KarussellАрт

10-те най-известни картини на Анди Уорхол

0305-012 K47-D

Анди Уорхол е американски художник, водеща фигура в движението Поп Арт . Заради неговия принос е наречен Папата или Краля на Поп Арт-а. Обект на неговите творби са известни личности, различни герои от филми или емблематични американски продукти на консуматорското общество. Неговите картини правят революция във възприемането на изкуството. Тук ще изброим 10 от най-известните картини на този изтъкнат художник.

#10 Банан
1966

banana-1966-andy-warhol

През 1960 Анди Уорхол си партнира с групата The Velvet Underground и дори става за малко техен мениджър през 1965. Този принт на банан е поставен върху корицата на техния  дебютен албум наречен  The Velvet Underground & Nico. Албумът е наречен “Най-пророческият рок албум правен някога” и е на 13 място в класацията на списание Rolling Stone за най-добрите албуми на всички времена. Бананът на Уорхол става една от най-разпознаваемите картини на поп арт-а.

#9   Мики Маус
1981

mickey-mouse-1981-andy-warhol

Уорхол създава сериите Myths, които съдържат серия от портрети на измислени герои в популярната култура, принтирани през копринена тъкан. Всички портрети са покрити с диамантен прах, който ги кара да блестят с мека светлина. Мики Маус на Дисни е един от героите, които той използва и неговите принтове стават много популярни.

#8   Големият електрически стол
1967

big-electric-chair-1967-andy-warhol

През 1963 се изпълняват последните две екзекуции на електрческия стол в щата Ню Йорк. През същата година Анди Уорхол се сдобива със снимка на празната стая за екзекуции. Той я използва за да създаде серия от картини, играейки си с различни цветове на електрическия стол, като метафора на смъртта, и по този начин включвайки се в общата дискусия за отмяна на смъртното наказание, много актуална през 60-те години на миналия век. Big Electric Chair е най-известната от тази серия.

#7   серията цветя
1964

flowers-1964-andy-warhol

Тази е една от 7-те монументални картини от серията Flowers. Снимката е на Патриша Колфилд, известен природен фотограф, взета от изданието на списание Modern Photography през 1964. По това време Уорхол е концентриран върху картини на известни личности, консуматорство, смърт и трагедии. Тази серия е негов опит към по-философски мироглед и веднага е изкупена още с появата си.

#6   Coca Cola (3)
1962

coca-cola-3-1962-andy-warhol

Символ на модерното консуматорско общество е бутилката от Кока Кола, емблематичната визия на този продукт развихря въображението на Анди Уорхол. Много от най-известните фрази на Уорхол, са свързани с нея. Тази картина Coca Cola (3) е рисувана на ръка, за разлика от другите му творби които са принтирани и е продадена за 57.2 милиона долара, като е една от най-скъпите продадени негови творби.

#5   Mao
1973

mao-1973-andy-warhol

Анди Уорхол започва да рисува портрети на Мао през 1972 година, когато президентът Никъсен прави първата си среща с Мао в Китай. Той създава стотици варианти на Мао, използвайки снимката от неговата известна книга Little Red Book. Тази огромна картина е висока около 5 метра и е най-известния портрет на Мао, рисуванk от Уорхол. Силно крещящите цветове нанесени с четката върху лицето на Мао приличат на грим. Тази картина се смята за една от най-добрите рисунки създадени от него.

#4   Автопортрет
1986

self-portrait-1986-by-andy-warhol

Този автопортрет е част от серията портрети, които той рисува година преди смъртта си. Този е един от петте, изпълнени в различни цветове (червено, зелено, синьо, лилаво и жълто). Образът на измореният художник със забележителната перука е един от емблематичните образи на двадесети век.

#3   Осем Елвис-а
1963

eight-elvises-1963-andy-warhol

Четири метровата картина на 8 идентични застъпващи се образа на Елвис Пресли в каубойски костюм Eight Elvises е уникална картина, тя не е произведена в много бройки, както другите му творби. През 2008 година е продадена за 100 милиона долара, което прави Уорхол един от 5-те художника с картини продадени над границата от 100 милиона. С тази продажба е счупен рекорда за цена на творби на Уорхол. Тя се смята за негов шедьовър и е една от най-скъпите картини продадени изобщо някога.

#2   Консервите със супа Campbell
1962

32-canvases-of-campbells-soup-cans-1962-andy-warhol

Консервите на Кемпбел, които Уорхол рисува, се състоят от тридесет и две платна, по едно за всяка от 32-те разновидности, предлагани от компанията тогава. Това произведение превръща поп арт-а в основно движение на изкуството в САЩ. Техниката на не-рисувания стил и търговският характер на картината първоначално предизвикват възмущение и неодобрение към философията на абстрактния експресионизъм, тогава доминиращ стил в Съединените щати. Последвалите дискусии за естеството и етиката на такива произведения, прави Анди Уорхол водещият и най-добре познат художник на Поп Арт-а.

campbells-soup-cans-by-andy-warhol

#1   Мерилин диптих
1962

marilyn-diptych-by-andy-warhol

Когато Мерлин Монро умира през Август 1962, следващите няколко седмици Анди Уорхол създава своя шедьовър, който съдържа 50 образа на Мерлин, всички базирани от нейна снимка от филма Ниагара (1953). 25 от снимките отляво са колоритно оцветени, докато другите 25 отдясно са черно бели с ефект на избледняване. Критиците предполагат, че контрастът е предизвикан от противоречивия морал на звездата. Картината Мерлин диптих е обявена за третото най-влиятелно произведение на модерното изкуство от изследване на в. Гардиън.

marilyn-diptych-close-up

 

Ясен Кунчев
по материали от learnodo-newtonic.com

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Пътят навън

Next post

Каква е вашата консумация на въздух?

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.