KarussellПодводен свят

Плувайки под леда: Там няма нищо. Ти си напълно сам!

Там долу няма цветове, няма звуци: Йоана Нордблад за това, защо харесва дълбокото. Фотография: Elina Manninen/The Observer

Отначало Йоана Нордблад влзиза в студената вода за да лекува болката от жестока травма. А този месец тя ще се опита да счупи светония рекорд за плуване под лед.

Вечерта бързо се спуска и студената зимна светлина започва да изчезва от стоманено-сивото небе. Скоро късият Скандинавски следобед ще освободи място на нощта блидо да езерото Сонанен в южна Финландия.

Тук, в едно обикновено ловно бунгало на около 170 км североизточно от Хелзинки, състезателката по свободно гмуркане Йоана Нордблад и нейната сестра и личен фотограф Елина прекарват повече от своето свободно време. С градския шум оставен някъде далеч, дните им са изпълнени с почистване на сняг, събиране на дърва и прекарване на дълги часове след вечеря край огъня на приятен разговор.

“Елина и аз винаги идваме тук когато можем. Обичам тези места, тези езера,” обеснява Йоана. “Хората не обичат да практикуват фридайвинг във Финландия защото, водата е буквално черна на дълбоко, но точно това ми харесва на мен толкова много. Отдолу няма цветове, няма звуци. Няма нищо… Ти си абсолютно сам със себе си.”

Йоана се готви да влезе под водата. Фотография: Elina Manninen/The Observer

Нордблад, 44 годишна Финландка за първи път пробва фридайвинг през 1999, след като много години е практикувала скуба. Чувството на лекота направо сякаш я освобождава и възможността да плува без тежката екипировка я завладява моментално. Тя започва да се състезава на ниво световен шампионат, участвайки в различни дисциплини, където се измерва колко дълбоко се спускаш или колко дълго стоиш без апарат за дишане. Има 11 различни дисциплини на свободното гмуркане – например гмуркане в дълбочина или плуване под вода хоризонтално, с или без тежести, с или без плавници в открити води или басейн. Нордблад се специализира в динамичната апнеа с плавници, което включва плуване колкото се може по-надалеч под вода на един дъх.

През 2004 годин в Кипър, тя поставя рекорд за жени в тази дисциплина, като преплува 158 метра, и от тогава е в топ листа на най-добрите в този спорт.

“Най-трудното нещо е да наблюдаваш как текат секундите. След 2 или три минути, съзнанието ти започва да изброява всички причини, които те карат да се върнеш на повърхността, вместо да стоиш под водата. Колкото повече време минава, толкова по-трудно става. Трябва да имаш доста самоконтрол”, казва тя.

Но през 2010, сериозен инцидент преобръща живота нейния живот и това я кара да започне с нова дисциплина, тази при която тя все още държи световния рекорд: фридайвинг под леда.

“Карах колело за спускане, пътувайки по хлъзгава и кална пътека по надолнище, когато изведнъж започнах да се плъзгам,” си спомня тя. “Падането не беше толкова опасно, но имах нещастието да се ударя в камък. Левият ми крак беше строшен на хиляди части, като прекършен клон.” Закара в болница, Нордблад претърпява спешна хирургическа операция, която е толкова сериозна, че изминават 10 дена докато докторите успеят да съберат, наместят и зашият крака.

Тя има фирма за графичен дизайн и решава да продаде агенцията си заедно с 13 човека, които до тогава са работили за нея и да се концентрира върху рехабилитацията си – сложен и болезнен процес който трае повече от 18 месеца и отнема изцяло нейната енергия и внимание.

Година след това, тя успява да се придвижва без бастун, но нервите на крака и са така лошо увредени, че тя изпитва истинска и постоянна болка. “Тогава моят терапевт ми препоръча да пробвам терапия със студена вода.” казва Нордблад. “Първият път в който потопих крака си във водата с температура от 4 градуса едва успях да издържа около минута, но успокоението беше моментално. Най-накрая да не ме боли.”

Минават месеци и Йоана толкова свиква със студената вода, че в един момент разбира, че не може без нея. Тя започва да потапя и другия крак също, след това цялото си тяло, дори главата. “Харесваше ми чувството. Тогава за пръв път ми дойде идеята да се гмуркам под леда. И какво по-добро място за това от Финландия?”

