FILTERKarussellПодводен свят

Жените под водата, I-ва част – физиология и екипировка

Знаете ли, че според статистиката жените са по-дисциплинирани и внимателни под водата от мъжете? Още повече, че 30% от обучаващите се в дайвинг центровете са жени и само 10% от инцидентите с водолази са с тяхно участие. Под водата няма дами и джентълмени. Ако една жена е решила да стане добър водолаз, то тя трябва да се справя под водата сама, без помощта на своя партньор мъж. Жената водолаз трябва да бъде самостоятелна и независима – стратегически важно е да носи, оборудва и разоборудва сама екипировката си, без да доверява това на никой. В екстремна ситуация под водата всички са равни – морето няма предпочитания. Тя сама трябва да отговаря за изправността на екипировката си и да я подготвя за гмуркане, в крайна сметка от това зависят здравето и живота ѝ.

Има ли разлика между мъжкия и женския дайвинг?

На този въпрос има два отговора – кратък и по-обширен. Краткият отговор е – НЕ. Факт е обаче, че разлики между мъжа и жената има, има ги и в областта на гмуркането. Нека ги разгледаме.

Физиология и екипировка.

1. Ако при подготовката за гмуркането по-малкият обем на женските дробове е минус, то под водата това е неоспорим плюс. Жените употребяват по-малко кислород в процеса на дишането. Поради тази причина, ако жената е със същия обем бутилка, с каквато е и мъжът, тя ще остане повече време под водата. А употребата на по-малки бутилки от жените по време на  гмуркане в смесени групи е по- удобно и изгодно за всички.

2. Обикновено женските дъвкателни мускули са по-слаби от мъжките. При по-голямо напрежение могат да възникнат болки, схващания в мускулите или травми на костната структура на челюстта. По тази причина е добре момичетата да използват леки регулатори, а не трудните за удържане тежки дихателни апарати.

3. Тежестите. Повечето подкожна мазнина у жените ги прави с по-голяма плаваемост, затова им е по-трудно да потънат. В учебника по анатомия откриваме, че жените имат средно около 25% повече подкожни мазнини. Поради тази причина жените използват повече тежести от мъжете. Ето защо, за да им е по-комфортно, е добре да използват интегрирани тежести.

4. Маската и шнорхела. На жените им подхождат повече маски с малък обем. Много повече усилия изисква изчистването на маската с голям вътрешен обем. Ще трябва много силно и дълго да се издишва през носа. Шнорхелът също трябва да е по-къс, тъй като изисква по-малко усилия за изчистването му.

5. Плавниците. Когато плуваме с плавници, мускулите на краката ни се натоварват много. Момичетата с тежки и широки плавници понякога дори не могат да махат с крака. Затова е по-добре плавниците да бъдат малки, твърди и тесни, което ще им позволи максимално да използват своите мускулни възможности.

6. Неопренът. Дизайнът на костюма трябва да е съобразен с особеностите на женското тяло.

7. Жилетката. Компенсаторът на плаваемостта също трябва да е съобразен с женската фигура – в сравнение с мъжкия, той трябва да бъде по-къс, по-широк в областа на гърдите и по-тесен в областта на талията.

8. И разбира се естетиката. Всичката тази екипировка трябва да стои добре на собственичката си. Жените са готови на големи жертви, заради външният си вид.

Сега малко за физиологията…

Менструацията
Досега по този въпрос не са провеждани никакви сериозни изследвания, както и не са наблюдавани съществени изменения в регулацията на хормоните, овулацията или менструалния цикъл в резултат на повишеното налягане. Физиологичните особености в женския организъм се появяват особено в така наречените критични дни. Някога е съществувала теоритична опасност, че хормоналните изменения в кръвта и намаляването на обема ѝ в този период могат да помогнат за развитието на декомпресионна болест. Но експерименталните изследвания са разсеяли този мит. Опитът е показал, че реално опасностите в този период са по-скоро психологически, тъй като при много жени той протича с временна депресия, чувство на тревожност, болки в корема, мигрена и повишена раздразнителност. В такива моменти е по-добре човек да се въздържа от гмуркане. Други реални причини, поради които жените трябва да избягват гмуркането по време на цикъл няма. В миналото е имало схващане, че отделяните по време на месечния цикъл тъкани и кръв могат да провокират нападение на акула. Всъщност статистиката говори за точно обратното – акулите нападат много по-рядко жени, отколкото мъже. Обяснението е, че акулата не я привлича качеството на кръвта, отделяна по време на цикъл.

Сигурни сме, че жените могат да са също толкова добри водолази, колкото и мъжете – все пак нищо не може да ги спре да се любуват на подводната красота… а и какво по-прекрасно от това да се гмуркаш с партньора си.

FilterDigest

[template id=”5751″]

 

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

BBC пускат нов документален сериал за моретата и океаните

Next post

Сейфти стопът - как да го правим правилно

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.