Подводен свят

Дългият маркуч на втората степен – защо е необходим?

e528ae4c46634d20381ab41fc49df42e

Томас Гронфелд е инструктор по системата NAUI и технически водолаз. Започва да се гмурка от колежанските си години и от тогава е обиколил невероятни места – Австралия, Индонезия, Исландия, Франция и други. Участва в много проекти свързани с околната среда, както и археологически проучвания по света.

 

Един от най-честите въпроси които ми задават, когато се гмуркам с нови водолази е като заглавието: Защо ти трябва толкова дълъг маркуч, на основния  регулатор?
Любопитството е естествено. Използвам почти 3 метра маркуч между първата степен (тази закачена за бутилката с въздух)  и втората – моят дихател (мундщука в устата ми от който дишам под водата). И за да изглеждат нещата още по-странни, резервния регулатор (октопода) e на съвсем къс маркуч и не стига до долу като на повочето водолази, а е закачен някъде на жилетката или вързан с бънджи за врата.

Бележка: Когато водя курсове на начинаещи водолази , слагам по- обичайна екипировка за да мога да демонстрирам, как да намеря регулатора или да използвам октопода. Дългият маркуч използвам когато се гмуркам аз или обучавам напреднали водолази.

За начинаещият водолаз тази екипровка изглежда малко необичайна, но тя има своите добри причини за това.

single

Откъде идва дългият маркуч

Конфигурацията която използвам произхожда от eкипровката за две бутилки, и там наистина я употребявам най-много, въпреки че я слагам отвреме на време и на единичната бутилка. Тази подредба отначало се използва от техническите водолазите влизащи в пещери и потънали кораби, тъй като им позволява да си споделят въздух при извънредни ситуации. Резервния регулатор е закачен на “бънджи” късо въженце на врата, и ако “бъдито” изпадне в ситуация, тогава му даваш основния ти регулатор и превключваш бързо на резервния. Дългия маркуч е увит около торса за да се спазва аеродинамичния профил и лесно да бъде разгърнат и готов за дишане.

Дългият маркуч като основна подредба

Така че, защо виждаме водолази (включително аз) да използват тази конфигурация, а пък не се гмуркат в пещери и кораби? Решението идва поради многото предимства на тази конфигурация; първото и най-важно е, че водолаза на който му свърши въдздуха често изпада в паника или най-малкото е под голям стрес и вероятно няма да реагира нормално и спокойно. Всъщност най-често останалия без въздух водолаз просто грабва първия регултор който види, и това най-често е регулатора в устата на “бъдито”. Второ, регулатор който току ще е използван, значи работи, докато другия дори проверен преди гмуркането може да не е наред, макар и малко вероятно. И когато на водолаза му свърши въздуха, минава известно време докато привлече вниманието на “бъдито” и вземе неговия регулатор. Това означава, че той вече е критично нуждаещ се от въздух и най-добре е да му дадеш работещ  регулатор.
Заради тези неща много водолази използват конфигурацията с дълъг маркуч на единични бутилки. Като включим и това че ще имаш само една конфигурация на регулатора, независимо от броя на бутилките, това вече е много добър повод да минеш на тази подредба .

Filter Difest
По материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Фотограф пътешественик на 2015

Next post

iBubble: Първият подводен дрон

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.