KarussellПодводен свят

В какво най-често грешат водолазите


Всяка година DAN публикува отчет за своята работа, който включва и статистика на инцидентите в гмуркането. DAN (Divers Alert Network) е най- голямата в света организация , занимаваща се с изследване на безопасността в дайвинга. Тя спонсорира и провежда самостоятелна научно-изследователска работа, свързана с травмите и заболяванията в подводния спорт. Освен това DAN дава консултации, провежда информационни семинари и застрахов водолази. В отчета си за 2016 година специалистите от DAN публикуват списък с 10 аспекта от гмуркането, на които водолазите да обърнат особено внимание. Ако  сте сертифициран водолаз, значи рисковете свързани с гмуркането трябва да са ви известни. Въпреки това много водолази забравят какво са учили на курсовете и се държат безотговорно понякога, което може да доведе до опасни инциденти.  По принцип  дайвингът е напълно безопасен спорт, ако се спазват правилата и всичко се прави както трябва. Ако все още не сте сертифициран водолаз тази статия може да ви накара да забравите изобщо за този великолепен спорт, но в действителност в нея няма нищо страшно. Статистиката,  на която се основава този доклад, потвърждава това – на територията на щатите има два смъртни случая на всеки един милион гмуркания. А средно запитване за спешна медицинска помощ се получава веднъж на 100 000 гмуркания. Информацията за ежегодния отчет се събира от няколко източника. Голяма част идва от горещите телефонни линии, където водолазите звънят при случай на сериозни инциденти. Освен това,  DAN отправя апел към всички водолази да съобщават за извънредни ситуации, в които са участвали или на които са били свидетели. Много от тези съобщения могат да се видят на сайта на DAN. 
След анализ на събраната информация специалистите са отделили 10 аспекта, на които водолазите да обърнат особено внимание. В тях няма нищо ново, всичко това е обсъждано не веднъж по време на обучението по гмуркане.Статистиката на инцидентите обаче показва, че това е недостатъчно, завършвайки обучението си много водолази правят едни и същи грешки. Нека ги разгледаме.

1.Правилното подбиране на количеството тежести 

Правилното подбиране на тежестите е необходимо условие за безопасно гмуркане. Всеки от нас е слушал тази мантра десетки пъти. Въпреки това, именно неправилното подбиране на тежестите често дава тласък на поредицата от  събития, водещи до инцидент по време на гмуркане. Ако прочетете ежегодния отчет със сигурност ще срещнете случай, участникът в който е бил с повече тежести от нужното му. В един от сравнително пресните случаи завършил трагично, водолазът по време на задължителния стоп за безопасност не могъл да се задържи на нужната дълбочина и започнал да потъва. По-късно, когато го намерили с напълно надут компенсатор на плаваемостта и хвърлен до него колан с тежести, се оказало че се е гмуркал със стоманена бутилка и взел със себе си 22 килограма тежести, само осем от които били на колана му. Неговото BCD просто не е имало достатъчно подемна сила, за да вдигне цялата тази тежест. При друг случай, също с фатален завършек,  у водолаза имало десет излишни килограма олово. Ще срещнете също и случаи,  в които водолази са се сблъскали със сериозни проблеми, заради недостатъчно количество тежести. Обикновено това може да завърши с декомпресионна болест, тъй като водолазът не е могъл да контролира плаваемостта си и да задържи нужната дълбочина на спирката за безопасност.

2.Тренирайте контролиране на плаваемостта си.

Паралелно с умението да подбирате правилно тежестите си върви и умението да контролирате плаваемостта си. Водолаз,  неспособен да поддържа дадена дълбочина и да контролира положението на тялото си, често изпитва трудности при опитите да се измъкне от потънал кораб или друга затворена среда. На такъв водолаз ще му бъде трудно да поддържа ниво на стопа за сигурност, ще изплува или ще потъва. Водолаз, който използва активно компенсатора, за да поддържа  плаваемостта ще изразходва по-бързо запаса си от газ и това може да му изиграе лоша шега. Освен това, макар че това се отнася към безопасността в малка степен, невладеещия плаваемостта си водолаз нанася вреда и на окръжаващият го подводен свят.

3.Отделяйте специално внимание на планирането на газовете.

Според статистиката най-често срещаната причина за инциденти при водолази под 50 години е внезапно свършилия въздух в бутилката. И много малка част от тези инциденти е в следствие от техническа неизправност, довела до катастрофална загуба на газ. На второ място обикновено е неизправният манометър. Лидер с голяма преднина е неправилното планиране на гмуркането и невниманието на водолаза.  В плана на гмуркането задължително трябва да е включена достатъчно дихателна смес, която трябва да ни стигне да се върнем там от където сме тръгнали, да направим сейфти стопа си и даже да ни остане. Разпространена практика е, че ако имате 50 бара в бутилката, вие трябва да сте или на стопа за безопасност, или на повърхността.  Всички обучаващи организации учат курсистите си още в самото начало на обучаващите програми, че по време на гмуркането манометъра трябва да се следи регулярно и как трябва да се действа, ако внезапно ни свърши въздуха, но такива случаи продължава да има.

 

4.Внимателно контролирайте скоростта на изплуването.

Декомпресионната болест е една от основните опасности,  която грози водолаза, който не спазва скоростта на изплуване. Действащият стандарт е 9 метра в минута, но много водолази са получили сертификатите си преди време, когато стандартът е бил 18 метра в минута и продължават да се придържат към него. Има и такива, които използват комбинирана формула при по- дълбоки гмуркания, 18 метра в минута до 20 метра, а след това забавят до 9 метра в минута. По тази тема не са правени много изследвания, но помнете че всъщност всяко гмуркане  е декомпресионно. Това,  което наричаме бездекомпресионна граница (NDL), е всъщност гмуркане, при което декомпресията се извършва по време на изплуването. Колкото по- бавно изплуваме, толкова повече време даваме на тялото си да се освободи от натрупания в тъканите азот. Ако изплуваме прекалено бързо,  то времето няма да стигне за разсищането на тъканите. Много водолази смятат, че гмуркането свършва в момента,  в който започне изплуването, но всъщност това не е така. По време на бавното изплуване към повърхността може да видите още много интересни неща. Така че не бързайте, дайте си време да се оглеждате спокойно.

5.Използвайте чек листове.

Чек-листът и определена последователност при проверката на екипировката, вашата и на вашето бъди, може да ви помогне да забележите бъдещ проблем  много преди той да се случи. Списъкът за проверка ще ви помогне да не забравите нищо от екипировката преди гмуркането. Опитните водолази, разбира се, се подготвят автоматично, без да се замислят за всяко отделно действие, но е възможно и те  да пропуснат нещо. Примерно пилотите преди полет винаги правят проверка по списък. На 30 метра под водата не е по-безопасно, отколкото на 30 метра над земята.  Наличието на чек-лист ще ви помогне да намалите вероятността за глупава грешка.

6.Не забравяйте да изравнявате налягането.

Най-често срещаното обаждане на горещите спешни телефонни линии на  DAN е с подозрения за декомпресионна болест, но ако към това добавим  регулярните обаждания и съобщенията по електронната поща, превес взимат  различните баротравми, главно баротравмите на ушите. В частност баротравмите на средното ухо. Те се получават когато водолаза не изравнява налягането навреме. Запомнете че, когато се гмуркате, изравняването на средното ухо трябва да е на често и преди да сте почуствали болка или дискомфорт. Особено в началото на гмуркането може да го правите на всяко издишване. Също така има получени сигнали за баротравми на очите. Тъй че, не забравяйте да пускате по малко въздух в маската през носа.

7.Следете здравословното състояние, на сърдечно съдовата ви система.

Макар че в рекламните брошури на водолазните клубове се виждат снимки на добре сложени атлетични млади хора, в реалния живот проблемите със сърдечно съдовата система са най-често срещани сред водолазите. Според статистиката внезапното спиране на сърцето е сред най-често срещаните случаи с фатален завършек във водолазния спорт. 84% от мъжете и 69 % от жените починали от проблеми със сърцето, са били на възраст 40 или повече години. Макар че в повечето такива случаи,  в причини за смъртта е било посочено удавяне, причината за трагедията всъщност е била сърдечен проблем. Наднорменото тегло също може да спомага за това. Според статистиката  повече от половината водолази, починали в САЩ, са били с наднормено тегло. Гмуркането обикновено не се възприема като спорт, изискващ голямо физическо натоварване, за разлика от бягането и ските,  към които по правило се подхожда по-сериозно и се отделя повече време за физическа подготовка.  Повечето водолази не намират причина да се поддържат в добра физическа форма, но добрата физическа форма никога не е излишна, и не само в гмуркането.

8.Гмуркайте се колкото можете по-често или тренирайте навиците си.

Гмуркането е комплекс от навици и умения, които трябва да се усвояват до автоматизъм. Ако имате големи интервали между гмурканията  трябва да освежавате навиците си. За това  биха ви били полезни специалните занятия в басейна с инструктор-или поне  едно гмуркане в басейн преди пътуването. Но не забравяйте,  че едно такова гмуркане няма да възвърне навиците ви напълно. Затова не спирайте да работите върху себе си и се поддържайте във форма.

9.Гмуркайте се в предела на своята квалификация.

Още от първия ден на водолазните курсове ни учат да  се гмуркаме в предела на своите умения, знания, възможности и квалификация. Въпреки това, именно нарушаването на тези предели е причината за много инциденти. Има определени гмуркания, които не трябва да се правят без специфично обучение, примерно гмуркането в пещери. В статистиката на DAN има случаи, в които водолази са се гмуркали под 30 метра и са попадали под въздействието на азотната наркоза. Няма нищо лошо в това да се разширява предела на нашите възможности,ала това трябва да се прави постепенно и грамотно,  където е необходимо  с помощта на професионален инструктор.

10.Поддържайте екипировката си в изправност.

Макар че с всяка година, благодарение на развитието на технологиите, екипировката за гмуркане става все по- сигурна, отказ на оборудването все още може да доведе до неприятни последици. Зле сервизираният регулатор може да работи добре на малки дълбочини, но да блокира при по- дълбоко гмуркане. Не добре почистените клапани на компенсатора могат да изпускат въздух. Правилното обслужване на екипировката не само ще ви предпази от подобни проблеми, но и ще удължи живота и. Ако не се грижите за снаряжението си за гмуркане проблемите няма да се забавят.

Filter Digest

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Blue Abyss ще бъде в Ливърпул!

Next post

Аполлинария - ледена красота от Сибир

Борис Григоров