KarussellАртМода

Моряшката фланелка-символът на френския куул стайл

Официалната долна дреха на френската флота става емблематична за Галийския стил и  морски шик.

Когато става дума за дизайнерски икони на гардероба на цивилното население, едно малко модерно бижу наречено “трико райе” или така наречената моряшка фланелка,  формира поколения от хора с добър вкус като Пабло Пикасо или Кейт Мос. Във френското изпълнени към легендарната блуза може да бъде добавена барета, пропита с морския полъх от Френската ривиера до Британските брегове.

В декрет от Март 1858, официалната долна дреха на Френската Флота е оригинална вълнена блуза, ушита с удобен дизайн, наподобяващ тръба и леко закръглено деколте. 21 бели и 21 сини ленти са отличителните белези на блузата, като ръкавите имат по 14-15 сини ленти.

 

17 август 1953. Клаус Кински отдясно и режисьорът Томас Харлан във френски морски фланелки. (Photo by Keystone/Getty Images)

Експертите търсят корените на морското райе чак през 18 век, ранни версии на дрехата,изобразяващи рибари, има гравирани в Британия и Нормандия . Първата писмена следа е от 1855, където като бюлетин е написано какво трябва да съдържа торбата на моряка.

Жан Пол Готие Photo by Clive Limpkin/Daily Mail/REX/Shutterstock (2063989a)

“Ние не знаем истинската история около райетата, и за това има толкове митове около нея.” казва Делфин Аланик-Коста, уредник на изложбата през 2009 Les marins font la mode (Модата за моряците), проведена в парижкия Морски Музей, в която има изложени една до друга морски униформи и дизайнерски дрехи създадени от имена като  Жан Пол Готие. (Дизейнерът е направил своя собствена униформа, която е емблема на неговия парфюм Le Male)

Блузата на райе е имала много неофициални имена през годините, като например marinière или бретонска риза,  вдъхновени от продавачите на чесън или ‘Onion Johnnies’, нарицатено за продавачите на лук от Роскоф, Бретан, които облечени с раирани пуловери и берети, бетонират стереотипния изглед на типичния французин.

 

Крал Едуард VII (1841-1910),тогава Албърт Едуард, Принц на Уелс, 1846. Found in the collection of Royal Collection, London. Artist : Winterhalter, Franz Xavier (1805-1873). (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Морско, но страхотно

Кралица Виктория през 1846 купува миниатюрен вариант на моряшки костюм за нейния 4 годишен син Албърт Едуард, който той да носи на кралската яхта. Първите морски модни тенденции в Европа са повлияни от нея и  бързо завладяват децата на богатите Викториански фамилии.

Възходът на райето е един от първите примери за работнически одежди, които си пробиват път до модата и служат за символ на еманципацията при жените.Една от първите, които се появяват с такъв костюм,  е френската писателка Колет, която е луда по него. Към края на 19 век тя се появява на балове с маски и в кабаретата от Бел Епок облечена като моряк.

Mandatory Credit: Photo by Harlingue/Roger-Viollet/REX/Shu
Колет на 23 години

Габриел “Коко” Шанел, любителка на удобното облекло, която вдъхновена от мъжката мода, първа я докарва в женския гардероб, е призната за изстрелването на раираната моряшка блуза в модната стратосфера. В нейна запазена марка за лятна визия се превръща  горната част от райе, сламена шапка и широки панталони. Нейната първа такава дреха вдъхновена от моряците е блуза с яка, която до този момент са носили мъжете и която в началото на 1900 години тя представя в нейния бутик в северния морски курорт Дювил .

Според британския историк Амбър Бътчарт, автор на “Морския Шик”, ключова роля на тренда играят богатите американци Джералд и Сара Мърфи,  чийто дом Villa America на Ривиерата е място за шумни партита по времето, когато Джаза бележи нови социални завоевания. (Звездната двойка вдъхновява Франсис Скот Фицджералд да напише романа “Нежна е нощта”, където герои са Дик и Никол Драйвър)

 

GERALD MURPHY (1888-1964). /American painter, socialite and businessman. Murphy, left, with his wife Sara and friends on a beach at Cap d’Antibes, the French Riviera, late 1920s.

“Техният дом на Ривиерата събира целия тогавашен “елит” и Джералд Мърфи отивайки за провизии обикновено  купува на всеки от гостите си такива фланелки на райета.” казва Бътчарт. “Тази дреха се превърна в запазена марка на летата за тези бохемски кръгове” продължава тя.
“Има негови снимки в моряшка фланелка на Ривиерата през 1924/1925 и след това виждаш хора като Фр. Скот Фицджералд  да ги носят. Има някаква силна връзка между хората на изкуството и рибарите и често те се заселват в такива рибарски градчета.

 

Бриджит Бардо във филма / The Bride Is Too Beautiful / 1956 ражисьор Пиер Гаспор-Хюит

Мода на Ривиерата

Изплувайки по времето на Бел Епок, раираната блуза превзема 40-те години на миналия век, според Аланик-Коста, основно в две посоки – от джаз клубовете в Пари Сен Жермен, художниците, писателите и интелектуалците като Борис Виан, Леонар Фуджита и Жак Превер, които се обличат така. Другата посока е Южна Франция, така наречената “Мода Ривиера” за жени, като Бриджит Бардо, която се появява на фестивала в Кан с червена версия на раираната дреха.

Разбира се звездите от големия екран също помагат за възхода на тази емблематична дреха – Вижте Марлон Брандо в “Дивият” (1953) както и новата вълна актьори Жан Себерг в “До последен дъх” (1960). Дрехата също е обожавана от битническото движение през 60-те години. Дизейнерите не остават по назад и Ив Сен Лоран интерпретира “мариниер” в неговата първа колекция (пролет/лято 1962). Дрехата продължава да бъде вдъхновение за много дизайнери днес като Comme des Garçons и Hedi Slimane.

Испанският художник Пабло Пикасо (1881 – 1973) пред негови картини в Кан. (Photo by George Stroud/Getty Images)

Подсъзнателното морско послание вплетено в плата с райета на дрехата според Аланик-Коста ще остане актуално завинаги. Тя си спомня за отзвука от автопортрета на Робърт Мейпълторп облечен в моряшка фланелка, след изложбата в Париж.
“Бях направо изумена да го видя облечен така, като част от това поетично движение в Ню Йорк през 70-те години заедно с Пати Смит.” казва тя. “Образът на независим морски човек, авантюрист както и бохем е наистина омагьосващ” продължава тя. “Дори днес да носиш моряшка фланелка на улицата, това е едно послание.

Колективът на Филтър Дайджест също обича морските пътувания и тази незабравима дреха.

 

Filter Digest

Превод: Ясен Кунчев
по материали от BBC

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Никога не хващайте полет след гмуркане, за да не си научите урока по трудния начин

Next post

Да съсипеш от любов

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф