FILTERKarussellПодводен свят

Как да останем без въздух под водата- и как да избегнем това.

Водолазните апарати с които се гмуркаме, имат смисъл само когато бутилките им са пълни с дихателна смес (което в любителското гмуркане обикновено означава атмосферен въздух).  Водолазната екипировка ни дава възможност да дишаме под водата и да откриваме нови светове и хоризонти. Но без въздух човек няма да изкара дълго под водата.
На всички OWD курсове начинаещите водолази се учат да пресмятат разхода си на въздух, правилно да разпределят запаса си от газ по време на гмуркането,  да следят показанията на манометъра си,  да изплуват на повърхността на време и да имат достатъчно въздух да надуят компенсатора си.

Но въпреки това най-често срещаният инцидент по време на гмуркане, е именно внезапното свършване на въздуха.  Даже опитни водолази понякога правят грешки и се оказват в подобна ситуация. В тази статия ще ви разкажем за 12 от най-често допусканите грешки довеждащи до подобна ситуация, и как можем да ги избегнем.

Колко въздух ви е нужен за гмуркане.
Вашата консумация на въздух зависи от физическото натоварване и дълбочината на която се намирате. Колкото по-активно се движите и колкото по-дълбоко се спускате толкова повече кислород употребява организмът ви. В таблица ще се опитаме да ви представим съотношението между дълбочината, налягането, физическата  активност и консумацията на въздух.

А сега да посмятаме малко.
Най-често използваните бутилки по света са 11 литровите алуминиеви със следните спецификации:
вътрешен обем 11 литра
максимално допустимо налягане 207 бара
когато е пълна бутилката съдържа  2277 литра въздух

И така, да се върнем на причините. Най-често срещаните причини за внезапно свършилия въздух са незнанието и невниманието.

1. Превишаване на планираната дълбочина.
Консумацията на дихателна смес  се увеличава с нарастването на дълбочината. Освен  това с нарастването на дълбочината намалява и бездекомпресионното ви време и ако случайно то свърши, въздухът няма да ви стигне за деко стоповете които ще трябва да направите. 11 или 12 литровата бутилка не е предвидена за гмуркания с декомпресия. И ако газът ви свърши докато се издигате към повърхността, ще ви се наложи да извършите дълго и рисковано аварийно изплуване. По-добре е да планирате гмурканията си на малка дълбочина, така ще прекарвате повече време под водата и ако се наложи ще можете лесно и безпроблемно  да изплувате

2. Превишаване лимитите на времето.
Рано или късно вие ще изразходвате целия си запас от въздух. На брифинга се уговорете с гида или с бъдито си, при колко бара ще тръгнете да се връщате и при колко ще започнете изплуването. По време  на гмуркането периодично следете показанията на манометъра си, за да не пропуснете определените лимити.

3. Прекаленото физическо натоварване.
Борбата с течението, активните движения или недостатъчния контрол на плаваемостта, могат да повлияят на разхода ви на въздух. Голямото физическо натоварване ще увеличи многократно консумацията ви на въздух. Ако не сте се гмуркали в условия на силно течение или големи вълни, то не е лошо да преминете подходящо обучение и да се погрижите за физическата си форма.

4. Невнимание към показанията на манометъра.
Винаги трябва да знаете колко въздух ви остава. Регулярно проверявайте показанията на манометъра и обменяйте тази информация с бъдито си.

5. Бурните емоции
Силните емоции могат да повлияят на консумацията  на въздух повече отколкото физическото натоварване. Старайте се да дишате равномерно и спокойно. Но ако сте развълнувани, следете често показанията на манометъра, въздухът ви може да свърши по-рано от заплануваното.

 Не спазването на правилата

6. Гмурвате се с непълна бутилка.
Независимо от това колко дълго ще е гмуркането ви, винаги го започвайте с пълна бутилка. В никакъв случай не се гмуркайте с полупълна бутилка,  дори ако е просто за да откачите котвата или да извадите нещо изпуснато.

7.Крана на бутилката не е отворен изцяло.

Отворете крана докрай и го върнете четвърт оборот, след това направете няколко резки вдишвания от втората степен на регулатора  наблюдавайки манометъра- стрелката не би трябвало да реагира на всяко вдишване.

8.Често сменяте дълбочината и непрекъснато надувате компенсатора
“Асансьорите” и непрекъснатото пълнене и изпразване на компенсатора ви за плаваемост, осезаемо ще намалят запаса ви от газ. Освен това, подобен стил на гмуркане, увеличава риска от баротравма на белите дробове и декомпресионна болест.

9.Не сте проверили екипировката си преди гмуркане
Задължително проверявайте работят ли регулаторите и инфлатора, показанията на манометъра, отворен ли е крана на бутилката, чува ли се изпускане на въздух отнякъде.

