Подводен свят

10-те най-чести грешки при начинаещите водолази – II-ра част

1984082a1fdefb71e8e01eebe63bc9fcШели Колет се гмурка за забавление още от 90-те години на миналия век, като става инструктор по PADI през 2009 в Мексико. Wreck Dive и Deep Dive са и любимите специалности, като планира да продължи с техническото гмуркане, за да открие нови неща в подводната фотография и нови дестинации и спотове в чужбина. Надява се някога да си купи подходяща лодка и да обиколи всички места за които мечтае.

Шели започва своите курсове за начинаещи водолази с десетте

най-чести грешки които новаците допускат. Ето кои са те:

 

6. Отпускане на повърхносттаimage

Много от начинаещите водолази забравят, че могат да надуят BCD-тата на повърхността, да се обърнат по гръб и да отпочинат. Моите студенти често продължават да се борят на повърхността и да ритат с плавници, дори с надути жилетки. Те инстинктивно се опитват да се задържат на повърхността и така се уморяват допълнително след гмуркането.  Когато изплуваш, екипировката не е много удобна и затова е необходима малко практика, за да се научиш да се отпускаш и отпочиваш. Най-добре е да надуеш жилетката, която ще те държи на повърхността и да се отпуснеш назад върху нея. По този начин ще дадеш възможност на краката си да починат.

image7. Прекалено честото използване на BCD инфлатора под вода

Обикновено начинаещите водолази забравят да напълнят жилетките с въздух на повърхността, а в същото време  непрекъснато  ги пълнят и изпразват под водата. Надуване, изпускане, надуване, изпускане – това е често срещан навик на начинаещите, които, вместо това,  би трябвало да се опитват да се научат на добър контрол на плаваемостта. Разбира се, за това трябва практика, но е трудно да се научиш на нещо друго ако непрекъснато търсиш бутона за надуване или изпускане.

 

8. Твърде много нови нещаimage
Потопяваш се в невероятно красив риф с екзотични морски обитатели и флора и  естествено искаш да направиш снимки. Но новите водолази никога не трябва да забравят, че вече имат доста други задачи, над които да се упражняват и не трябва да добавят нови, които да ги объркат допълнително.  Виждала съм водолази на първите си Open Water гмуркания, които носят нова екипировка, скъпи камери и осветление. Това е основна грешка на начинаещите, които искат да се научат на всичко наведнъж. Новата екипировка, например, отнема достатъчно внимание, докато свикнеш с нея и започнеш да се чувстваш сигурен, знаейки кое къде се намира със затворени очи. Ако имаш нов апарат и осветление ще ти трябват доста дайвове, докато свикнеш с менютата, контролните бутони и т.н. Да не говорим, че добрият контрол над плаваемостта е едно от най-важните неща при правенето на снимки.

9. Да не се изравнява достатъчно често налягането в ушитеimage
Въпреки многократните тренировки в курсовете, много начинаещи водолази все още чакат да почувстват болка или дискомфорт в ушите преди да изравнят, а това е най-честата причина вече  да не могат да го направят. Болката в ушите означава, че вече ще ти бъде трудно да изравниш, понякога и невъзможно. Дори самото надуване може да причини раздразнение и възпаление, което да попречи при следващите дайвове. Изравнявай на всеки метър докато се потапяш, дори и с всяко вдишване преди да почувстваш болка или дискомфорт, най-вече в първите 10 метра, където налягането става двойно на атмосферното. Ако почустваш болка,  издигни се малко нагоре  и опитай отново. Не се надувай прекалено ако не става, това може да причини травма.

10. Да разчиташ единствено на водачаimage
Много начинаещи водолази разчитат на своя гид и пренебрегват обучението да навигират с компаса. Да смяташ, че си намерил най-добрия път до определеното място за гмуркане,  да оставиш всичко на своя гид или изобщо да не се интересуваш къде отиваш може да бъде много опасно. Виждала съм водолази които пренебрегват брифингите за възможни течения, специфичното поведение на  морските обитатели, дънното време или лимитите за максимална дълбочина, защото си мислят, че не трябва да се тревожат  за тези неща при положение че имат водач. Всеки водолаз отговаря сам за себе си, дори да е наел водач, който да покаже мястото и да те разведе наоколо. Вслушвай се внимателно в брифингите, опитай се да запомниш местата и посоките начертани от гида и плувай по тях. Бъди активен участник в собственото си приключение, но и отговорен към сигурността – твоята и на останалите. Това ще направи пътешествието ти по- приятно, а теб по-добър водолаз.

 

Filter Digest
по материали от ScubaDiverLife

diving-fit10-те най-чести грешки при начинаещите водолази – I-ва част

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

СУ-34 (Fullback) - Тежката авиация в атака!

Next post

Улична мода от Париж през погледа на Фил О

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.