Уроците на живота: Безотговорността може да бъде смъртоносна

Published on: 05/11/2018

Filled Under: Karussell, Подводен свят, Уроците на живота

Views: 1073

Джак и Даяна решават да отидат да ловят риба. Даяна не е наясно, какво трябва да прави, но Джак й казва, че ще е “епично”. Те се гмуркат от лодката на приятел, който ще ги чака на повърхността.

Даяна няма много опит в гмуркането и не се чувства съвсем комфортно, с това което е планирал Джак, но все пак тръгва с него. Тя няма да лови риба. Джак я убеждава да му прави компания, докато той хване вечеря за тримата. Тя разбира, че трябва да стои до Джак, но и в същото време да не е на пътя на харпуна му.

ВОДОЛАЗИТЕ

Джак е на 37 години. Той е сертифициран водолаз, но има само няколко гмуркания и последната година не е припарвал до водата. Джак е доста пълен и с наднормено тегло, а другите водолази, които го познават го описват като “безотговорен”. Което е видимо и от това, че смята да лови риба с харпун и водолазна екипировка. Знаело се е, че приема наркотици. 
Даяна е на 35 и е в прилично здравословно състояние. Тя е сертифициран водолаз, но с още по-малко опит от Джак, също не се е гмуркала повече от година. Джак държи екипировката и на двамата в гаража, но тя не е докосната от последното му гмуркане. Има и 2 пълни бутилки с въздух.

ГМУРКАНЕТО

Джак и Даяна срещат приятеля си Дейв в ранния следобед и излизат с лодката на Дейв, за да направят гмуркането. Джак вече е убедил Дейв, че може да хване риба за вечеря и да си спретнат парти в градината. Условията на повърхността са доста добри, но различни източници докладват за силно течение в този район на този ден.
Двамата с Даяна се обличат, като Джак ѝ припомня как се стъкмява екипировката. След като са готови, те веднага скачат с китово салто от малката лодка.
Дейв е хвърлил въже с тежест във водата зад лодката, на който е закачен буй, който да ги ръководи. Самият той стои в задния край на лодката, за да я наглежда и в същото време да хвърля по едно око на водолазите, докато са на повърхността.

ИНЦИДЕНТЪТ

Малко след като двамата водолази се гмуркат,  Джак се показва на повърхността и маха на Дейв за помощ. Даяна последва Джак, но както Дейв след това споделя, двамата се борят, за да се задържат над водата. Никой от тях не може да контролира плаваемостта и действията си. Дейв не е водолаз и те не могат да разчитат много на неговата помощ.
Двамата водолази се опитват да се хванат за буя, за да държат главите си над водата, докато опитат да намерят решение на проблема. И докато се борят със ситуацията, те се оплитат във въжето на буя. Джак, опитвайки се да си поеме дъх, взима октопода на Даяна и те се потапят във водата.

Да изхвърлиш тежестите в извънредна ситуация е основно умение, което водолазите учат. Единственият начин да се избегне паниката, е като се практикуват тези умения, докато станат автоматизирани и човек ги прави без особено усилие.

Още една лодка пристига на мястото. Спасителите се опитват да издърпат водолазите, използвайки въжето с тежестта. То се откача от буя. Това е единственото нещо, което крепи водолазите близо до повърхността. Те повече не се появяват над водата.
Спасителният водолазен екип, повикан на мястото, открива телата на двамата час по-късно на дълбочина от около 15 метра. Джак още е с колана с тежестите и е оплетен във въжето за спускане. Даяна е изхвърлила тежестите, но тя също е оплетена във въжето, метър над Джак. Маската й е на челото. Двамата водолази имат почти пълни бутилки.

Аутопсията на Джак показва, че се е удавил. Токсикологичната проба дава положителен резултат за употреба на кокаин, заедно с лекарства против настинка и алергия. Анализът показва, че неговата екипировка е почти неизползваема, а BCD-то му не може да задържи въздух.

Аутопсията на Даяна показва същото – че се е удавила и наличие на кокаин в тялото и. Нейната екипировка е в малко по-добро състояние от тази на Джак.

