KarussellПодводен святУроците на живота

Уроците на живота: Гордостта може да бъде смъртоносна!

ascent

Рей е относително нов водолаз, но  е запален по екипировката. Той обича да има най-добрата, да и се наслаждава и показва. Това го кара да се чувства като истински водолаз, накичен по последен писък на модата с различни джаджи.
10 минути след началото на гмуркането, всичко е ОК. Група от няколко водолаза му сигнализират и сочат регулатора му. Той решава, че новият му регулатор изглежда добре във водата, и понеже не е сигурен какво искат да му кажат, кимва и продължава да плува. Рей решава да ги попита след това на повърхността. След това поема въздух, но всъщност няма какво да вдиша. Останал е бъз въздух.

Водолазът

Рей се гмурка от скоро. Той е на 53 и е сертифициран водолаз от 2 години,  има advanced open-water сертификация, но се е гмуркал само 5 пъти без инструктор.
Последната покупка на Рей е малка пони бутилка с регулатор, която той закача  на другата бутилка отзад на гърба. Макар  рядко да се е гмуркал на дълбоко и да е имал притеснения с консумацията на въздух, той решава че допълнителната бутилка изглежда яко. Той не е съвсем сигурен как точно да я постави, а и се срамува да попита. Решава че ще поговори с инструктора си следващата седмица.

Гмуркането

Чудесен ден за гмуркане – слънчево и топло. Решават да направят две влизания на не много труден риф. Дъното на първото гмуркане е на около 15 метра, видимостта чудесна. Рей познава повечето водолази на лодката, но не е близък с никой от тях. Няма бъди за пътуването си, но на място всички се съгласяват да влезнат като група.
Когато Рей облича екипировката, той  малко се разсейва от допълнителната тежест на малката бутилка с регулатора, но слага набързо всичко. Когато дайвмастърът казва, че е време да скочат във водата, той се изправя и отива директно към кърмата на лодката. Малко нервен Рей направо скача във водата, без регулатор в устата. Дайвмастърът се опитва да го спре, но той вече е направил “голямата” крачка. Малко по-късно Рей се появява на повърхността плюейки солена вода.
Инструкторът му подава сигнал да постави регулатора в устата си и след като получава ОК, Рей се спуска към рифа на 15 метра.
7088

Инцидентът

Няколко водолаза плуват към Рей и му сочат към регулатора в устата и другия регулатор който се влачи покрай него. Той просто кима и продължава. Никой от водолазите не продължава да следи проблема, нито пък Рей обръща внимание.
10 минути по-късно по време на гмуркането, Рей се опитва да поеме въздух, но регулатора не подава никакъв. В бързината си да започне гмуркането след като е влязъл във водата, без регулатор, Рей грабва втората степен от регулатора на пони бутилката, а не основния си регулатор.

Той се оглежда, но никой от другите водолази не е достатъчно близо, за да помогне. Рей се паникьосва и директно се изстрелва нагоре. Той забравя всичко от обучението и не опитва да освободи въздуха от дробовете си. Рязко изкача на повърхонстта, на около 50 метра от лодката, сигнализира за помощ и след това губи съзнание.

 

Процедурите за реанимация не дават резултат.

Анализ

Едно от две неща можеше да спасят живота на Рей:
Ако се беше потопил с правилния регулатор, щеше да е ОК разбира се. Когато разбира, че е без въздух, ако беше превключил на другия регулатор щеше да е ОК. Бутилката на гърба на Рей е пълна, вместо да превключи на този регулатор, той се паникьосва. Той не е близо до никой от водолазите и всички разумни мисли тутакси се изпаряват от главата му и той стартира към повърхността.
Медицинското лице постановява смърт от удавяне, но това е класически случай на въздушна емболия.
От приблизително 15 метра под повърхността, въздуха останал в дробовете на Рей се разширява почти 2.5 пъти спрямо обема в дълбочина. Разширяващия се газ най-вероятно разкъсва тъканта на белия дроб и през отвора мехурчета с въздух влизат в артериалното кръвообращение. При въздушния емболизъм, балончетата могат да отидат директно в мозъка, и да предизвикат подобни на инсулт симптоми проявяващи се до 15 мин след изплуването на повърхността.

В случая на Рей, това става веднага.  На екипажа отнема само няколко минути да стигне до него, но когато това става, Рей е в безсъзнание, плаващ с лице надолу. Най-верятно е вдишал някакво количество вода в дробовете си.

Рядко се случва повреда в екипировката да доведе до инцидент или смъртен случай. В този случай това не е повреда, а по скоро начина по който Рей използва екипировката. Той не е запознат с малката бутилка и как да я използва. Той е трябвало да практикува, изваждането на резервния регулатор  многократно, докато това му стане като втора природа.  Също така е трябвало да идентифицира този регулатор и да не го бърка с основния .

Инцидентът е щял да бъде избегнат с “бъди чек” – проверка от бъдито, както и ако  имаш бъди и той  е близо до теб във водата. Рей е трябвало да помоли някой на лодката да му помогне да се облече, както и да направи проверка дали всичко е ОК. Втората степен на “понито” виси свободно, и той във водата го обърква с основния си регулатор.

Ако е имал бъди, най-вероятно щеше да е с регулатор в устата, макар много водолази да признават, че са правили подобна грешка поне един път в тяхната кариера на водолази. Всъщност Рей се гмурка сам, и макар много водолази да го правят, те имат опита, обучението и екипировката да си бъдат самодостатъчни във водата. Соловото гмуркане не е за всеки.

В този случай, няколко водолаза разказват, че са забелязали  Рей да диша от грешния регулатор. Те са му сигнализирали да го смени, но след като той не е разбрал никой от тях, те не са преследвали проблема. Те решават, че той е забелязал, че диша от другия регулатор и ще го смени без проблем. Вие бихте се запитали, колко отговорност имате към водолаз във водата, който не е вашето “бъди”, и това не е лесен въпрос. Въпреки това, другите водолази на лодката и тези които са му обърнали внимание може да чувстват известна вина, когато виждат че един от тях умира и те е могло да направят нещо. Те разбират, че ако бяха успели да коригират неговата грешка, той щеше да е жив. Да се връщаш с лодката към брега, докато екипажа се опитва да спаси другар е ужасно нещо.

 

Уроците на живота:

1 Бъдете запознати с вашата екипировка. Всеки си купува нещо ново от време на време, но отделете достатъчно  за да се научите да го използвате правилно и безопасно.

2 Обучавайте се. Гмуркането с инструктор e добър начин да научите нови техники и да постигнете повече увереност. Дори когато не сте на курс, не се колебайте да питате и искате помощ.

3 Стойте близо до бъдито си във водата. Ако не сте обучен за солово гмуркане, стойте близо до бъдито си, за да можете да си помагате и да се наслаждавате на гмуркането.

4 Практикувайте спешни умения и спешно изплуване. Помнете, че трябва да издишате когато изплувате.

5 Учете се да комуникирате под водата. Това е нещо важно с вашето бъди. Научете са заедно да комуникирате с повечето от основните сигнали.

Filter Digest
по материали от: ScubaDiving.com

[template id=”14667″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

ЕДНО РАЙСКО КЪТЧЕ НАРЕЧЕНО ЛА МАДАЛЕНА

Next post

Малта - гмуркане в историята на Втората Световна Война

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.