Проблеми с оборудването
10.Регулатора
Консумацията ви на въздух може да се увеличи, ако…регулатора диша трудно, “октопода” изпуска.
Регулаторът ви изпуска газ свободно, заради попаднали боклуци във втората степен. За да предотвратите това, старателно измивайте регулатора след всяко гмуркане. Закрепвайте добре резервния си регулатор, за да не се влачи по дъното. Редовно сервизирайте регулаторите си при сертифицирани специалисти. Не забравяйте че от свободно изпускащия регулатор, все пак може да се диша. На това са ви научили още в началният ви курс по гмуркане. Но въздухът от свободно изпускащия регулатор няма да ви стигне за дълго, така че започнете изплуване. Колко време ще отнеме на всичкият въздух да напусне бутилката ви може да видите в статията ни “Жизнено важните секунди”.

11. Компенсатора ви на плаваемост (жилетка или крило)
Изпускащ инфлатор или пробит балон, могат да доведат до сериозна утечка на газ. Винаги мийте със сладка вода компенсатора след гмуркане. Сервизирайте го и се грижете за него.

12. Манометъра
Ако манометърът ви е интегриран с компютъра, грешка в компютъра може да повлияе на показанията му. Ако налягането което показва не намалява по време на гмуркането, това означава че имате проблем и трябва незабавно да започнете процедури по изплуване. Не забравяйте да проверите дали манометърът ви е правилно калибриран. Понякога приборът не показва нула, дори при празна бутилка. Когато изплувате на повърхността, в бутилката трябва да имате минимум 30 бара, а най-добре и повече.

Полезни съвети

1.Редовно сервизирайте екипировката си, а когато наемате такава я оглеждайте внимателно преди гмуркането.
2.Планирайте така дълбочината и продължителността на гмуркането си, че запаса ви от въздух  да ви стигне със сигурност и освен това да ви остане за евентуална извънредна ситуация. В техническото гмуркане е прието разчета да се прави, по “правилото на едната трета”- една трета за гмуркането до там откъдето започвате да се връщате(да изплувате), една трета за пътя ви на обратно( за изплуването) и една трета , за непредвидени ситуации.
3. Започвайте гмуркането само с пълна бутилка.
4. Преди да влезете във водата винаги проверявайте снаряжението си, проверете дали крана на бутилката ви е отворен, направете по няколко вдишвания  от основния и резервния регулатор  гледайки манометъра- стрелката не бива да се движи. Надуйте и изпуснете компенсатора на плаваемостта си.
5. В началото на гмуркането се разгледайте с бъдито си  не излизат ли мехури от някоя част от екипировката ви.
6. По време на гмуркането редовно проверявайте налягането в бутилката- хубаво е да го правите през равни интервали от време.
7. Не напускайте пределите на вашата подготовка и опит, старайте се обективно да оценявате възможностите си.
8. Планирайте гмуркането така, че когато излезете на повърхността в бутилката ви да има минимум 30 бара.
9. На време балансирайте плаваемостта си, в спокойни води, на малка дълбочина. Ако по време на гмуркането изникнат проблеми с плаваемостта ви, прекратете спускането и изплувайте безопасно.
10. Ако по време на гмуркането ви се налага  непрекъснато да пълните и изпразвате компенсатора си, значи нещо правите неправилно. Консултирайте се с инструктора си, или изкарайте курс за контрол на плаваемостта.

Сигналите

По време на гмуркането не забравяйте бъдито си. Не се отдалечавайте от него и обменяйте информация за количеството въздух което ви остава. Универсалният сигнал за това че ви остава малко въздух, е юмрук пред гърдите. Обикновено се използва, когато в бутилката  останат 50 бара. Това не е аварийна ситуация- това просто е сигнал, че на бъдито ви му остава малко въздух и е време да започнете да изплувате. Сигналът “Нямам въздух”, е хоризонтално движение на дланта, пред гърлото. Това вече е извънредна ситуация. Дайте на бъдито си своята резерва и незабавно започнете да изплувате в безопасен режим.

Как остаться под водой без воздуха – и как этого избежать

Как остаться под водой без воздуха – и как этого избежать

Внезапно свършилият въздух, е нещо което лесно може да се избегне. Най-добрата стратегия е да не се отказвате в подобна ситуация. Ако установите, че бутилката ви е празна към края на гмуркането,  вероятно бъдито ви също няма да има много въздух и той може да не стигне за двама водолази намиращи се в такава стресова ситуация. Редовно проверявайте показанията на манометъра си, това ще ви позволи, да избегнете много проблеми.

За равен брой!

FilterDigest
по материали от www.diversalertnetwork.org

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Пътешествие до дъното на океана

Next post

Джеймс Бонд носи новата Omega Seamaster 300M

Борис Григоров