KarussellПодводен свят

10-те мита за гмуркането

1984082a1fdefb71e8e01eebe63bc9fcШели Колет се гмурка за забавление още от 90-те години на миналия век, като става инструктор на PADI през 2009 в Мексико. Wreck Dive и Deep Dive са и любимите специалности, като планира да продължи с техническото гмуркане, за да открие нови неща в подводната фотография и нови дестинации и спотове в чужбина. Надява се някога да си купи подходяща лодка и да обиколи всички места за които мечтае.

Ето и нейните отговори за опасностите, цените на екипировката, теорията и другите митове в съзнанието на много хора, които не се гмуркат.

Мит #1: Гмуркането е твърде опасно

Реалност: Любителското  гмуркане с водолазен апарат е изключително сигурен спорт като цяло и има правила които е лесно да следвате. Статистически е толкова опасно колкото да играете боулинг. Ако спазвате правилата, най-опасното нещо ще бъде шофирането или летенето до мястото на гмуркане.

Мит #2: Теорията е твърде объркваща

Реалност: Наистина не е. Ако ще ставате технически водолаз, може би е малко по-сложно, но това е за хора които искат да разширят границата на обикновеното любителско гмуркане. Теорията която се изисква за сертификация по Open Water, не е сложна въобще,  и ще я разберете веднага, след като вашият инструктор ви я обясни.

Мит #3: Гмуркането е твърде скъпо

Реалност:  Екипровката може да бъде скъпчика като цяло, но ще ви служи много дълго време. Първата екипировка която си купите, може да поизтупа джоба ви, но пък няколко години няма да бъркате в портфейла, дори да я ползвате често. Ако сравните цената с времето на използване, ще разберете че всъщност не никак скъпо.

Мит #4:  Отнема цяла вечност да се научи

Реалност:  Откакто теоритичната част на учебника можа да бъде научена и заверена онлайн, всичко зависи от вас, може да отнеме дори ден или пък седмица, в зависимост от това колко време може да отделите. Гмурканията може да се направят за 3-4 дена. Това е. За седмица ще можете да се гмуркате самостоятелно.
thumbnail

Мит #5:  Морските животни са много опасни

Реалност: Като цяло водолазите пътуват огромни разстояния за да видят акули или други морски обитатели които не-водолазите намират за опасни. Повечето водолази са много развълнувани и възхитени да срещнат акули, и това е голямата част от водолазите, защото не могат да се видят навсякъде и всеки ден. Към всички морски обитатели трябва да се подхожда с респект, защото като водолаз вие разбирате, че все пак сте натрапник в техиня свят и трябва да съобразявате държанието си. В пъвечето случаи, нараняването от морските обитатели е следствие на тяхната защитна реакция. Дори тогава, сериозните травми са по-скоро рядкост. Така че не ръчкайте Морената, и тя няма да ви ухапе.
Sperm-Whale

Мит #6: Твърде много екипировка за  купуване.

Реалност: Мисълта за екипировката може да ви обезсърчи без съмнение, защото гмуркането е спорт който изисква такава. Но ето какво ви трябва за вашият Open Water сертификат: маска, плавници и шнорхел. Това е. Всичко останало може да се наеме за вашия курс, както и за вашият водолазен живот разбира се, ако пожелаете. За това може да купите, но може и да наемате ако не сте убедени че искате да имате собствена екипировка. Дори и маската и плавниците може да наемете за вашият курс.
myths

Мит #7: Трябва да сте млади и в добра форма за да се гмуркате

Реалност:  Не бих казала, защото аз не съм нито едното нито другото. Да, всеки спорт би бил по-лесен за някой атлет, но ако нямате накакви медецински ограничения свързани с гмуркането,  спокойно може да започнете, няма нужда да сте шампион в триатлона. Ако можете да изкачите няколко стълби без да се катурнете, или да отидете на разходка и да не се задъхате, скуба гмуркането е за вас.

Мит #8:  Тябва да сте експерт по плуване

Реалност:  Глупости на търкалета. Основни умения по плуване са необходими, като да изплувате 200 метра или да стоите на повърхността ритайки с крака 10-тина минути. Ако това го можете, тогава може да се гмуркате. Да сте видяли видео на някой водолаз да плува крол под вода или да рита с плавниците като моторница. Няма и да видите, защото целта е да се употребява минимално количество енергия, докато се изпълнява целта на гмуркането.

Swimmer Mid-stroke

Swimmer Mid-stroke

Мит #9:  Ще се почуствате клаустрофобично

Реалност:  Разбираемо е, някой който не се е гмуркал да мисли че ще  почуства клаустрофобия. Но ако поработите с вашият инструктор и преминете през първоначалните неща като дишане с регулатор, чистене на маска и т.н. плуването под вода ще ви се стори много освобождаващо изживяване. Ще можете да правите неща под водата, които никога не бихте мечтали че можете  да направите на сушата. Усещането е точно обратното на ограничаващо.
thumbnail-4

Мит #10: Трябва да живеете някъде из топлите морета

Реалност:   Дайвингът не се практикува само в тропическите води. Живеем на планета със 75% вода. Езера, реки и извори също стават за гмуркане. Кариери и мини има навсякъде по света. Всяко едно от тях предлага едно уникално усещане. Всъщност най-добрите места за гмуркане не са в тропическите води като цяло, защото повечето морета и океани не са тропически.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

10 редки снимки, които няма да видите в учебниците по история

Next post

Китовете Гринди - точно като нас

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.