KarussellПодводен свят

iBubble: Първият подводен дрон

Гийом Нери с първия прототип на подводния дрон

Гийом Нери с първия прототип на подводния дрон

След изобретяването и популязирането на екшън камерите като GoPro, филмирането и фотозаснемането на вашите екстремни хобита навън коренно се промени. Когато видеокамерите, малко по-големи от кибритена кутийка могат да заснемат материал с невероятно високо качество, аматьорите авантюристи могат да записват неща които бяха резервирани единствено за професионалните фотографи и оператори.
Докато в началото камерите бяха монитрани някъде по тялото на хората, на сърфборда или  на велосипеда, изобретяването на дроновете донесе така желаните въздушни снимки, които преди се правеха от хеликоптер или самолет и струваха една шапка с пари. Дроновете направха тези заснемания евтини, компактни и дори автономни – просто следвайки ви докато се движите, вместо да бъдат управлявани от човек – невероятни кадри с елементарни настройки.

За съжаление автономните екшън камери досега не бяха налични за водолази, защото дроновете не могат да работят под вода, но това е на път да се промени. iBubble е нов подводен автономен дрон, все още в процес на разработка, конструиран от екип в който участва Кевин Делфор – водолаз, технически специалист Хавиер Спенглър и проекта се финансира от френска статртъп компания. Първият прототип в момента се довършва.

Дронът ще бъде изцяло автономен, без никакви кабели свързани с водолаза, което го прави уникален в сравнение с другите дронове разработвани в момента. Всички те са свързани с водолаза посредством кабел, който осъществява комуникационна връзка между него и дрона. Това е необходимо заради трудността от предаване на бежичен сигнал във водата, която е почти 800 пъти по плътна от въздуха. Стандартен блутут сигнал който нормално във въздуха се транслира на 10-тина метра, може най-много да достигне едва няколко милиметра под вода..
Кабелът който свързва дрона с водолаза е твърде нежелан, защото увеличава риска от заплитане покрай рифве или във вътрешността на потънали кораби. Създателите на iBubble са решили проблема със силата на сигнала, който би направил iBubble  независим от водолаза колкото и тези “следвай ме”, използвани на сушата.

iBubble следва водолаза като сянка от сигнала предавн от специална “гривна” на ръката му. От там може да се превключват различни режими, като “следвай ме”, 360 градусова панорама или други. iBubble работи с повечето марки камери като GoPro и може да бъде настроен да снима в 2D  или 3D режим. Напълно заредена батерия ще гарантира 1 час работа и може да бъде заредена или сменена. Дронът издържа до 70 метра под вода, което е напълно достатъчно за повечето водолази.

Дали ще работи? Конструкторите определено мислят така. Технологията за следящият дрон съществува, истинсккото предизвикателство е създаването на достатъчно силен сигнал между водолаза и дрона под вода. Ако екипът наистина е преодолял този костелив орех, проекта е натълно осъществим, и ще изведе аматьорското подводно заснемане на едно ново ниво.

Ако подводните дронове станат популярни след няколко години, може би ще трябва да се създаде регулация за използването им. Много национални паркове в САЩ вече са забранили използването им, защото посетителите се чувстват сякаш са на летище, вместо в успокояваща природна среда. Йосемит беше първият който въведе такава забрана. Подобни инициативи биха могли да бъдат предприети в някой важни и ценни потънали кораби като Тисългорм например.

Предварителните продажби започват от Февруари 2016, а доставките от началото на 2017

Ето и някои от характеристиките му:

Автономен
iBubble ви следва като сянка чрез специална гривна на ръката ви. Умен и безжичен, можете да се оставите да ви следва, оставяйки ви да се фокусирате върху вашето гмуркане с абсолятно свободни ръце.
Професионално видео качество
“Следвай ме”, 360° селфи, приближаване, отдалечаване, различни филмови режими са налични само с натискане на копче на вашата гривна.
Плъг енд плей
Свържете вашата камера с iBubble за 2D или 3D видео режим. Камерата се включва, когато дронът докосне водата.
Съвместимост на камерата
iBubble работи с повечето екшън камери например GoPro® Hero.
Дълъг живот на батерията
iBubble ще ви следва 1 hour с една батерия. Просто сменяте батерията за следващите кадри.
Сигурност
Когато батерията се изтощи, дронът автоматично изплува на повърхността. Светодиоди правят лесно откриването му.
С вас надълбоко
iBubble издържа на долбочина до 70m.
Непромокаемост
Край на обемистите калъфи. iBubble се грижи вашата камера да е стилна и преди всичко суха.
Практично
С удобни дръжки, дронът се пренася лесно на сушата, под вода се наслаждавате на гмуркане със “свободни ръце”
Адаптивно осветление
Благодарение на интегрираното LED осветление, което ое адаптира според околната осветеност, iBubble винаги записва качествено видео.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life и ibubble.camera

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Дългият маркуч на втората степен - защо е необходим?

Next post

6 типа осветление при портретите, които всеки начинаещ фотограф трябва да знае

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.