KarussellПодводен свят

Потънали кораби от Римската империя са намерени в Египет и Израел

 

Без да си кривим душичката, всеки от водолазите си мечтае някой ден да открие ако не съкровище, то поне някой златен пендар на морското дъно. На някои, разбира се, им се удава, особено на водолазите-археолози, изпратени с мисия.
Три потънали кораба от времето на Римската империя, пълни с различни артефакти, които вероятно лежат там хиляди години, са открити край бреговете на Александрия в Египет. Правителството потвърди новината, добавяйки, че останките са от времето, когато Римската империя се е простирала в Европа и Северна Африка.

Златна монента с лика на Октавиан Август

В пост във Фейсбук страницата на Егпетското министерство на антиките се казва, че археолози са немерили 3 златни монети, датирани от времето на император Октавиан Август, пръвият римски имтератор. Намерена е също и “кралска глава от кристал”

Кристална глава изобразяваща може би римския генерал Марк Антоний

Според Мустафа Вазири, генерален секретар на Министреството на антиките, кристалната глава може да изобразява известния със съмнителна слава римски генерал Марк Антоний. Останките от потъналите кораби са откирити по време на съвместна мисия от Министерството на антиките на Египет и Европейският институт за подводна археология. Осама Ал-Нахас от департамента за подводна археология казва, че източното пристанище на Александрия все още крие множество такива съкровища. Той предполага, че може би съвсем скоро ще бъде открит и 4-ти такъв потънал кораб.
Ние можем само благородно да завиждаме и да стискаме палци на колегите.

Между другото, в Средиземно море, край бреговете на Кесария в Израел, по-рано водолази откриха потънал кораб отпреди 1600 години, откъдето са извадени монети и бронзови статуи в човешки размери. Израелските власти потвърдиха, че намерените антики са в безупречно състояние, заровени и запазени от слой пясък.

 

 

Корпусът на кораба е писан като “Най-значителната находка на римски артефакти от 30 години насам”. Много от нещата са изключително добре запазени, според Израелските власти. Те включват бронзова лампа с изобразен богът на слънцето Сол, фигура на богинята Луна и лампа с изобразена глава на африкански роб. Една от големите изненади е хиляди монети, останали във формата на съда, в който са били пренесени, тежащи около 20 кг. Това е цяло съкровище с огромна историческа стойност и изключетелна красота.

Локацията на кораба, както и разпраделението на товара по морското дъно, предполага голям търговски кораб, който пренася метал за рециклиране, среща буря при приближаване на пристанището и е отнесен и разбит в скалите. Първоначалният оглед на железните котви подсказва, че е имало опит да се спуснат котвите и счупването им показва силата на вятъра и вълните.
Пясъкът е запазил статуите толкова добре, сякаш са току-що отляти, а не преседяли 1600 години на морското дъно.

Намерените монети са с лика на император Константин, който управлява Западната Римска Империя (312–324 сл.н.е.)

Намерените монети са с лика на император Константин, който управлява Западната Римска Империя (312–324 сл.н.е.), както по-късно е известен като Константин Велики, Римски император (324–337 сл.н.е.). Намерени са и монети с лика на Валерий Лициниан Лициний или Лициний I, римски император през (308-324 г). Победен и детрониран от Константин Велики след две междуособни войни.

“Гмуркам се тук всеки уикенд и никога не съм намирал нещо подобно досега”, казва Офер Раанан, един от водолазите, който прави първото откритие през април миналата година. Останките лежат открити на дъното и най-интересното е, че всичко е в много по-големи количества от откритите досега неща.

Експертите мислят, че търговският кораб е превозвал различни стоки от метал до неизвестно място за рециклиране – нещо обичайно за металните статуи от класическата епоха, които са много редки заради това, че са ги претопявали и използвани за други цели. Според архоеолозите намерените останки говорят за значителен обем на търговията по онова време и за статусът на Кесария като пристанище в условията на сравнително стабилна и просперираща Римска империя в този период.

 

Filter Digest
по метериали от ibtimes.co.uk

 

 

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Караваните, вдъхновени от 30-те години, пак са на мода

Next post

Вижте тези 20 фотографии, показващи силата на човешкия дух

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф