KarussellПодводен свят

Да оцелееш в океана без храна и вода 49 дни

Индонезийски тийнейджър оцеля в продължение на 49  дни, носейки се в морето на примитивна рибарска колиба, преди да бъде спасен от кораб под панамски флаг и върнат обратно у дома.
Алди Новел Адиланг, на 19 години от Сулавеси, работел по подръжката и експлоатацията на плаващ рибарски капан, наричан от местните “ромпонг”, намиращ се на 125 км навътре в морето.

Тийнейджърът е бил нает да пуска лампите на “ромпонг”-а, които да привличат рибата и според баща му е вършел тази работа от 16 годишен. Всяка седмица някой от фирмата е идвал да вземе улова и да му достави прясна храна, вода и гориво. Малката плаваща колибка, една от 50-те притежавани от компанията, намиращи се във водите на Манадо, е била закотвена за дъното с дълго въже и поддържана от буйове.
Юлските силни ветрове, скъсват въжетата и запращат Алди да дрейфува в океана.

Младежът е имал запаси само за няколко дни и успява да оцелее като лови риба-изгаря част от дървата на неговата колиба, за да я готви и пие морска вода, прецедена през дрехите му, за да минимизира количеството сол, което поема.

Индонезийското консулство в Осака отбелязва, че 10 кораба са минали покрай него без да го забележат, преди панамският М/К Арпеджио да го спаси край водите на Гуам на 31 Август – повече от месец и полвина по-късно.

“Всеки път който е виждал голям кораб, се е надявал да го забележи, но 10 кораба минават покрай него без някой да го открие.” казва Файяр Фирдаус, индонезийски дипломат от консулството в Осака.

Алди отначало маха с дреха към М/К Арпеджио, но след като не го забелязват изпраща радио сигнал за бедствие.
В интервю за местния вестник TribunManado, Алди споделя, че е мислел,  че ще умре. Той разказва, че по едно време е мислел да скочи в океана и да се самоубие, но си спомнил за родителите, които го съветвали в трудни моменти да се моли. Имал е Библия на борда и се молел.
След като го спасяват, капитанът на кораба се свързва с бреговата охрана на Гуам, и понеже корабът е бил потеглил за Япония, се решава младежът да бъде предаден на официалните лица от консулството в Токуяма на 6 септември.
Отнесен в океана без никакви провизии и несигурен в съдбата си, Алди е бил много изплашен и плачел често, разказват дипломатите.
Младежът се завръща у дома в Манадо на 8 септември, придружен от официални лица и в добро здраве.

Filter Digest
по материали от The Guardian
превод Ясен Кунчев

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Уроците на живота: Безотговорността може да бъде смъртоносна

Next post

Шокиращи подводни кадри изглеждат като драматични барокови картини.

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф