KarussellПодводен свят

Опасностите при проникване в потънали кораби

Хората се гмуркат на потънали кораби поради ред причини – дали за да видят морските обитатели, населяващи обекта, или да усетят историята, която лежи пред тях. Каквато и да е причината, гмуркането на потънали обекти може да бъде едно от най-вълнуващите ви преживявания под вода. Изобщо не си помисляйте да прониквате в потънал кораб без подходящо обучение. Дори и след това, опасностите, които ви дебнат, не са никак за пренебрегване. Ето и някои от тях:

Да се изгубите или изпаднете в дезориентация

Потъналите кораби натрупват пластове с фини наноси и тиня, която чака просто да мине водолаза и да ритне няколко пъти с плавниците. Понякога това може да намали видимостта до нула и то за секунди и да се утаява много дълго време, с което вие вероятно не разполагате.
Потъналите кораби могат да бъдат доста объркващи места. Обикновено казвам на моите студенти да си представят, че посещават кораб-музей. Да влязат вътре и да се спуснат по стълбите, да повървят по някой коридор, докато намерят стая. Сега трябва да затворят очи, да се завъртят няколко пъти и да се опитат да намерят пътя обратно. Разбира се, вие сигурно ще излезете от кораба в някакъв момент, но ще ви трябва доста време и можете да получите някоя друга синка или ожулване. Представете си същия сценарий под водата, но помнете, че всъщност имате ограничен запас от въздух и корабът може да лежи на една страна, дори наобратно.

Ако си ударите главата, може да започне да тече кръв или да изпаднете в безсъзнание. Когато се придвижвате в кораба, може и да слизате по-надълбоко. Може да се оплетете някъде или да се изгубите във всяка една точка. Плаваемостта е трудно да се контролира и си е цяло предизвикателство да не ожулите екипировката, да не ударите крана на бутилката или случайно да надупчите жилетката.

ИЗБЯГВАНЕ НА ДЕЗОРИЕНТАЦИЯТА

Рек дайвърите се обучават как да използват водещи въжета, как да ги поставят правилно, как да ги използват. Също така, те отделят много време, за да научат различни методи на придвижване и контролиране на плаваемостта, с което да минимизират размътването на водата. Научават се да избягват влизането на места, където има твърде много тиня. Да се изучи кораба е много, много важно преди да се предприеме проникване.

 

Опасност от оплитане

Потъналите кораби често са покрити с рибарски мрежи и риболовни влакна, в които лесно бихте могли да се оплетете. Монофилното влакно е изключително трудно да бъде забелязано. Електрическото окабеляване вътре в кораба също би могло да създаде огромен проблем. Често скобите, които държат кабелите, корозират и с напредване на времето и кабелите се разпиляват из помещенията като мрежа на паяк. Има риск от оплитане и също в собствената линия, която сте пуснали, за да намерите изхода или в тази, оставена от предишни водолази. Такава опасност е съвсем реална и затова трябва да ѝ се обръща много внимание.

 

Предпазване от оплитане

Трябва да се носи добре поддържан режещ инструмент, поставен на леснодостъпно място. Не би трябвало да се мятате много, ако усетите, че сте се оплели, а да запазите спокойствие и да действате адекватно. Разбира се, да избягвате опасностите, които биха ви поставили в сложно положение, е най-добрата превенция и практика.

 

Да попаднете в капан

Да попаднете в капан е най-лошият кошмар за всеки един водолаз. Потъналите кораби направени от дърво или метал отслабват с годините и стават нестабилни. Вратите или капаците могат да се затворят след вас и после да не могат да се отворят. Таваните или други предмети могат да се срутят върху вас, или да препречат изхода.

 

Избягване на капаните

Много важно условие е да се познава корабът, най-добре е от комбинация на план на кораба, както и от предишни гмуркания, като се внимава за всяко помещение, в което се влиза. Трябва да се използват надеждни практики за връзване на капаците и вратите така, че да стоят отворени. Водолазите в екип трябва да имат готов набор от процедури за това и да работят заедно. Разузнаването, предпазливостта и придържането към плана за гмуркане са най-добрите начини за намаляване на риска. Не се изкушавайте да изследвате неизвестен коридор.

 

Други опасности

Множество други опасности дебнат вътре в кораба – като остри предмети например, неексплодирали амуниции, неадекватно управление на разхода на въздух, наркоза, увеличена дълбочина, проблем с екипировката, промени на времето и условията по време на гмуркането, тревога и паника, загуба на бъдито ви, загуба на водещото въже. Накратко има много опасности, които трябва да се имат предвид, когато планираме проникване в кораба или обекта. Всяко затворено пространство, което няма директен достъп до повърхността, предоставя редица опасности за водолаза.

Една последна опасност за финал, която сме длъжни да отбележим, е вашето бъди или гид. Ако нямате подходяща квалификация за гмуркане в потънали кораби и вашето бъди или водач иска да влезете вътре, не го правете и не го следвайте. Много хора са умрели вътре в корабите, защото те и техните бъдита са действали безразсъдно, без да са приели опасността от проникване в кораба сериозно. Не бъдете един от тях, не разчитайте на някой друг да се грижи за вас, когато самият той не оценява с какви опасности бихте се изправили.

 

Обучавайте се и практикувайте редовно

Има множество техники, както и начини за планиране, които трябва да усвоите, за да станете компетентен водолаз на потънали обекти. За да сте сигурни, че изучавате ефективни практики, потърсете инструктор със сериозен опит в гмуркането на такива места. Повечето инструктори за техническо гмуркане притежават такава квалификация, която е еквивалент на пещерно гмуркане. То позволява на водолазите да отидат отвъд зоната на дневната светлина в дебрите на потъналия кораб. Тренировките не приключват учебния процес. Трябва да практикувате наученото с водолази, които са с подобна квалификация и по този начин да бъдете в унисон. Знанията за опасностите, които ви дебнат в корабите, са здравословни, те ви помагат да се гмуркате безопасно и да се наслаждавате на красотата и историята зад всеки един потънал кораб.

PADI и SDI предлагат специализации, които позволяват ограничено проникване. TDI има курсове за напреднали. След като получите задоволителна квалификация, ви очакват буквално хиляди потънали кораби по света, които да изследвате, така че си струва всяка стотинка и минута отделено време за обучение. Вие имате ли такава квалификация?

 

 Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

По пътя на една мечта (В памет на Христина Ангелова)

Next post

Как да избегнем болката в ушите по време на гмуркане (подробно ръководство)

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.