Това е познато като апнея – само, че изпълнена под леда – гмуркачът трябва да се движи хоризонтално, покривайки предварително избрана дистанция от две дупки пробити в леда. През 2015, Нордблад поставя рекорда за жени в тази дисциплина – 50 метра – носейки обикновен плувен костюм и очила. Температурата на водата е едва 2 градуса по Целзий. “Най-много се притеснявах, че главата – частта от тялото, която страда най-много от студа няма да го понесе,” признава тя. “Но в действителноста, нещата се получиха доста по-лесно, отколкото очаквах.”

Докато сестра и приготвя вечеря, Нордблад сяда на малкия дървен кей който се излиза от брега към езерото, и чупи тънкия лед който се е образувал последните няколко дни. След като потапя някои от парчетата лед и ги избутва под другия лед тя запалва няколко свещи, които осветяват дървените стълби които отиват към водата. Скоро тя ще може да направи първия си дайв за сезона. Тя чака този момент от седмици и трудно успява да скрие бушуващите емоции.

“Обичам гмуркането, чувството когато водата минава покрай пръстите ми… Когато си долу, няма възможност за грешки. Трябва да разчиташ само на себе си. Трябва да си отпуснат и да се контролираш в същото време,” обяснява тя. “Фридайвингът изисква физическо усилие, но душевната дисциплина е може би по-важна. Трябва да изпълниш дайва без да се паникьосваш или да изгубиш контрол.”

Плуването под леда има и други уловки. Една от тях е видимостта, защото дебелият лед и сняг върху водната повърхност често я намаляват до минимум. Лесно може да се дезориентираш и дори да не видиш дупката на изхода и за това се опъват въжета за сигурност между двата отвора в леда. “Понякога даже не виждам собствените си ръце, толкова тъмно може да бъде. В случай на истинска опасност, спасителният план е да отида надълбоко и от там да погледна нагоре и видя светлината от отворите и да преценя през коя дупка да излезна.”

Въпреки, че е трудно за вярване, Норблад се страхува от дълбините. Всеки път когато се гмурка и се спуска до дъното на езерото, съзнанието и рисува морски чудовища и странни създания които населяват бездната. “Точката, която достигам най-дълбоко кореспондира със възможността да надвия страховете си. Иначе бих могла да стигна много по-надълбоко,” казва с усмивка тя.

Въпреки, че държи рекорда за гмуркане под лед, за Нордблад фридайвингът отдавна е еволюирал в нещо повече от желание да победи съперниците си. ” Ако се състезаваш само с тази мисъл, няма да се насладиш на момента. Не казвам, че не го правех когато бях по-млада, но сега вече това е отшумяло.”

Фотография: Elina Manninen/The Observer

“Когато побеждаваш, очакванията на всички около теб нарастват автоматично,” казва тя. “Отварят се толкова много възможности пред теб, че трябва добре да прецениш какво искаш от живота и какво искаш да постигнеш в този спорт.”

През 2006, Йоана Нордблад печели една, от само трите награди на Финландското правителство резервирани за не-Олимпийски спортисти. И това се случва, когато тя най-малко тренира. “Отивайки в басейна, вече не беше забавно. Губех мотивация. Обичам апнеята, защото я намирам за много по-стимулираща от висенето пред компютъра, но осъзнавах, че това се превръща в работа, като всяка друга,” обяснява тя. “Един от най-хубавите периоди в моя живот беше времето, след моето възстановяване. Прекарах 2 години на открито: Взимах каяка си и ходех да изследвам езерата около Хелзинки. Има стотици такива, и ти трябват 5 минути гребане, преди изцяло да се потопиш в природата.”

В края на месеца Нордблад ще се опита да подобри мъжкия рекорд за плуване под лед (в момента 76.2 метра поставен от Стиг Северинсен, датски 4 кратен фридайвинг шампион). Тя си е поставила за цел да плува хоризонтално под леда 81 метра. Иска това предизвикателство, като че е просто игра. Понякога така се постигат забележителните резултати.

Фотография: Elina Manninen

Filter Digest
по материали от The Guardian
превод: Ясен Кунчев

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Джеймс Бонд носи новата Omega Seamaster 300M

Next post

Едни от най-яките места за гмуркане в Гърция

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф