FILTERKarussellПодводен святТехноФотография

iBubble – първият автономен дрон за водолази

iBubble е подводен безпилотен апарат, който следи водолаза и заснема видео с висока резолюция. iBubble тежи 5 кг, може да се спуска на дълбочина до 60 метра и има максимална скорост на движение 3,5 км в час. Батериите му, напълно заредени, стигат за един час гмуркане. Щом зарядът на батериите му падне под допустимото минимално ниво, iBubble  автоматично се връща при водолаза, за да се издигне на повърхността за зареждане.
iBubble следи водолаза и се ориентира по гривната на ръката му, с която е свързан с безжична връзка.
Максималното разстояние между устройството и гривната е 25 метра. На гривната е разположен пулт за управление на устройството. Камерата автоматично кадрира изображенията, прави панорамни снимки с 360 градуса ъгъл и отдалечава и приближава обектите. Освен автоматичните режими, iBubble позволява и ръчен такъв. Разполага с две LED светлини от двете страни на камерата всяка с мощност 1000 лумена.
Сензор автоматично включва осветлението и подбира яркостта му, за да изглеждат цветовете естествено. Още една удобна функция на устройството е автоматичното изплуване в аварийна ситуация – ако изгуби връзка с водолаза и не може да се върне при него, iBubble се издига на повърхността и спокойно очaква собственика си.
Подводният апарат умее да избягва сблъсък с препятствия под водата, като по този начин предпазва нежните подводни обитатели и за да не ги смущава – дронът работи абсолютно безшумно. iBubble върви с приложение за iOS и Android, а в Explorer Pack влиза модул за предаване на видео на смартфона ви в реално време. Благодарение на тази функция, можете спокойно да проучите мястото за гмуркане, преди да се потопите под водата. Разработчиците на iBubble от френската компания Notilo Plus се надяват, че апарата ще бъде приет не само от професионалните водолази, но и от любителите. Цената на  iBubble ще започва от 2699$, предплащане може да се направи и сега на сайта на устройството, а самото то се очаква да бъде на пазара през лятото на 2018 година.

Filter Digest

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

20 от най-добрите часовници за гмуркане за 2017

Next post

Изключителни кадри на медуза, наподобяваща подводен фойерверк

Борис Григоров