KarussellПодводен свят

Кораб на 2000 години разказва историята на митичния остров Делос

 

На морското дъно край бреговете на остров Делос (Гърция) археолозите откриха останките на пристанище и древна брегова конструкция, както и потънали кораби, датиращи от различни древни исторически периоди. Тези открития потвърждават, че Делос е бил значителен тръгвоски център в Античността.

Родното място на елинските богове Аполон и Артемис играе централна роля в древногърцката митология. Днес е едно от най-важните места за археологията в Гръция, откъдето целогодишно се правят разкопки и се изважадат потънали обекти.

През 2017 морските археолози изследват под водата древна буна, която е предпазвала пристанището от Античността от силни ветрове и вълни. Понеже морското равнище се е повишило значително оттогава, структурата сега се намира дълбоко под водата.

В изявление на Министерството на културата и спорта, мястото се описва като “забележително здрава конструкция, дълга около 160 метра и най-малко широка 40, построена върху основа от камъни с различна форма, докато горната част е изградена от гранитни блокове с огромни размери”.

Кога това съоръжение е било построено е все още неясно и ще бъдат нужни още доста изследвания, за да се уточни това. Археолозите още откриват останки от стена и колонада.

 

Дълго изгубени потънали кораби

Но може би най-интесресната находка е на няколко кораба, намерени на дъното на морето – те стоят там от векове. Повечето от тези кораби са обикаляли Средиземноморието в края на 2-ри и 1-ви век пр.н.е., когато Делос е бил във върха на възхода и просперитета си. Единият от корабите е бил от Елинската епоха пренасящ амфори със зехтин и вино, когато е потънал.

 

Много амфори са открити разпръснати в останките от кораби, датиращи от ралични периоди и географски райони, включително Италия, Испания и Африка. Тези артефакти доказват значимостта на Делос като търговски център и важен хъб за търговията в Средизено море в епохата на древна Елада.

Много от артефактите са значително по-стари, датиращи от V век пр.н.е. Малко се знае за това време и връзките на острова със света, а тези артефакти предоставят нови заключения за историята на Делос, относно този толкова отдалечен период от нашето време.

 

Filter Digest
по материали от ibtimes.com.uk

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

7 факта за мoрените, които може би не знаете

Next post

Fit To Dive: основни упражнения за дупе и крака

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф