, че не е толкова просто да изплуваш от там.  Обучението и опитът са жизнено важни и никога не си и помисляй да прекрачиш границата на твоята сертификация.
 3. Липса на комуникация с твоето “бъди”image
  Комуникацията с приятел, член от семейството или току-що уговорен на спота, е от основно значение. Постоянно виждам водолази, които нямат представа къде се намира “бъди”-то им в момента. Едно от най-основни правила при водолазите е да следиш човека, който би могъл да спаси живота ти. Както и ти неговия. Важно е не само да знаеш къде е партньорът ти, но и да следиш винаги да сте близо един до друг, за да можеш, при нужда да привлечеш вниманието му. Никога не се отдалечавайте твърде много един от друг и винаги преди гмуркане повторете сигналите, за да не се объркате под водата. Винаги гледайте колко отдалечени сте един от друг и следете взаимно въздуха си.
 4. Липса на ситуационна ориентацияimage
  Много често новите водолази  фокусират вниманието си върху тяхната екипировка или красотата на подводния свят и пропускат по-важната цялостна картина. Това е разбираемо, но много опасно, тъй като докато се взираш в някоя красива рибка или се бориш да изчистиш маската си, може да бъдеш повлечен от някое вертикално течение и да загубиш групата или лодката. Една от най-често срещаните грешки при начинаещите водолази е неведението за дълбочината на която се намират. Гмурканията на отвесни рифове и стени са известни с това, че докато водолазите гледат морския живот, не обръщат внимание на тяхното незабележимо спускане. Много често, ако не следят дълбочината и уредите си, вертикалното течение надолу ги отвежда отвъд техните лимити на обучение и знания. Пример за липса на ситуационна ориентация е също и използването на ръце от някои водолази, които се опитват да се движат или обръщат, без да си дават сметка, че могат  ударят или закачат намиращите се наблизо водолази.
 5. Да не се следи разхода на въздухimage
  Много начинаещи водолази допускат огромната грешка да забравят да поглеждат манометъра. Грешка, която може да ти струва живота, тъй като на всеки е ясно, че въздухът е най-важното нещо за един водолаз. Тренирам своите курсисти да следят толкова стриктно въздуха си, че винаги да знаят колко въздух имат, без да поглеждат уредите си. Пренебрегването и подценяването на това правило няма никакво извинение. Освен това, след всяко гмуркане преглеждай графиката на разхода на въздух , за да знаеш с по-голяма точност колко въздух ще е необходим за следващото гмуркане.

Следва II-ра част

Filter Digest
по материали от ScubaDiverLife

AH9A701110-те най-чести грешки при начинаещите водолази – II-ра част

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Фитнес тракерите: малки помощници или ненужни джаджи

Next post

СУ-34 (Fullback) - Тежката авиация в атака!

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

2 Comments

 1. Pavel
  10/10/2015 at 13:11

  единствената забелешка която имам е :Обяснявай на прост бългаски език ……….защото водолази любители изобщо няма да те разберат с думи от рода на :Спот ,бъдито или тем подобни …………

 2. 10/10/2015 at 13:22

  Така е, но много от тези термини са на английски, и нямат точен превод. Курсовете на PADI също са на английски за сега, и тези думи на английски са се превърнали в жаргон при водолазите. Всеки който започва да кара курсове, непременно ще се сблъска с тях. Съжаляваме ако има неясноти, ще се опитаме да ги поправим.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.