KarussellПодводен свят

Може ли да се съчетават скуба и фрий дайвинг?

sys_media_111690
Една гореща тема се върти из водолазните кръгове отново – “не съчетавайте скуба и фрий дайвинг- опасно е!”. Разбира се, този аргумент се оспорва от много водолази, които казват, че не би било проблем да се практикуват и двата вида един след друг.

danvertlgВръщаме се отново към този дебат като се свързахме с д-р Нийл Полък от DAN (Divers Alert Network) – един от най-изтъкнатите експерти в медицинската практика, свързана с фрий дайвинга и дискутирахме тази тема, за да разберем какви са последните изследвания в тази насока.

 

До скоро основната дискусия във водолазните среди е по повод статия, публикувана през 2011 в Alert Diver “Could Breath-Hold Diving After Scuba Cause Decompression Sickness” , където д-р Нийл Полък и д-р Робърт Уонг дискутират потенциалните рискове в комбинирането на скуба и свободното гмуркане и където общо взето се казва, че доколкото съществува някакъв риск, този риск е твърде малък за повечето фрий дайвъри.

Сега д-р Полък казва:

“Данните не са променили разумните препоръки за последните 3 години. Всъщност получавам по-малко данни за проблеми, свързани с декомпресионната болест (ДБ), може би благодарение на нарасналата осведоменост на тези водолази.”

Значи, това са добри новини – че има по-малко баротравми, но какво означава това на практика? Д-р Полък продължава:

“Аз всъщност бих продължил да предлагам на водолазите да се опитат да не смесват “значителен” фрий дайв и гмуркане със сгъстен въздух в един и същи ден.”

“Значителен” е ключовата дума тук и в същината на спора – много водолази, които практикуват скуба и свободно гмуркане, казват, че никога не са имали инцидент.
11115901_10204376749162227_6906479837239397139_o

Ще се опитам да кажа какво имам предвид под “значителен”:

  • Спокоен фрий дайв на плитко (до 15 метра) с достатъчен интервал на повърхността би имал незначително влияние върху водолаза, ако след това се потопи отпочинал със скуба екипировка. Нямаме данни колко точно трябва да са тези интервали на повърхността, както и “отпочинал” за всеки отделен водолаз може да варира значително. Най-простото правило е, че минималното време между две плитки свободни гмуркания би трябвало да бъде удвоеното време на задържане на дъха при потапяне. По-големите интервали биха донесли повече сигурностразбира се.
  • Дори плиткото свободно гмуркане след скуба дайвинг следва да се отложи във времето поне заради повишеното внимание. Виждаме съществени различия при отделните хора за наличие на балончета остатъчен азот в кръвоносните съдове след гмуркане със сгъстен въздух. Балончетата не са равносилни непременно на декомпресионна болест, но те са мерило за декомпресионен стрес. Липсата на балончета азот при  изследванията се асоциира с пренебрежимо малка вероятност за ДБ. Повечето водолази не знаят тяхната реална склонност към образуване на мехурчета (макар дайв компютрите или интернет да дават някакви обобщени стойности) – физическото натоварване, особено енергичните физически упражнения трябва да се избягват след скуба дайвинг. Релаксиращо плуване със шнорхел на повърхността е ок, но ангажиращият фрий дайв трябва да бъде максимално отложен.
  • По-агресивно свободно гмуркане под 15 метра дълбочина е най-добре да бъде оставено за следващия ден. Възможните негативни последици не си струват риска.

Така че, какво бихме препоръчали? За да сме на сигурната страна, всяко свободно гмуркане след скуба дайвинг не трябва да се осъществява същия ден – следвайте същия принцип както при летенето -“no fly”, докато не изчистите газа от тялото си и компютъра показва, че сте “чист”.

Ако все пак трябва да правите и двата вида гмуркане в един и същи ден (което ние горещо препоръчваме да не правите), свободното гмуркане трябва да предшества скуба и то на дълбочина не по-голяма от 15 метра с дълги интервали на повърхността.

Filter Digest
по материали от Deeper Blue

[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Съветски екраноплан-ракетоносец тъне в забрава

Next post

Морските сирени на Южна Корея

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.