KarussellПодводен свят

BCD-то: “жилетка” или “крило”?

Някои любители водолази използват BCD “жилетка”, но в някакъв момент минават на BCD тип “крило”. Каква е разликата и кое е по-подходящо за вас?

Ако сте обикновен водолаз любител, най-вероятно използвате жилетка. Такива са и най-често рентваните от водолазните центрове. Каква ли е разликата и дали едното е по-добро от другото? Ще направим информационен преглед за да може да прецените кое бихте избрали.

 

BCD тип “жилетка”

Най-разпространения тип за сега, тези BCD-та варират като форми и размери. Също се различават за мъже и жени за по-добро пасване с особеностите на тялото. На стандартната такава, формата на балона вътре в нея позволява на въздуха да се придвижва около талията до гърдите, без да има достъп отзад до гърба. Това ви позволява да стоите удобно във вертикална позиция, когато сте на повърхността или лесно да легнете по гръб и да плувате на кратки разстояния.

Въпреки това, под водата, движението на въздуха вътре в “жилетката” може да затрудни заемането на хоризонтална или друга подходяща позиция. Така, дори с неутрална плаваемост, много от водолазите заемат поза с леко “провиснали” крака надолу. Това не е оптималната позиция за придвижване във водата и съответно има своите последици при консумацията на въздух и движението на краката. Ако не уцелим подходящата екипировка, това може да затрудни нашия контрол над плаваемостта, особено ако “жилетката” ни е голяма. Въздухът ще може да се движи повече и съответно да се почустваме нестабилни.

 

По принцип, BCD-тата тип “жилетка” имат големи джобове, които са доста удобни да се поставят разни неща като фенерчета или маски например. Понякога е трудно да бъдат достигнати, когато “жилетката” е надута на повърхността. Интегрираните тежести вече са нещо обичайно при повечето BCD-та. Това е добра алтернатива вместо да се носи колан с тежести, или тежести монтирани на харнеса при сухите костюми и така да бъдат лесно освободени при необходимост.

Някои водолази харесват колко бързо и лесно бутилката със сгъстен въздух се закрепва за жилетката и колко лесно се откача. Въпреки това те са обемисти и заемат доста място при пътуване, което трябва да се има предвид. Има разбира се и много леки “жилетки” на пазара, предназначени за пътуване. Като цяло тези BCD-та са най-разпространените сред водолазите.

 

BCD тип “крило”

Този тип BCD-та произлизат от техническото гмуркане, където водолазите използват сдвоени бутилки или ребридер. Последните години, “крилата” се появяват и във вариант за единични бутилки. Прънципът е съвсем прост: Водолазът носи харнес закачен за алуминиев или стоманен бекплейт. Надуваемото крило е закачено за бакплейта и стои на гърба на водолаза, между бутилката с въздух и бакплейта. Крилата са обикновено с форма на “поничка” или “подкова”, но най-често се използват “поничките”. При това BCD, непрекъснатата форма на балона, позволява на въздуха да се движи по целия обем на крилото.

“Крилото” има няколко предимства. Лесно може да смените балона с по-голям, ако правите технически гмуркания и трябва по-голяма подемна сила, примерно за сдвоени бутилки. В този случай имате същата харнес система за всеки тип гмуркане. Поради това, че крилото стои отзад на гърба е много по лесно да се постигне правилната хоризонтална стойка под вода. Тази стойка позволява добра динамика във водата както и по малка опасност от оплитане. Екипирани с крилото вие нямате нищо около кръста освен колана на харнеса и съответно се чувствате по-малко “опакован”. Както и при “жилетките”, “крилата” имат джобове за тежести които могат да бъдат освободени при нужда, също могат да се добавят допълнителни джобове. Ако искате да избегнете джобовете, можете да добавите тежест в адаптора за единична бутилка или да помислите за по-тежък бекплейт. При пътуване пък можете да сложите алуминиевия и така да намалите теглото на багажа си. Имате доста опции и надежна простота и минимализъм. Нищо излишно и всичко необходимо да извадите сериозна тежест и дори бъдито си от водата.

Някои от недостатъците са, че с “крилата” по трудно се стои вертикално на повърхността. Понеже въздуха е отзад, това ви кара тялото ви да застава с лице към водата. Разбира се може да се противопоставите на тази сила, като леко повдигнете колената и  наклоните леко главата си назад. Техническите водолази се кълнат в тази система и тя става все по-широко разпространена, защото е лесно адаптивна и много надеждна.

 

Задно надуваеми “жилетки”

Хибридната “жилетка” със задно пълнене е комбинация от двата типа, имаща за цел да вземе предимствата от двете системи. Има няколко такива, всяка с различни характеристики. BCD-то на Cressi, което е относително леко има харнес който може да се откача, както и надуваема клетка.
Тези модели имат за цел да се се обличат и чувстват като “жилетки” и да осигурят подемна сила откъм гърба, за подобряване на стойката и динамиката, без отделно крило или бекплейт. Те имат големи джобове отстрани на талията, и заради задното пълнене, малко по-трудно е да се стои в изправено положение на повърхността.

Когато се говори за водолазна екипировка, е трудно да се пробва нещо преди да си го купил, освен ако имаш приятели с твоя размер. Понякога трябва да се поровите и прочетете, преди да изберете BCD и да се надявате, че сте избрали правилното. Все пак, с настоящата статия се надяваме да сме били в помощ на тези, които все още си чудят каква екипировка да изберат.

 

Filter Digest

по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Потопеният кораб на Карибите- един на милион

Next post

По пътя на една мечта (В памет на Христина Ангелова)

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.