FILTERKarussellЗдравка Трайкова

Запознайте се с „подводната Сара“

Запознайте се с „подводната Сара“

Сара Готие се гмурна на седем континента за седем месеца.

Миналата година, инструктурката по гмуркане Сара Готие се потопи повече от 100 пъти в 11 различни държави. Тя, вероятно, е най-младата жена, която в рамките на седем месеца успява да се гмурне на всичките седем континента, въпреки че рекордът не е доказан. Но, по време на телефонно интервю с Готие, позната също като „подводната Сара“, става ясно, че тя изобщо не се интересува от чупенето на рекорди, а от разпространяване на предупреждението, че океаните са в опасност.

Тя си спомня как се „депресира ужасно, когато гледа документални филми и вайръл видеа за убиването на акули във Фейсбук.“ В края на 2017 г., докато работи на Каймановите острови, в главата й се заражда идея, „достатъчно голяма, за да й обърне сериозно внимание“. А именно – да се гмурне на всичките седем континента, документирайки в реално време всяка стъпка от своето пътуване. Защото, ако успее да предизвика достатъчно интереса на хората и да ги развълнува, споделяйки уникалното си преживяване с подводния свят, Сара се надява да ги вдъхнови и накара да се грижат за океаните, така както тя го прави.

За седем месеца, между есента на 2018 г и началото на 2019 г., Готие превръща идеята си в реалност. Гмуркането отнема на 27-годишната жена само пет месеца, но с допълнителното обучение, необходимо за Антарктика, целият процес е малко по-продължителен, но за сметка на това, пък си заслужава: „Най-хубавият подарък за 27-ия ми рожден ден е приключването на експедицията в Антарктика“, казва Сара.

Готие е от Квебек, Канада, и започва да се гмурка преди пет години, по време на следването си в Монреалския университет. Вдъхновена от историите на майка си за пътешествия и гмуркане на Карибите в продължение на почти 20 години, Сара иска да изпита това преживяване заедно с нея. Това, което не знае тогава, обаче, е че, всъщност, гмуркането е нейната страст.

Любовта й към гмуркането и океана я тласкат да изкара сертификати за напреднали и в крайна сметка – да започне работа като инструктор на Каймановите острови.

Когато говорим по телефона, тя споделя, че „гледката на количеството пластмаса, което плува във водата, е наистина разочароващо“. И не става въпрос само за Каймановите острови, същото замърсяване го има и в Хондурас, на Филипините и на други места по света, където Сара се гмурка професионално. 

Пътешествието й започва от Исландия и завършва в Антарктика, по пътя си тя прави 110 гмуркания. Що се отнася до въпроса за любимото й преживяване, оказва се, че не е само едно, а няколко:

  • Вижда бебе-акула в торбичка (някои акули снасят яйца, след като яйцето е оплодено то се покрива от белтъчна обвивка, а повърхността му е покрита от рогова обвивка снабдена допълнително с израстъци и снопчета, които осигуряват допълнителна защита на яйцето от хищници и го предпазва от обезводняване) на Филипините;
  • Плува с дюгони в Червено море в Египет;
  • Застава на една ръка разстояние от морски леопард, носещ в устата си мъртъв пингвин, в Антарктика.

Отговорът на въпроса за най-екстремното й гмуркане, обаче, е един – под ледовете в Квебек. Тя го описва като „голямо психологическо предизвикателство, защото си под нещо“. По това време, тя все още се чувства неудобно в сухия си костюм. Това е едно от първите спускания в наистина студена вода, по време на тренировките за Антарктика.

И така, кое е следващото предизвикателство за „подводната Сара“? Този въпрос най-много я тревожи в момента, но тя развълнувано споделя, че разработва уебсайт, като същевременно не спира с призивите си към хората по света да пазят и обичат океаните.

Готие споделя страстта си с останалите чрез провеждането на конференции в училища и университети, където тя разговаря с учители и студенти за опазването и за това как да се намали консумацията на пластмаса. Тя казва, че личните й истории, видеа и снимки са нещата, които вдъхновяват най-много хората, особено децата.

Най-важното послание: „Няма значение откъде си, какъв е цветът на кожата ти, религията или пола, и няма значение каква е твоята страст и какво искаш да правиш в живота, силата за промяна е вътре в нас, и можем да го направим заедно“.

Къде се гмурка „подводната Сара“?

  • Европа – Исландия( Sport Diving School of Iceland и Strýtan DiveCenter) и Гърция (Paros Diving Center);
  • Африка – Египет (Sharm el Naga Resort and Diving Center, Blue Ocean Dive Center & Resort, Deco Divers Liveaboard, Bedouin Divers Dahab);
  • Азия – Ливан (Dive the Med Club), Филипините (Quo Vadis Dive Resort), Индонезия (Blue Season Bali, Manta Dive Gili, Gili Divers, Blue Corner Dive and Freedive, Liquid Adventures Liveaboard, Nataraja Liveaboard);
  • Австралия – Куинсланд (Wolf Rock Dive, Yongala Dive);
  • Северна Америка – Сан Диего, Калифорния (Ocean Enterprises), Квебек, Канада (La Boutique Du Plongeur, Plongee Aqua-Mundo);
  • Южна Америка – Галапагоски острови (Albatros Tours and Dive Resort)];
  • Антарктика (Oceanwide Expeditions).

Filter Digest
превод: Здравка Трайкова
по материали на www.sportdiver.com

[template id=”16384″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Вайълет Джесъп - тази, която отказа да се удави

Next post

Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional чупи рекорда за най-дълбоководен часовник

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф