Кораб на 2000 години разказва историята на митичния остров Делос

 

На морското дъно край бреговете на остров Делос (Гърция) археолозите откриха останките на пристанище и древна брегова конструкция, както и потънали кораби, датиращи от различни древни исторически периоди. Тези открития потвърждават, че Делос е бил значителен тръгвоски център в Античността.

Родното място на елинските богове Аполон и Артемис играе централна роля в древногърцката митология. Днес е едно от най-важните места за археологията в Гръция, откъдето целогодишно се правят разкопки и се изважадат потънали обекти.

През 2017 морските археолози изследват под водата древна буна, която е предпазвала пристанището от Античността от силни ветрове и вълни. Понеже морското равнище се е повишило значително оттогава, структурата сега се намира дълбоко под водата.

В изявление на Министерството на културата и спорта, мястото се описва като “забележително здрава конструкция, дълга около 160 метра и най-малко широка 40, построена върху основа от камъни с различна форма, докато горната част е изградена от гранитни блокове с огромни размери”.

Кога това съоръжение е било построено е все още неясно и ще бъдат нужни още доста изследвания, за да се уточни това. Археолозите още откриват останки от стена и колонада.

 

Дълго изгубени потънали кораби

Но може би най-интесресната находка е на няколко кораба, намерени на дъното на морето – те стоят там от векове. Повечето от тези кораби са обикаляли Средиземноморието в края на 2-ри и 1-ви век пр.н.е., когато Делос е бил във върха на възхода и просперитета си. Единият от корабите е бил от Елинската епоха пренасящ амфори със зехтин и вино, когато е потънал.

 

Много амфори са открити разпръснати в останките от кораби, датиращи от ралични периоди и географски райони, включително Италия, Испания и Африка. Тези артефакти доказват значимостта на Делос като търговски център и важен хъб за търговията в Средизено море в епохата на древна Елада.

Много от артефактите са значително по-стари, датиращи от V век пр.н.е. Малко се знае за това време и връзките на острова със света, а тези артефакти предоставят нови заключения за историята на Делос, относно този толкова отдалечен период от нашето време.

 

Filter Digest
по материали от ibtimes.com.uk

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.