KarussellПодводен святЧасовници и дайв компютри

ЧАСОВНИЦИТЕ С ДЪЛБОКОМЕРИ

Скуба дайвингът е доста популярен спорт, но крие известни рискове, за които човек трябва да е добре подготвен и екипиран. Ако водолазът изплува твърде бързо, това може да доведе до декомпресионна болест, която може да бъде болезнена и животозастрашаваща. С увеличаването на дълбочината, психологическият ефект става по-осезаем. Надежден подводен часовник и дълбокомер са основна част от оборудването, проектирани да следят дълбочината и отчитат времето прекарано под вода. Тези уреди изискват да се използват декомпресионни таблици. Обикновено, водолазите използват часовника и дълбокомера за да изчислят декомпресията за определени дълбочини. Въпреки, че в днешно време, водолазните компютри изместват аналоговите уреди, много хора все още използват механичен дълбокомер, дори само за бекъп.

 

Favre Leuba Bathy 160 от 60-те години е един от първите часовници с интегриран дълбокомер. Може да измерва дълбочина до 48 метра.

Доста производители са направили часовници с интегриран механичен дълбокомер, започвайки от Favre-Leuba, Nivada и Aquadive през 60-те години на миналия век. От практична гледна точка, тези часовници е трябвало да заменят самостоятелните дълбокомери.
Тези редки модели и инженерни решения са завладяващи… и не е необходимо да си водолаз, за да ги обожаваш.

От техническа гледна точка са използвани различни инженерни решения. Ето няколко примера за такива часовници, имайки предвид само механичните.

IWC GST Deep One с дълбокомер

Бурдоновата тръба, измислена още през 1850 година, е все още едно от най-използваните устройства за измерване на налягане на течности. Направена е от частично сплесната и огъната метална тръбичка. Когато е под налягане, тя се опитва да се изправи, движейки стрелката. Например такава система е използвана в IWC Deep One от 1999, снимката горе. Часовникът има две стрелки за дълбокомера, едната показва моментната дълбочина, а другата отчита най-голямата дълбочина на вашето гмуркане.

Мембраните или анероидните капсули са друго решение, което да отчете нарастващото налягане. Мембраните са били използвани за производството на IWC Deep II и IWC Deep III. IWC напоследък реши да махне Deep III от настоящата си колекция, което означава, че брандът вече не предлага часовник с дълбокомер.

IWC Aquatimer Deep Two & Deep Three с дълбокомер

По надолу схемата на Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving Pro Geographic показва как чувствителната на налягане мембрана, свързана със серия от зъбчатки движат стрелката.

Сред последните разработки е гигантския Blancpain X Fathoms, който също използва мембрана, изработена от аморфен метал. Този звяр е с диаметър от 55.65 мм, измерва дълбочина до 90 метра има памет за максимална дълбочина и отделна индикация в 0-15 м зона с точност от 30 см. Има и обратен 5 мин. брояч за декомпресионни стопове.

Един от най-екстремните дайв часовници Blancpain X Fathoms

Raider Bathy MemoDepth е представен на изложението в Базел през 2018, където Favre-Leuba  използват анероидна капсула за да измерват дълбочината. Задният капак има решетка, която позволява на водата да установи контакт с капсулата. С нарастването на дълбочината, капсулата се свива. Линейното движение се предава на зъбчат механизъм и се превръща във въртящо движение. Часовникът показва дълбочината на 2 скали: централната стрелка, заедно с часовете и минутите, показва настоящата дълбочина. Малкият циферблат на 3 часа, показва критичната максимална дълбочина достигната (до 120 м); рисетва се с бутон на 4 часа.

 

Друго просто, прагматично и надежно решение е да се използва капилярна тръба за дълбокомера. Например Oris Aquis Depth Gauge има отвор на 12 часа и тесен канал в сапфирения кристал (който е 50% по дебел от нормалните)

Отворът позволява на водата да влезе в тясното каналче, когато водолазът се спуска надолу и се увеличава дълбочината. Налягането нараства и въздухът в каналчето се компресира и водата го избутва навътре. Дълбочината се отчита на скала на циферблата, благодарение на сепарацията между въздуха и водата.

Filter Digest
Превод Ясен Кунчев
по материали от Monochrome

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Нов световен рекорд с моноплавник по версията на AIDA

Next post

An-22 - Най-големият турбовитлов самолет в света

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.