KarussellПодводен свят

Борбата с махмурлука (за водолази)

summer-food-cocktail-cocktail-glass-coconut-pineapple-table-sky-clouds-palm-trees-sea
Вие сте на почивка някъде на остров в тропическия рай. Седите под чадъра, чува се приятна музика и напитките се редуват в горещото време. Утре сутринта сте планирали гмуркане, но това е чак утре, още едно малко няма да навреди, нали? Кой каза наздраве? Напротив, казваме ние!
Употребата на повече алкохол води до дехидратация – една от лесно отстранимите причини за декомпресионна болест. Помнете, че гмуркането само по себе си е дехидратиращо, защото дишате много сух въздух, както и уринирането в мокрия костюм по време на потапянето (както се казва във вица – има два вида водолази, едните които пикаят в мокрите костюми и другите които казват, че не правят това). Като добавим и махмурлука, това си е вече  “Ела Кумчо Вълчо, изяж ме!”
“Дехидратацията не само ви уморява, но и намалява количеството кръв нужно за газовия обмен и по този начин забавя освобождаването на азота от тялото ви, което  увеличава риска от декомпресионна болест,”  казва дългогодишния водолаз д-р Мари Ан Евърхарт-Макдоналд.
itin-princess4
Което е по-лошо, ако сте махмурлия, вече се чувствате зле и може да не усетите ключовите симптоми на декомпресионната болест като ставни болки, гадене, отпадналост, главоболие и объркване. “Дехидратацията, умората и липсата на правилна преценка за физическото ви състояние по време на махмурлук, може да бъде също толкова опасна колкото, ако сте пиян под водата,” – допълва д-р Евърхарт-Макдоналд.
Алкохолната злоупотреба  води и до електролитен дисбаланс, който ви кара да се чувствате уморен или да предизвика гадене. Морската болест може допълнително да усложни състоянието ви, като причини повръщане в регулатора, което е наистина изключително опасно.
Ако това не е достатъчно да ви уплаши, ето още едно обстоятелство. Ако страдате от махмурлук, това означава, че все още в тялото ви има значително количество остатъчен алкохол, който влияе на мозъчната кора, която контролира правилната ви преценка. Ако не сте в състояние правилно да прецените определена ситуация, вие излагате на риск не само самите вас, но и човека, с който се гмуркаме.
vlcsnap-2010-07-07-15h43m48s197
Всеки би искал да отиде на такава разходка и в същото време да цапне някое малко уиски или приятен коктейл. Няма проблем, но вечерта преди гмуркането трябва да ограничите напитките до няколко. Ако ви се пие още, ето няколко съвета, за да останете на линия.
1. Ядене
Ако пиете алкохол в нощта преди гмуркането, яжте обилно, за да забавите абсорбирането му и да предотвратите ниските нива на кръвна захар.
2. Пиене
“Поръчайте кана с вода и пийте по две чаши с всяка алкохолна напитка,” препоръчва д-р Люис Кол – ръководител на спешната помощ в Университетската болница в Лонг Айлънд, Ню Йорк.
3. Спане
“Предотвратяването на дехидратацията може да ви спести махмурлука. Ако сте прекалили с алкохола, изпийте три чаши вода и вземете Ибупрофен, за да намалите главоболието и възпалението преди лягане. Когато станете, за да отидете по малка нужда, пийте още вода и вземете още един Нурофен (Ибупрофен),” съветва д-р Кол.
4. Следващата сутрин
Ако сте пропуснали снощните превантивни мерки и имате лек махмурлук, станете час или два по-рано и изпийте голяма чаша вода или Gatotrade (който ще ви достави калий и магнезий, които са намалели от пиенето), взимате Нурофен (Ибупрофен) и си лягате отново, докато настъпи време за ставане. Ако се събудите с подпухнали очи и подут език, пропуснете сутрешното си гмуркане. Океанът винаги ще си бъде там и просто не си струва риска.

И не забравяйте, че можете да бъдете на линия за следобедното гмуркане. Просто внимавайте с коктейлите този път.

maxresdefault

 

от Filter Digest наздраве!
по материали от SportDiver

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Ървинг Пен вае голи тела със светлина

Next post

Тарантино смята да ни честити коледа с "Омразната Осмица"

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.