KarussellПодводен святПътуване

Никога не хващайте полет след гмуркане, за да не си научите урока по трудния начин

Минхай Кидвай престъпва едно от най-важните правила при гмуркане: да не се лети непосредствено след това. 

Минхай, от Фриско, Тексас подготвя ваканцията си на Бали 6 месеца и е особено развълнуван, че най-накрая ще се гмурка. Споделя, че макар да не е луд по адреналина, обича от време на време да се впуска в приключения. 

За съжаление този дайв от бреговете на Бали ще му остави неприятен спомен. Гмуркане в дълбините на океана, последвано от самолетен полет в кратък период от време му причинява декомпресионна болест. 

В момента, в който самолетът достига наобходимата за полета височина, болестта буквално го връхлита. Започват да го болята ставите – лактите, коленете, всичко. 

Кидвай е трябвало да смени два полета по пътя на връщане. На първия и по-кратък полет се е чувствал добре. Но по негови думи, на следващят 13-часов полет от Корея до Далас получава  нечовешки болки. 

Др. Дерек Кълнан, който с екип от медици лекува Минхай казва, че декомпресионната болест се проявява когато високи нива на азотни газове проникнат в тъканите. Докторът сравнява ефекта с отварянето на бутилка газирана напитка, която преди това е била разтръскана:

„Вместо бавно да отваряте бутилката, за да могат газовете да излязат постепенно, вие я оставяте да експлодира и както напитката се разхвърчава наоколо, така балончетата газ нахлуват агресивно в тъканите.“  Тези балончета блокират кръвоносните съдове и пречат на кръвта да преминава през тях. Ако не се предприемат мерки за лекуване на декомпресионната болест – изходът може да бъде фатален. 

В случая, Кидвай се строполява на летището в Далас. Семейството му го закарва в Medical City Frisco, където бързо го диагностицират и препращат в друга болница, разполагаща с барокамера.  Нужни са пет часа престой, за да се понижи налягането. За щастие процедурата сработва! 

Гмуркачът от Фриско признава: „Беше отрезвяващо. Когато караш курсове и си предупреден да не правиш нещо – не го прави, не си господ, ще си навредиш.“ 

Правилото е да изчакаш 24 часа след гмуркане преди да се качиш на самолет.

Вижте видеото:

Filter Digest

Превод: Светлана Димитрова
по материали от wfaa.com

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

В Полша строят най-дълбокия басейн в света.

Next post

Моряшката фланелка-символът на френския куул стайл

Борис Григоров