KarussellПодводен свят

Страховете, които спират хората да опитат да се гмуркат

Няма нужда да ви казваме, че гмуркането е фантастичен спорт и че често пътуваме до екзотични дестинации, заедно с нашите приятели водолази, с които споделяме нашата обща страст към гмуркането. И въпреки, че водолазният спорт очарова много хора, повечето от тях никога не го опитват през живота си. Или пък спират по средата на първата си сертификация, заради страхове, които не могат да преодолеят, а те варират от удавяне до страх от морския живот. Но разбира се, с подходящо обучение вие можете да ги посрещнете и преодолеете.

Първото нещо, което трябва да се знае, е това, че гмуркането е много безопасен спорт. Много повече хора умират от игра на тенис годишно, отколкото от скуба гмуркане. И почти всичко, на което ни учи обучението, особено в началните курсове, е за сигурността.

Второто нещо е как да се справим с определен страх, който ви спира. Гмуркането не е за всеки, но ако приемем чу някой иска да опита, ето 5-те страха, които обикновено спират хората дори да опитат.

Страх от удавяне

Тове е съвсем естествен страх: ние сме сухоземни животни, а не водни. Така че, ако се намираме под повърхността на басейн, езеро или море с непознат апарат в устата, това може да ни се стори много обезсърчително. Освен ако страха ни от удавяне не е фобия, повечето хора просто се успокояват, когато не са надълбоко. Така че, не отивайте надълбоко и надалече, докато не сте готови. Не започвайте веднага да тренирате подводни умения; просто стойте спокойно на дъното, докато свикнете да дишате от регулатора.

Страх от акули (или други морски обитатели)

Някои хора намират идеята да навлезнат в царството на акулите за неприятно, представяйки си яростни машини за убиване които се стрелкат от дълбините, чакайки ги да се появят. Някой пък намират октоподите или змиорките за неприятни, даже плашещи. Тези страхове са породени от медиите и киното, но ако все пак това е фобия, тогава кандидат-водолазите трябва да я споделят с лекар професионалист. Ако имате приятел, който се страхува от нападение на акули, му покажете статистическите данни и колко много малко са тези случаи, особено при водолази. Трябва също да се каже, че морските обитатели ни избягват, включително акулите, заради шумните въздушни балончета, които произвеждаме при издишване.

Клаустрофобия

Усещането, че сте хванати в капан под водата, може би от налягането на водата, могат да накарат някои хора да се почустват клаустрофобично. Това може да причини всичко, от дискомфорт до паника и да накара водолаза да излезе на повърхността твърде бързо. Фокусирайте се върху дишането си и си мислете, че можете да излезете по всяко време, отколкото за водата, която ви дели до повърхността. Започнете с леки гмуркания и не отивайте твърде надалеч и надълбоко. Бавно се опитайте да свикнете с това, че сте под водата. Ако лекувате фобия, това се нарича систематична десензитация. Ако усетите, че клаустрофобията все пак надделява, най-добре е да прекратите гмуркането, докато все още се чувствате спокоен и можете да изплувате с нормално темпо, отколкото да отидете твърде далеч и да се паникьосате надълбоко. Вероятността да искате да пробвате отново е много по-голяма, ако сте прекратили навреме гмуркането, без да изпадате в крайности.

Страхът да свърши въздуха

Този страх е по-специфичен от страха от удавяне и се фокусира върху това въздухът да спре изведнъж, може би от повреда на екипировката или просто да свърши. Най-лесният начин да се преодолее този страх е да се диша от регулатор, като дори се започне от сушата. Да се поддържа добро управление на разхода на въздух е много полезно, както и редовната проверка на манометъра за налягането в бутилката. Да се научиш да се доверяваш на своята екипировка също е в голяма помощ. Обикновено казвам на курсистите си, че в моята 20-годишна практика никога не ми се е случвала повреда на правилно използвана и поддържана екипировка. Дори и регулаторът да се повреди, модерната конструкция ще направи по-скоро фрифлоу, където има твърде много въздух, а не твърде малко.

 

 

Страх от повреда

Скуба дайвингът е съвсем различен от другите спортове, които хората обикновено са опитвали. Той изисква да се движите и навигирате в 3D и поставя условия на тялото ви, нетипични за другите спортове. Трябва да се усвоят много специфични умения като чистене на маската, неутрална плаваемост и много други. Всички тези изисквания може да се сторят твърде обезсърчителни за някои хора и те да се страхуват, че не могат да ги усвоят и ще изглеждат глупаво. Звучи парадоксално, но това много често се случва на хора, които са свикнали с водата, като бивши състезатели по плуване. Техният опит във водата е бил на повърхността, където са добили високи умения, но за съжаление, при скуба дайвингът много малко от тях могат да бъдат в помощ.

Ако искате опитате гмуркане с водолазна екипировка, но се опасявате, че е твърде сложно за вас, приемете, че това ще бъде ново умение, което можете да усвоите. Прегърнете идеята, че ще започнете нещо съвсем ново. Трябва да знаете, че страховете, които спират хората да се гмуркат, са общи, вие не сте единствени. Като инструктор винаги напомням на хората, че скуба дайвингът не е състезателен спорт. Няма нужда да бъдете “най-добрите”. Всеки водолаз развива уменията си със собствена скорост. И понякога се случва този, който е изпитвал затруднения в началото, да надмине другите в по-късен етап.

Томас Гронфелд
Томас започва да се гмурка още докато учи в колеж и оттогава е обиколил по-голямата част от света: Австралия, Индонезия, Исландия, Франция и много други места. Той е NAUI инструктор и технически водолаз, участва в проекти, свързани с околната среда и археологически места по целия свят. Всички сме чували хората да казват, че се страхуват да опитат гмуркане, поради различни причини – клаустрофобия, акули, удавяне – може би както сме се чувствали ние, преди да се влюбим в този спорт. Затова трябва да посрещнем и преодолеем тези страхове.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Защитниците на небето в две световни войни

Next post

Нитроксът – митове и реалност

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.