FILTERKarussellПодводен свят

Водолази от цялата страна се обединяват срещу ваденето на потънали кораби за скрап

IMG_2295.JPG

 

Любители на подводни спортове от цялата страна се обединяват против спорни тълкувания на наредба на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, позволяваща ваденето и унищожаването на потънали кораби, без оглед на тяхната историческа или туристическа стойност. С отворено писмо водолазите настояват за повдигане на обществена дискусия по проблема и приемане на промени в наредба № 24 от 5 август 2011 с цел запазване на подводното богатство на България.Към момента въз основа на този акт в Министерството са постъпили искания за вадене на металните остатъци от кораби, някои от които потънали преди 1945 г. и съставляващи важна част от търговската, морската и военна история на държавата.

Водолазите обясняват, че слабата соленост на Черно море позволява отличното запазване на потопените артефакти, много от които все още неизследвани от историци и археолози. Според тях е необходимо да се въведе допълнителна класификация на видовете потънало имущество, за да се отличат тези, които имат историческо, културно и туристическо-развлекателно значение и да се забрани категорично тяхното унищожаване. Любителите на подводни изживявания напомнят, че в световен мащаб дайвинг туризмът набира скорост и е липса на далновидност доброволно да се откажем от него, обявявайки потъналите обекти за непотребни. Дори в България на няколко места има примери за успешно новосъздадени изкуствени рифове, които се радват на огромен интерес от наши и чужди гмуркачи. Не на последно място трябва да се вземе предвид и факта, че останките са се превърнали в обиталище на разнородна подводна флора и фауна и имат екологична стойност.

„Да нарежем историята за старо желязо е безобразие“, смята един от инициаторите на поправката- водолазът Стефан Цинцарски. „Не стига, че останките са обект на кражби по всяко време, а сега има опасност това да започне да се случва с благословията на държавата. Вярваме, че недостатъчно ясната наредба е следствие от непознаване на проблема, а не на безхаберие и сме готови да съдействаме по всякакъв начин спорните точки да бъдат изчистени, а ценностите, които лежат на дъното- съхранени.“

В понеделник в Бургас пристига Любен Дилов- син, запален водолаз и автор на писмото. Той ще се срещне с журналисти, за да даде повече гласност на проблема и да коментира начините, по които може да бъде решен.

отвореното писмо може да прочетете тук : Burgasplus

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Fatboy Slim: пенсионират ли се DJ-ите? Норман Кук на 51

Next post

Френски филми триумфират на фестивала в Кан

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.