АНАЛИЗЪТ

Двамата водолази в този случай умират от удавяне, заради оплитане, докато се гмуркат със скуба екипировка. Не е необичайно в критични ситуации паниката да вземе превес и водолазите да изплюят регулаторите. Джак и Даяна се удавят с пълни бутилки с въздух.
Но въпреки това, истинската причина за този инцидент е липсата на подготовка, лошото планиране, липсата на опит и лошо поддържаната екипировка. Не се знае кога са приели кокаин, дали е било в деня на инцидента или предишната вечер, но това като цяло не е добър показател.

Най-лошото е, че двамата водолази влизат във водата с почти нефункционираща екипировка. Когато тя не заработва под водата, те се паникьосват. Появявайки се първи на повърхността и опитът му да вземе резервния регулатор на Даяна ни показва, че регулаторът на Джак не е доставял въздух. BCD-то му не е могло да задържи въздух и така той не е можел да остане на повърхността, за да вземе контрол над нещата.

Преди гмуркане и двамата водолази са били длъжни да направят бърза проверка, за да се уверят, че екипировката им работи нормално. Ако бяха го направили, Джак вероятно щеше да разбере, че регулаторът му не подава въздух, а BCD-то издиша или не се пълни.

 

Паниката е в основата на огромен брой инциденти. Дори когато ситуацията се дължи на повреда в екипировката, реакцията на водолаза предизвиква инцидента. И в този случай, когато Джак установява, че регулаторът му не подава въздух и тръгва към повърхността, двамата водолази са могли да оцелеят. Трябвало е да изхвърли тежестите си и да изплува. Вместо това паниката бързо го е завладяла.
Да изхвърлиш тежестите в извънредна ситуация е основно умение, което водолазите учат. Единственият начин да се избегне паниката, е като се практикуват тези умения, докато станат автоматизирани и човек ги прави без особено усилие. Ако вие кажете, че тези двамата са били неподготвени и са влезли във водата без адекватна екипировка, ще бъдете прави. Но можем само да се поучим от този инцидент и това ни връща отново към основите на скуба дайвинга.
Даяна не е била ок с гмуркането, но все пак е влязла под водата. Тя не е имала скорошни гмуркания и е трябвало да направи опреснителен дайв в контролирана среда, както и да си припомни боравенето с водолазната екипировка. Джак също не се е гмуркал повече от година. Екипировката не е била сервизирана, даже не е била докосната от последното му гмуркане.

Ако бяха проверили екипировката преди гмуркането, щяха да избегнат този злощастен инцидент.
Това обучение и основни умения се учат във водолазните курсове, но много водолази не са практикували тези неща откакто са завършили курса си. Сваляне на маска и смяна с друга, намиране на регулатор, дишане от регулатора на другия човек и други, са все умения, които за последен път са направени при сертификацията.
Повредите на екипировка са редки, ако тя се поддържа правилно. Твърде много инциденти се случват, когато водолазите не са подготвени как да реагират при възникнали спешни ситуации.

 

Уроцитe на живота

■ Практикувайте умения за спешни ситуации. Сейфти стопът е идеално време, за да си ги преговорите. Но първо предупредете бъдито си.
■ Поддържайте екипировката правилно. Тя е много надеждна, но е животоспасяваща и трябва да бъде поддържана като такава.
■ Не предприемайте гмуркания, за които не сте подготвени. Водолазът може да прекрати всяко гмуркане по някаква причина. Нека това бъде вашето мото. Ако не се чувствате комфортно в някаква ситуация или нещо ви притеснява, изяснете проблема или предприемете допълнително обучение преди да направите гмуркането.
■ Винаги проверявайте екипировката и правете бъди чек, за да се уверите, че всичко работи нормално. Много често и опитни водолази пропускат тази стъпка и влизат във водата. Тя отнема само няколко секунди, но може да предотврати редица проблеми, преди да са се случили.

 

Filter Digest
По материали от www.scubadiving.com
превод Ясен Кунчев

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.