FILTERKarussellПодводен свят

Водолазният нож – какъв да бъде?

 

e528ae4c46634d20381ab41fc49df42e

Томас Гронфелд е инструктор по NAUI и технически водолаз. Започва да се гмурка от колежанските си години и от тогава е обиколил невероятни места – Австралия, Индонезия, Исландия, Франция и други. Участва в много проекти свързани с околната среда, както и археологически проучвания по света.

 

 

Ех, ножът за гмуркане. Това е квинтесенцията на водолазната екипировка и може би най-разпознаваемата част от нея, както и водолазния компютър. Оставете някой, който не се гмурка, във водолазен магазин и го оставете сам. Най-вероятно ще го откриете при водолазните ножове и компютри. Защо носим ножове под водата? Какво прави един нож добър за гмуркане?

 

thumbnail-12

        Трябва ли ни нож докато се гмуркаме? И ако е така, какъв нож да вземем? 

Традицията на водолазния нож

Водолазите носим ножове, не за да се отбраняваме от акули или гигантски октоподи, както мислят повечето хора. Те са по-скоро инструменти, за да се освободим ако сме се оплели в някакви въжета, мрежи, рибарски корди или морски растения. Основно, ножовете са част от нашия комплект за сигурност. Ние също можем да ги използваме между гмурканията за различни неща. Въпреки това, ножовете не са съвсем задължителни, защото често можем да се отплетем, ако се движим бавно и с помощта на нашето “бъди”.  Обикновено ножовете се носят на прасеца, закачени с каучукови каишки. Това е традиция останала от бойците “Командо” и водолазите войни от Втората световна война.

Модерният водолазен нож

Храбрите мъже от морския театър на военни действия са имали други грижи, различни от тези на мирните водолази. За тях бойният нож, който са носели е служил повече за оръжие, отколкото за инструмент. И точно за това, ножовете са били доста големи. Този дизайн се е запазил и до наши дни, както и връзването за прасеца. Но да кажем честно, големите ножове не са необходими за обикновените водолази и по-скоро могат да представляват риск за оплитане, отколкото средство против това. Голям масивен нож, закачен на прасеца, може много лесно да се оплете в рибарска корда. Преди години бойците водолази са ги носили там, защото това е било единствената им опция. Днес, ние имаме BCD с различен дизайн, като по-предпочитано място е ножът да бъде закачен именно там. Това може да бъде коланът на кръста или  джобът на жилетката, дори и маркучът за ниско налягане на инфлатора. Един малък нож е много по-подходящ, за обикновените задачи, като модерната изработка е от титан, който не ръждясва и острието е в добро състояние по-дълго време.

Алтернатива на ножа

Интересът към водолазните ножове е разбираем, но въпреки това, някои опитни водолази носят ножици вместо ножове. Ъгловатите ножици използвани в медицината имат много преимущества. Първо, много малко вероятно е водолазът да се нарани с такава ножица, както често се случва при използването на нож. Дори и малка дупка в сухия костюм става голям проблем, когато водата започне да влиза вътре. Второто е, че ножицата по-лесно се използва с една ръка. За да отрежете рибарска корда например, тя трябва да бъде изпъната, така че с едната ръка ще трябва да я държите, а с другата да режете. Понякога това е възможно, но не винаги. С ножицата можете да отрежете кордата дори да е отпусната.

Какво да вземем

Аз имам един голям стар нож с 15-сантиметрово острие от времето, когато се гмурках в горите от водорасли в Калифорния. Водораслите тук са най-големите в света и растат до размер и здравина на въже за катерене, така че да се гмуркаш с нещо като мачете е добра идея (това е една от малкото ситуации, когато големият нож е предимство). За друго не съм ползвал този нож, освен за свободно гмуркане и подводен риболов. Ако се гмуркам на апнеа и се оплета в рибарска корда, трябва да съм много бърз, така че нож с повече режеща сила е за предпочитане. Аз мога да задържа дъха си около 3 минути и ако оставим 30 секунди за потапяне и изплуване, значи имам 2 минути, за да се освободя и да тръгна нагоре към повърхността. И това е при положение, че бързо се ориентираш и действаш по време на гмуркането. Така че, аз нося голям нож при такива гмуркания.
Моят основен нож е много по-малък – Халсион Н, с 5-сантиметрово титаново острие, достатъчно малък, за да се закачи на колана на BCD-то, където мога да го достигна и с двете ръце. Това е което нося в 95% от всички гмуркания със СКУБА екипировка.

Накрая, за някои места където не е позволено да се носят ножове, като Червено море например, аз нося ножица в джоба на жилетката или в джоба на сухия костюм. Понякога я нося заедно с халсиноския нож, като резервен вариант.

Но все пак помислете, досега за толкова много гмуркания не ми се е налагало да ги ползвам. Което е хубаво, разбира се.

 

Чеклист за да изберете водолазен нож

Добрият нож трябва …

  • Да не е много голям, обикновено 5-сантиметрово острие е достатъчно
  • Да позволява добър захват, дори с водолазни ръкавици
  • Да позволява да бъде закачен за водолазната жилетка, където може да се достигне от двете ръце
  • Да има кука за рязане на корда
  • Най-добре да е направен от титан

 

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Документалните снимки на Себастиао Салгадо, които ни карат да се замислим

Next post

SS THISTLEGORM - Водолазната перла на Червено Море

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.