KarussellЛегендарни места за гмурканеПодводен свят

Историята на френската подводница “Souffleur”

 

Подводницата “Souffleur” е потопена от британска подводница HMS Parthian на 25 Юни 1941 г., южно от Бейрут, докато “Souffleur” е на повърхността за зареждане на батериите си. Четири торпеда са изстреляни от HMS Parthian, като едно от тях я разполовява на 2 части. Пет души от екипажа оцеляват от експлозията и се опитват до доплуват до брега. Един не успява, докато 52 човека намират смъртта си на борда. Ето и тази много интересна история:

Souffleur лежаща на 40 м дълбочина

Подводницата Souffleur е от класа Requin (requin от френски Акула). Построени са 9 такива съда и пуснати на вода между 1925 и 1926 г. “Суфльор” е построена през 1924 г. в доковете на Шербург. Дълга е 78 метра, широка 4.5 и има газене от 4.5 метра. Водоизместване потопена – 1438 тона, на повърхността 1148 тона.
Това е дълбоководна лодка на френските военноморски сили. Проектирана да се потапя на 80 метра, задвижването е като на обикновените подводници, 2 дизелови агрегата по 1,450 конски сили за надводно придвижване и 2 електромотора, захранвани от батерии за подводен ход от общо 1,800 конски сили. Максималната скорост на повърхността е 16 възела, а под вода – 10 възела.
Въоръжението ѝ се състои от 10 х 550 мм торпедни тръби, от които 4 отпред, 4 външни и 2 отзад; едно 100 мм оръдие и двойна 20 мм картечница.

Историята

След падането на Франция, същата година под новото правителство на Виши, “SOUFFLEUR” и други две подводници от същия клас “CAIMAN” и “MARSOUIN” са изпратени през април 1941 в Бейрут, за да се присъединят към морската дивизия на Левант (Източното средиземноморие). Трите подводници започват да патрулират край ливанското и сирийското крайбрежие до 8 юни 1941, когато британските и свободните френски сили започват атака срещу Сирия и Ливан.
На този ден “SOUFFLEUR” патрулира в района на Тир. Между 8 и 11 юни, подводницата участва в първата си бойна мисия, атакувайки 3 британски разрушителя (с неизвестен резултат), като също е атакувана с дълобоковдни бомби. Завръща се в базата на 11 юни 1941. “SOUFFLEUR” участва в още две мисии, когато на 24 Юни 1941 тръгва на своята последна мисия.
На 25 юни в 12:55 “SOUFFLEUR” стои на повърхността, 3 км край Халед, между Ras Damour  и Ras Beirut, движейки се бавно на ход с един двигател и опитвайки се да зареди батериите си. Четири следи от торпеда се появяват, идвайки от Запад. Л-т Моранж, който е на вахта на повърхността заедно с 5 други членове на екипажа, започва маневра, за да избегне торпедата, едно от което удря подводницата в средната част, под секцията със 100 мм оръдие. “SOUFFLEUR” почти моментално се разцепва на две. Другите 3 торпеда отиват на брега, където едното избухва, а другите две остават непокътнати.
Л-т Моранж вероятно смъртоносно ранен потъва с подводницата. Другите 5 от екипажа, които са били на палубата се опитват да достигнат брега: 4 успяват след като плуват 3 часа, 1 не успява и потъва по пътя.

Командирът на подводницата загива с другите членове на екипажа. Подводницата “PARTHIAN”, която потапя френската лодка, се натъква на мина 50 дни след това и потъва на 10 август 1941. През юли 1941 съюзниците превземат Ливан и Сирия.

25 Юни 1941

 

HMS ‘Parthian’, която потапя фреската ‘Souffleur’

 

Гмуркане на френската подводница  Souffleur:

Потъналата подводница лежи на около 40 м дълбочина, в залива Khaldé, на около 10 км от Бейрут. Ще може да видите едно от нейните торпеда, все още в корпуса и още едно отстрани, лежащо на пясъка. Има много риби, скатове и морски живот, който е направил подводницата свой дом.

6   Air tanks 4 ww2

Подводницата може да се достигне само с лодка. Рядко е посещавана и е в много добро състояние. Подводницата е разцепена на две, така че могат да се наблюдават различни детайли от нея. Предната част лежи настрани, като едно от торпедата е в тръбата за пуск. Виждат се също противовъздушното оръдие и въртящата му се кула. От задната страна се вижда витлото, добре запазено.
Водолазите ще видят множество отвори по корпуса, причинени от рибари, които са ловували с динамит преди доста години. Тези отвори са доста примамващи за влизане в подводницата, но всички трябва да са изключително внимателни, защото процепите са тесни и мътилката, която се вдига веднага покрива всичко и може да направи влизането ви изключително опасно и животозастрашаващо.

n847005645_6807293_2228781 2 Some kind of exhaust pipes of the submarine

Убежище на различни видове морски обитатели и чудесна локация за напреднали водолази любители, както и Advanced Nitrox.

 

Trumpet fish 7 1

 

Следващото видео от Ютуб показва как изглеждат нещата долу.

Моля да имате респект от това, че са загинали войници и това е военно гробище.

Някои факти

Подводницата “SOUFFLEUR” може да бъде поставена на едно от най-страхотните места за потънали кораби от Втората световна война. Мястото е подходящо за напреднали и по-опитни водолази, защото условията и видимостта могат често да се влошат. Проверявайте за това теченията, вятъра и вълните да отговарят на вашия опит и умения. Най-често се започва от кърмата, където обикновено е спуснато въже. Спускането и изплуването е най-добре да бъдат направени по линията, за да се избегне влиянието на теченията.

Локация: Khaldé, южно от Бейрут
Достъпност: с лодка от Бейрут
Ниво: AOW, Advanced Nitrox
Дълбочина: средна 34 м, максимална 38 м
Условия: вятър, вълнение и течения трябвя да бъдат взети под внимание
Морски живот: разнообразен

Filter Digest
по материали от: https://seaworldblog.wordpress.com/  и www.nisd-online.com

Превод: Ясен Кунчев

[template id=”14626″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Всичко, което трябва да знаете, за да обиколите Южна Португалия с кола като местен

Next post

Говорещата с акули: Кристина Зенато

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф