KarussellЧасовници и дайв компютри

Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional чупи рекорда за най-дълбоководен часовник

 

Омега току що обявиха, че по-рано тази година любителят на приключения Виктор Весково е поставил нов рекорд за най-дълбоко спускане под вода, където неговия подводен апарат Limiting Factor се спуска на 10,928 метра под морската повърхност в Марианската падина.
Освен това, отвън е закачен новия водолазен часовник на Омега – Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional. Всъщност цели 3 такива часовника са закачени на всяка от механичните ръце на апарата, както и на самия корпус. Това в момента е най-дълбоководния часовник правен някога, отнемайки призовото място от Rolex Deepsea Special, който с батискафа Триест и пилотите Капитан Дон Уолш и Жак пикар достигат дълбочина от 10,916 метра през 1960 година.

Весково и Омега достигат с 12 метра по надолу.

 

Мисията на Весково е част от по-голям проект, наречен “5 дълбочини” , който трябва да достигне най-дълбоките точки от 5-те световни океана. Да се направи часовник за такава експедиция не е лесна работа и макар Омега да използват за база Seamaster Planet Ocean, ъпгрейда до Ultra Deep Professional е нещо, което не е правено с никой друг часовник от серията Seamster. Корпусът на часовника е направен от парче титан, същия като тялото на спускаемия апарат Limiting Factor, правейки го част от него. Отделно начинът по който кристалът се свързва с корпуса на часовника, наподобява люковете за наблюдение на спускаемия апарат, и така подобрявайки дизайна за разпределение на налягането. Този патент като дизайн е в момент на регистрация. 

Часовникът е сертфициран да работи на дълбочина от 15,000 метра, така че Омега са добре подготвени за тази мисия и дебелината на това бижу е само 28 мм. Макар доста големичък за ежедневна употреба, часовникът все пак си става за носене, като се има предвид, че такива има произведени само няколко.

В проектирането на Seamaster Planet Ocean “Ultra-Deep”, омега не си поставят за цел часовникът само да издържи на тази дълбочина, той също трябва да изглежда като истинска Омега! Корпусът е изработен от титаниева сплав grade 5, същата от която е изработен корпуса на спускаемия апарат Limiting Factor, с матиран завършек, с използване на пясъкоструйка, с характерната още от 1960-те години извивка на лъговете при Seamaster. Въртящият се безел и дори циферблата са изработени също от титан, като горният пръстен на безела е изработен от керамика, а маркерите за часа от LiquidMetal. Освен че е 55 мм в диаметър и дебелина от 28 мм, отвсякъде си прилича на Сиймастър. Но там свършват и приликите.

За да елиминират още една дупка в касата, Омега премахват клапана за освобождаване на хелия (тяхна запазена марка), защото не е нужна декомпресия на пилота и неговия часовник. Също няма патенти въобще. Имайки предвид бурното спускане до дъното, както и страховитото налягане, което ще се упражнаява върху системата за закопчаване, Омега проектират лъговете да се извиват навътре, почти без прекъсване, срещайки се по средата. Този дизайн изглежда най-устойчив, като процепа позволява известна гъвкавост. Този дизайн наподобява форма на Манта, но все пак формата според специалисти има изцяло функционален характер.

Сапфирният кристал е поставен на място, чрез пресиране и използване на специален полимер вместо някакъв обикновен о-ринг(гумен пръстен за изолация). Омега осъзнават, че не бива да разчитат за изолация на познатия метод и за това използват така наречения течен метал(LiquidMetal tm).

Касата, сапфира и течния метал се загряват до 280 градуса и разтопения полимер се изсипва в канала на пресата, след което 5 тона натиск и съответно охлаждане оформят запечатването на часовника. Това е един от чакащите патенти на Омега за този часовник (другите два патента са за короната и гърба на корпуса). Вътре тиктака механизъм 8912 – коаксиален самонавиващ се с три стрелки и без дата сертифициран по METAS (The Federal Institute of Metrology (METAS))стандарт, за точност и магнитна резистентност. Този стандарт е доста повече от познатият ни COSC(Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC)

Омега е направила 3 Ultra-Deep, с имена съответно FOD-X 1, 2, и 3(“Full Ocean Depth – Experimental”). Всички са изпробвани със симулиране на дълбочина от 15,000 метра и с 25% възможен толеранс. Всичките слизат на дъното с Весково, два на роботизираните ръце, третият на външният дистанционно управляван “лендър”. Всички успешно се представят на пътуването до дълбините на морето и са представени в Британския музей в Лондон за да ги видят хората.

Filter Digest
по материали от hodinkee.com
превод Я. Кунчев
[template id=”12393″]

 

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Запознайте се с „подводната Сара“

Next post

23 Юли 1942 г - да си спомним Вапцаров

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф