KarussellПодводен свят

Канадка поставя нов рекорд за най-дълбоководна фотосесия

В един искрящ, ясен и спокоен ден в началото на декември моделът от Монреал Ким Бруно се шмугва в океана край бреговете на Насау на Бахамските острови, облечена в розова пачка, опитвайки да постави нов световен рекорд на Гинес за подводен модел.

„В това предизвикателство, най-трудно общо взето е за модела, защото така човек поставя живота си в чужди ръце“, казва 38-годишната Брюно от дома си в Монреал.

Брюно, фотографът Пиа Ойарзън и голям екип от съпътстващи водолази слизат на 40м (130 фута) под повърхността на океана. Там Бруно сваля жилетката с бутилката и маската, задържайки дъха си, за да може Пиа да я снима, позирайки за световен рекорд. На всеки няколко минути асистент водолаз й подава регулатор, за да може Бруно да поеме въздух. След това отново затаява дъх, позирайки за фотографа.

Ким Бруно край Насау на рекордна дълбочина снимана от Пиа. Pia Oyarzun

Като цяло екипът снима на 40 метра в продължение на девет минути. Така е поставен нов световен рекорд на Гинес за най-дълбока подводна фотосесия с модел.
„Когато се съсредоточите в нещо, наистина няма лимит. Казват, че небето е границата. Дъното е границата“, каза Брюно. „Свалих маската си и в момента в който я свалих не виждах нищо, така че трбяваше да имам пълно доверие на останалите.
След 9 минути екипът започва да се изкачва бавно, като снимат на различни дълбочин, общо 37 минути.
Оярзън казава, че безопасността е най-голямото предизвикателство за снимките на дълбоко. И добавя, че позирането на тези дълбочини без маска или шнорхел е огромно предизвикателство.
“Да позираш на такава дълбочина е изключително трудно. Тялото иска да се движи във всички посоки, а трябва да имаш подходящо изражение. Човек не би могъл да предположи, че Ким е на 40 м. Тя беше толкво спокойна и отпусната, сякаш е на 2-3 метра. Това е огромно постижение, още съм под въздействието на това.

Ким Бруно край Насау на 40 м дълбочина. Pia Oyarzun

Фотосесията следва дълга битка, в която Бруно се опитва да забременее. След доста неуспешни опити в Монтреал, тя се мести в Мексико, където се свързва с местен лекар. Докато се подлага на лечението, започва да се гмурка. Пробва фридайвинг и скуба.
“Отидох в Косто, казва тя, и похарчих 50 долара за маска и плавници. Никога не бях се гмуркала преди това. Потопих се в един друг свят, беше страхотно усещане за свобода и лекота, за кипящ живот и неземна красота. За известно време забравих за болките и трудностите през които преминавах.”
Документирайки пътуването си в Instagram, Брюно се обучава с инструктор по фридейвинг в Мексико. Тя също се сертифицира за скуба дайвинг и започва да ходи по сафарита. Така тя се свързва с Оярзън, фотограф и водолаз, и заедно работят върху някои удивителни подводни снимки на Бахамите, където се намира Оярзън.

Ким Бруно бременна снимана от Пиа. Pia Oyarzun

Брюно в крайна сметка среща лекар във Флорида, така че тя се мести там, за да продължи битката си да забременее. Въпреки че й е казано, че бременността е малко вероятна, скоро след като се свърза с лекаря, Бруно забременява. За да отбележат бременността, тя и Оярзън заснемат няколко подводни снимки на Бахамските острови.

Ким Бруно по време на бременността. Pia Oyarzun

Ким Бруно край Насау на рекордна дълбочина снимана от Пиа. Pia Oyarzun

„Гмуркането беше толкова важно в моето пътуване, че трябваше да бъде там и трябваше да бъде с Пиа. Снимките се получиха прекрасни и е нещо, което никога няма да забравя“, казва Брюно.

Брюно най-накрая ражда момиченце Ела през януари. Не се е гмуркала от година и половина, когато двамата с Оярзун решават да се справят със световния рекорд.

Снимките са се състояли в началото на декември на Бахамите. Бруно е имала само няколко тренировки в басейн в Монреал, за да се подготви за фотосесията.

Filter Digest
Превод: Ясен Кунчев
по материали от globalnews.ca

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Публикуваха нови 3D изображения на потъналите край Дюнкерк кораби по време на операция "Динамо"

Next post

Стар водолазен скафандър бе продаден за рекордните 54 000 долара!

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф