Италиански военен кораб беше намерен след 77 години

Published on: 28/03/2019

Filled Under: Karussell, Подводен свят

Views: 541

Tags: , , ,

Заложеният на 31 октомври 1928 година в корабостроителницата „Cantieri Navali di Castellammare di Stabia“ е спуснат  на вода на 27 април 1930 година, а в състава на флота е приет на 1 януари 1931. Изначално носи служба във водите на Италия, в годините на Гражданската война в Испания оказва помощ на фалангистите. През юни 1940 г., след официалното влизане на Италия във Втората световна война, „Джовани деле Банде Нере“ сформира 2-ра крайцерска дивизия заедно с крайцера „Луиджи Кадорна“и поставя мини в  пролива на Сицилия. От юли за около месец прикрива конвоите, плаващи за Северна Африка. По време на съпровождането на конвой от  Триполи за Лерос „Джовани деле Банде Нере“ и „Луиджи Кадорна“ влизат в бой при нос Спада на 17 юли 1940 г. В хода на битката против австралийска ескадра е потопен „Бартоломео Колеони“, а „Банде Нере“ е повреден, успявайки с ответния си огън да повреди „Сидни“, чийто огън е фатален за „Бартоломео Колеони“. „Джовани деле Банде Нере“ успява да се върне в Триполи.

От декември 1940 до 1941 г. „Джовани деле Банде Нере“ носи служба в състава на 4-та крайцерска дивизия, изпълнява задания по охраната на конвоите. През юни 1941 г. „Джовани деле Банде Нере“ и „Алберто да Джусано“ поставят минно заграждение близо до Триполи, на което през декември 1941 г. се натъква съединение „K“ на британския флот,  потъват крайцер и разрушител, а още два крайцера получават повреди. Аналогична операция е проведена през юли в Сицилийския пролив.  През 1942 г. „Джовани деле Банде Нере“ продължава да съпровожда италианските конвои и да прехваща британските.  На 23 март 1942 г. „Джовани деле Банде Нере“ попада в щорм, по време на който е повреден. По пътя за ремонт в Ла Специя, на 1 април 1942 г. крайцерът е торпилиран и потопен от британската подводница Urge: жертвите са 381 човека . По време на войната крайцера има 15 мисии, изминавайки над 35 хиляди морски мили.
Останките му са открити от италианските ВМС с помощта на дистанционно управляем робот, на 11 мили южно от остров Стромболи, близо до Сицилия. В обектива на камерата е попаднало изображението на корона на кърмата-символ на италианското кралско семейство.

Filter Digest по материали от Tetis

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.