Легендарни места за гмурканеПодводен свят

Търсят испански кораб със съкровища край бреговете на Япония


През месец септември 1609 г. от Филипините към Мексико отплувал корабът “Сан Франциско”. По пътя той попаднал на силна буря и потънал край бреговете на Япония. За щастие почти всички, които били на борда, успели да се спасят. Сред тях бил и губернатора на Филипините дон Родриго де Виверо Веласко, който по-късно подробнo описал корабокрушението: “Корабът се разби на парчета в скалите край бреговете на Япония…всички ние, които успяхме да се спасим, се държахме за части от корпуса и такелажа, докато галеонът се разпадаше на части вълна след вълна.” Оцелелите от потъналия кораб били приютени от японците и впоследствие отплавали за Мексико на първия японски кораб, построен в европейски стил. Придружаващите ги японци пък станали първите представители на страната на изгряващото слънце, пресекли Тихия океан. Кралят на Испания оценил високо помощта, оказана на поданниците му и това дало началото на дипломатическите отношения между Япония и Испания.

Ако оставим настрана историческото значение, корабът представлява немалка материална ценност. В момента на гибелта си той превозвал от Филипините към Мекико (по това време Испанска колония) карго, което би струвало немалко пари в наши дни. Въпреки свидетелствата на оцелелите и подробните записки от корабокрушението, точното място на гибелта му остава неизвестна. Тъй че това е единственият кораб от испанска Манила, който не е разграбен от търсачите на съкровища. Тази година японското правителство финансира проект за търсенето на “Сан Франциско”. И ето, че през ноември групата подводни археолози, предвождани от доктор Юн Кимура от университета Токай, може би намери ключ към местоположението на потъналия галеон. По-скоро не ключ, а цяло гюле. Йън Мак Кен, изследовател от Австралия, се натъкнал на него при едно от гмурканията на около 40 метра дълбочина. Водата била мътна, но археологът забелязал на дъното нещо, което приличало на предмет, произведен от човешка ръка.

Изследователите смятат, че гюлето е от “Сан Франциско”. Ясно е, че предстоят химически анализи, но находката съвпада с други гюлета, намирани край Филипините на потънали испански търговски кораби от същото време. Намереното гюле, разбира се, не е галеон, но е запланувано районът да бъде подробно претърсен в началото на 2018 г.

Filter Digest по материали от BBC

[template id=”12585″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Fit To Dive: упражнения за гърди и трицепс

Next post

На къмпинг: палатка, кемпер или каравана? Кое е за вас?

Борис Григоров