Моряшката фланелка-символът на френския куул стайл

Published on: 14/06/2019

Filled Under: Karussell, Арт, Мода

Views: 155

Tags: , ,

Официалната долна дреха на френската флота става емблематична за Галийския стил и  морски шик.

Когато става дума за дизайнерски икони на гардероба на цивилното население, едно малко модерно бижу наречено “трико райе” или така наречената моряшка фланелка,  формира поколения от хора с добър вкус като Пабло Пикасо или Кейт Мос. Във френското изпълнени към легендарната блуза може да бъде добавена барета, пропита с морския полъх от Френската ривиера до Британските брегове.

В декрет от Март 1858, официалната долна дреха на Френската Флота е оригинална вълнена блуза, ушита с удобен дизайн, наподобяващ тръба и леко закръглено деколте. 21 бели и 21 сини ленти са отличителните белези на блузата, като ръкавите имат по 14-15 сини ленти.

 

17 август 1953. Клаус Кински отдясно и режисьорът Томас Харлан във френски морски фланелки. (Photo by Keystone/Getty Images)

Експертите търсят корените на морското райе чак през 18 век, ранни версии на дрехата,изобразяващи рибари, има гравирани в Британия и Нормандия . Първата писмена следа е от 1855, където като бюлетин е написано какво трябва да съдържа торбата на моряка.

Жан Пол Готие Photo by Clive Limpkin/Daily Mail/REX/Shutterstock (2063989a)

“Ние не знаем истинската история около райетата, и за това има толкове митове около нея.” казва Делфин Аланик-Коста, уредник на изложбата през 2009 Les marins font la mode (Модата за моряците), проведена в парижкия Морски Музей, в която има изложени една до друга морски униформи и дизайнерски дрехи създадени от имена като  Жан Пол Готие. (Дизейнерът е направил своя собствена униформа, която е емблема на неговия парфюм Le Male)

Блузата на райе е имала много неофициални имена през годините, като например marinière или бретонска риза,  вдъхновени от продавачите на чесън или ‘Onion Johnnies’, нарицатено за продавачите на лук от Роскоф, Бретан, които облечени с раирани пуловери и берети, бетонират стереотипния изглед на типичния французин.

 

Крал Едуард VII (1841-1910),тогава Албърт Едуард, Принц на Уелс, 1846. Found in the collection of Royal Collection, London. Artist : Winterhalter, Franz Xavier (1805-1873). (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Морско, но страхотно

Кралица Виктория през 1846 купува миниатюрен вариант на моряшки костюм за нейния 4 годишен син Албърт Едуард, който той да носи на кралската яхта. Първите морски модни тенденции в Европа са повлияни от нея и  бързо завладяват децата на богатите Викториански фамилии.

Възходът на райето е един от първите примери за работнически одежди, които си пробиват път до модата и служат за символ на еманципацията при жените.Една от първите, които се появяват с такъв костюм,  е френската писателка Колет, която е луда по него. Към края на 19 век тя се появява на балове с маски и в кабаретата от Бел Епок облечена като моряк.

Mandatory Credit: Photo by Harlingue/Roger-Viollet/REX/Shu
Колет на 23 години

Габриел “Коко” Шанел, любителка на удобното облекло, която вдъхновена от мъжката мода, първа я докарва в женския гардероб, е призната за изстрелването на раираната моряшка блуза в модната стратосфера. В нейна запазена марка за лятна визия се превръща  горната част от райе, сламена шапка и широки панталони. Нейната първа такава дреха вдъхновена от моряците е блуза с яка, която до този момент са носили мъжете и която в началото на 1900 години тя представя в нейния бутик в северния морски курорт Дювил .

Според британския историк Амбър Бътчарт, автор на “Морския Шик”, ключова роля на тренда играят богатите американци Джералд и Сара Мърфи,  чийто дом Villa America на Ривиерата е място за шумни партита по времето, когато Джаза бележи нови социални завоевания. (Звездната двойка вдъхновява Франсис Скот Фицджералд да напише романа “Нежна е нощта”, където герои са Дик и Никол Драйвър)

 

GERALD MURPHY (1888-1964). /American painter, socialite and businessman. Murphy, left, with his wife Sara and friends on a beach at Cap d’Antibes, the French Riviera, late 1920s.

“Техният дом на Ривиерата събира целия тогавашен “елит” и Джералд Мърфи отивайки за провизии обикновено  купува на всеки от гостите си такива фланелки на райета.” казва Бътчарт. “Тази дреха се превърна в запазена марка на летата за тези бохемски кръгове” продължава тя.
“Има негови снимки в моряшка фланелка на Ривиерата през 1924/1925 и след това виждаш хора като Фр. Скот Фицджералд  да ги носят. Има някаква силна връзка между хората на изкуството и рибарите и често те се заселват в такива рибарски градчета.

 

Бриджит Бардо във филма / The Bride Is Too Beautiful / 1956 ражисьор Пиер Гаспор-Хюит

Мода на Ривиерата

Изплувайки по времето на Бел Епок, раираната блуза превзема 40-те години на миналия век, според Аланик-Коста, основно в две посоки – от джаз клубовете в Пари Сен Жермен, художниците, писателите и интелектуалците като Борис Виан, Леонар Фуджита и Жак Превер, които се обличат така. Другата посока е Южна Франция, така наречената “Мода Ривиера” за жени, като Бриджит Бардо, която се появява на фестивала в Кан с червена версия на раираната дреха.

Разбира се звездите от големия екран също помагат за възхода на тази емблематична дреха – Вижте Марлон Брандо в “Дивият” (1953) както и новата вълна актьори Жан Себерг в “До последен дъх” (1960). Дрехата също е обожавана от битническото движение през 60-те години. Дизейнерите не остават по назад и Ив Сен Лоран интерпретира “мариниер” в неговата първа колекция (пролет/лято 1962). Дрехата продължава да бъде вдъхновение за много дизайнери днес като Comme des Garçons и Hedi Slimane.

Испанският художник Пабло Пикасо (1881 – 1973) пред негови картини в Кан. (Photo by George Stroud/Getty Images)

Подсъзнателното морско послание вплетено в плата с райета на дрехата според Аланик-Коста ще остане актуално завинаги. Тя си спомня за отзвука от автопортрета на Робърт Мейпълторп облечен в моряшка фланелка, след изложбата в Париж.
“Бях направо изумена да го видя облечен така, като част от това поетично движение в Ню Йорк през 70-те години заедно с Пати Смит.” казва тя. “Образът на независим морски човек, авантюрист както и бохем е наистина омагьосващ” продължава тя. “Дори днес да носиш моряшка фланелка на улицата, това е едно послание.

Колективът на Филтър Дайджест също обича морските пътувания и тази незабравима дреха.

Filter Digest
по материали от BBC

превод Ясен Кунчев

Filter Digest препоръчва

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Comments are closed.