Едни от най-яките места за гмуркане в Гърция

Бяхме писали преди за 10-те най-добри потънали кораби в Гърция, сега ще нахвърлим няколко чудесни спота, не само потънали обекти. В страна с 16,000 км брегова ивица, Гърция има много да предложи на водолазите. И докато преди гмуркането е било строго регулирано, сега има с какво да привлече гилдията. И докато корона вируса опустошава икономиките на света, ние се надяваме все пак сезонът да започне, дори със закъснение.

Скинария, о. Крит

С изключителната си брегова ивица, Крит е несъмнено страхотно място за скуба дайвинг. И ако ви харесва да наблюдавате морските животни, стягайте саковете с екипировка и давайте към Крит. Спотът е разположен на юг от град Ретимно. Дъното на малкото китно плажче гъмжи от морени, блекфиш, октоподи, риби и какво ли не. С кристална видимост на водата, мястото е страхотно за няколко дайва и после релакс на плажа.


Кеа, потъналият Британик

Ако потъналите кораби са вашата страст и сте напреднал с курсовете по скуба дайвинг, тогава може би е време да опитате нещо величествено. Както знаете Британик е от същият клас като Титаник, така че ви очаква нещо изключително. Британик е преоборудван на болница през Първата световна война и потъва вероятно от сблъсък с мина на 50тина км югоизточно от Атина на 21 ноември 1916 г. Намира се близо до островчето Макронисос и о. Кеа.

 

 

Палеокастрица, Корфу

На северозападният бряг на остров Корфу, Палеокастрица е позната с плажовете си и кристалната тюркоазена вода. Скалите и рифовете на брега предлагат идеално място за водолазите. Каловри бийч е най-обичаното бясто, където има рифове до 40 метра, както и подводна арка.

DCIM\130MEDIA\DJI_0017.JPG
https://www.youtube.com/watch?v=lbQU_0aA-78

Неа Камени, Санторини

Като вулканичен остров, Санторини предлага страхотни водолазни преживявания. Едно от най-добрите места там е Неа Камени, остров от вулканично изригване. Там можете да намерите потъналото пасажерско корабче Санта Мария – 34 метра със стоманен корпус което потъва в залива Тахиаракис през 1975 година  лежи на 18 метра дълбочина и е чудесен спот дори за не много опитни водолази. Наоколо има страхотни скали, подводни образувания от лава и пещери които си струва да изследвате.


Мирмиги риф, о. Лесбос

В северозападния край на о. Лесбос (Митилини), край селцето Петра, Рифът Мирмиги е много популярно място за гмуркане, гъмжащо от морски живот и красива топография, включително вулканични образувания. Идеално място за начинаещи заради изключително бистрата си вода и липса на течения, рифът започва от 5 метра и достига до 36 м. С лабиринт от подводни коридори на 6 метра е чудесно място за сейфти стоп.


Кефалония, потъналата подводница Персей

Островът в Йонийско море Кефалония е страхотно място което привлича туристи заради неверотната си брегова ивица, разкошни плажове а също и нощен живот. За водолазите това е потъналата подводница Персей, за която писахме. Британската подводница е построена 1929 година и потъва през Втората световна война, след като се натъква на италианска мина на 11 км от брега. Тя лежи на 52 метра дълбочина и е страхотно място за напреднали водолази.


Пещерата на слона, о. Крит

Ако пътувате до Крит и сте близо да Ханя, можете да се гмурнете и да разгледате Елефант Кейв. Пещерата е частично под вода и се намира  срещу полуостров Акротири, в района на Дрепано. Входът на пещерата се намира на дълбочина 10 метра, висок  е 9  и е широк 6.5 метра, тунелът продължава около 40 метра. След това пещерата е дълга около 125 м. и широка около 25 метра. Това е основната зала на пещерата и заради морфологията си е частично пълна с вода. Дълбочината е от няколко сантиметра до 4 метра, а таванът на някои места достига 10 метра. Таванът е покрит с червеникави сталактити, които показват съдържание на желязо и алуминий в скалите. Във водата има много сталакмити, което означава, че някога на дъното не е било покрито с вода. Въздухът в пещерата може да се диша.
Най-важното откритие е съдържанието на много палеонтологически материали. Най-вече кости на слонове, както и на елени.

 

Маратониси, Закинтос

Край бреговете на Закинтос, едно необитаемо островче приютява морските костенурки Caretta Caretta. Ако се гмуркате там, ще можете да видите тези великолепни създания, но и много други като летящи риби, октоподи, различни змиорки и риба папагал.


Хиос

Намирещ се в Егейско море на само 7 км от брега на Турция, Хиос е уникално място за различни видове гмуркане. Подводни пещери, шарени рифове с гъмжащ живот, вертикални стени и потънали кораби. Има за всекиго по нещо, от начинаещия водолаз до техничаря.

 

Filter Digest
по материали от TheCultureTrip.com
превод Ясен Кунчев

 

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.