KarussellПодводен свят

Паниката при водолазите – как да се справим с нея

селинСелийн Ийгър е здравен и фитнес експерт и е една от водещите консултанти по отношение на здравословното хранене и здравословния начин на живот. Основната й страст е колоезденето, което я насочва към проблемите с неправилното дишане и последствията, свързани с тях. Тя започва да изследва реакциите на делтапланеристи, алпинисти и водолази, свързани с психологическите промени, породени  от  липсата на кислород, което често води до панически пристъпи или смърт. Селийн Ийгър се насочва към писането не на бестселъри, а към издаването на елементарни ръководства, които биха могли да спасят живота на много любители на екстремните спортове.

diver selfy

Водолазите по природа са спокойни люде. Как иначе може да отплавате в морето и само с една бутилка въздух да се потопите в дълбините на безкрайната синева? Въпреки това, всеки един от нас има заложен паник бутон, който може да се активира, когато най-малко очаквате и да ви изпрати в опасна зона без предупрежение.

Според NUADC (национален център за данни при подводни инциденти),  20% от всички фатални инциденти са директно свързани с паниката. Други 22% процента от инцидентите остават загадка, но експертите смятат, че наличието на работеща екипировка, достатъчно въздух, както и тежестите на мястото им навеждат на мисълта, че паниката е много по-вероятно причина, отколкото се докладва всъщност.

Паниката може да ни убие по много различни начини. Бързото и плитко дишане може да причини хипоксиа и да увеличи вдишвания въглероден двуокис, да накара водолаза да действа ирационално, да диша бързо, да изплюе регулатора или да се изстреля към повърхността. Паническите пристъпи могат да доведат водолазите до загуба на съзнание или в най-лошия случай до сърдечен удар. Освен това, паниката значително намалява способността за разрешаване на елементарни проблеми като дребен дефект на екипировката, който би могъл да се отстрани лесно, ако водолазът запази необходимото хладнокръвие.

Филтър Дайджест ви представя възможността да се запознаете със съветите на Селийн Ийгър, които тя нарича “Няколко правила, за да запазим спокойствие докато се гмуркаме”:

Практиката те прави уверен. Винаги прави чек-дайв, за да се увериш, че неопрена все още ти става, защото тесният костюм може да бъде пречка за нормално дишане, а екипировката работи безпроблемно и твоите умения са на ниво. Практикувай споделянето на въздух, чистенето на маската и други умения, които не си правил от сертификацията си. Трябва да знаеш какво да направиш, за да не се паникьосаш ако регулатора направи фрий-флоу или маската ти се напълни с вода от ритника на някой плавник. Поговорете с дайв мастера за детайлите на гмуркането, така че да няма изненади. Преди гмуркане се опитайте да оцените вашето психическо състояние. Запитайте се “Неспокоен ли съм? Дишам ли учестено?”.
Ако отговорът е “да”, значи нещо в гмуркането ви притеснява и трябва разберете какво е то и да го разрешите преди да се потопите.

Пригответе си план за спешни случаи. Нещата се случват, нормално е да се страхувате малко, когато нещо се прецака под вода, но ако сте го предвидили, този страх е по-малко вероятно да прерастне в ирационална паника. Каво би ви изплашило? Да видите акула? Да изгубите “бъдито” си? Нефункционираща екипировка? Пригответе си спешна процедура за всяка такава ситуация и я репетирайте с вашето “бъди”. Така ако се случи нещо страшно, вие и двамата ще знаете какво да правите и ще го направите автоматично.

Спри. Дишай. Мисли. Действай. Когато паниката започне да пълзи вътре в теб, трябва да се опиташ да я спреш още в зародиш. Почти невъзможно е да се паникьосаш когато дишаш дълбоко чак до диафрагмата. Тренирайте Спри-Дишай-Мисли-Действай за да сте подготвени ако нещо подбно неочаквано се случи. Разбира се, чeсто поводът за паника е именно дишането, или по скоро невъзможността да дишате. Ако въздуха ви е свършил или имате други проблеми с дишането, тогава другите стъпки остават Спри-Мисли-Действай. Помислете за вашите възможности, повечето хора лесно могат да задаръжат дъха си за минута. Това е достатъчно време да намерите резервния регулатор или вашето бъди и да поемете въздух.

Познавай симптомите. Следващите са класически знаци, че губите вешето спокойствие (повечето от тях можете да откриете дори преди да се гмурнете). Ако усетите някой от тях. Спрете да отпочинете, дишайте бавно и дълбоко, помислете и потърсете помощ.

 Учестено дишане или чувство че нямате достатъчно въздух.

 Ускорен пулс, сърцебиене или тежест в гърдите.

Стомашно-чревен дистрес, “пеперуди”, гадене, повръщане или диария.

 Напрежение в мускулите, главоболие или тремор

 Треперещ глас или невъзможност за говорене.

  Изпотяване, втрисане или горещи вълни, чувство за неконтролируемост или предстояща гибел.

Filter Digest
по материали от www.sportdiver.com

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Легендата в пещерното гмуркане Нуно Гомеш на Банско Филм Фест

Next post

Вижте двамата Jetmen летящи до A380 superjumbo

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.