KarussellПодводен святУроците на живота

Уроците на живота: водолази загиват в изследване на пещерна система

За Брад и Лий няма по-голяма тръпка от това да изследват нови коридори и проходи в подводните пещерни системи – особено в системите, които са изследвали преди. Идеята, че повече хора са се разхождали по луната, отколкото в някои системи, които те са посещавали, ги кара да продължават да се гмуркат на такива места. Всичко заради тръпката на откритието.

Когато Брад забелязва малък коридор, който води извън основния на пещерната система, той сигнализира на Лий, че трябва да го проверят и тя незабавно се съгласява. Не сигнализират на другите от екипа водолази, че ще се отдалечат, защото мислят, че ще се отделят от основното въже само за минута. Искали са само да хвърлят бърз поглед, за да могат по-късно да го картографират в техните записки.

След като оглеждат няколко минути и разбират, че са открили коридор, който никой досега не е забелязал, Брад сигнализира да се връщат при основната група. Те започват да търсят наоколо пътя, от който са дошли, но никога не успяват да открият основния коридор с въжето, което другите водолази са поставили.

Водолазите

Брад и Лий са мъж и жена. Те разбират, че тяхната дълга връзка им помага в пещерното гмуркане, като всеки почти мигновено разбира движението на другия, даже още преди да се е случило. И двамата имат дълъг опит в пещерното гмуркане и имат еднакви цели, когато става дума за изследване на непознати места. Брад е инструктор по пещерно гмуркане и нормално води групата, но Лий е винаги до него. Те са в средата на своите 40 години, в добро здраве и кондиция. Брад и Лий се присъединяват към друга двойка водолази, за да изследват пещерна система, която всички добре познават. Въпреки че те са идвали на това място множество пъти, Брад и Лий никога не спират да търсят нови неща. Повечето пъти, разбира се, няма много за виждане. Новите проходи продължават само няколко стъпки и свършват, но те не спират да ги изследват.

Гмуркането

И двамата водолази от другия тим са сертифицирани за пещерно гмуркане лично от Брад, така че той е запознат с техните умения и се е чувствал ОК с тях. Като група те се разбират двамата по-неопитни да водят,  да полагат въжето и да контролират гмуркането. То е закачено отвън, тънко и здраво и ще им помогне да се върнат обратно до входа на пещерата и съответно на повърхността. По принцип водолазите знаят, че никога не трябва да напускат въжето без да са закачили друго въже, за да не се загубят в тунелите на системата.

Когато правят плана за гмуркането, пещерните водолази определят тяхното време под вода с правилото на третините: една трета е за проникване в пещерата, втората трета е за връщане и една третина остава в резерва, въпреки че някои водолази оставят дори повече резерва. Брад и Лий се разбират с останалите, че който и да е член от групата достигне една трета, това ще означава всички да се връщат назад, за да излязат на повърхността. Последните дъждове обаче са размътили водата, намалявайки видимостта, но всички се съгласяват, че така гмуркането ще бъде по-интересно и по-вълнуващо.

 

Инцидентът

Четиримата влзизат в сладководен извор и си проправят път до пещерната система. Водещият водолаз закача отвън въжето и всички потвърждават, че са готови да влязат. Тогава той се потапя, втори е неговото “бъди”, последвани от Брад и Лий последна.

Видимостта обаче се оказва доста по-зле от очакваната, но въпреки това, те продължават напред. Брад често е споделял “всеки ден, в който се гмуркаш, е добър”, така че никой не смята да прекъсне гмуркането още в началото. За да не си пречат с предната група, Брад и Лий са леко по-назад. Когато един от тях забелязва малък отвор в едната страна на коридора, те решават да хвърлят едно око. И двамата носят макари със себе си, но никой от тях не закача своето въже, за да подсигури връщането до коридора.

Няма как да се знае какво се е случило след това, но когато първата група решава да се връща и тръгва обратно, те разбират че Брад и Лий вече не ги следват. Те решават, че е имало някакъв проблем и че Брад и Лий са прекъснали гмуркането и са се върнали, така че продължават да събират въжето към входа на пещерата и повърхността, където установяват, че Брад и Лий липсват и са някъде в пещерата.

 

Телата на Брад и Лий са открити по-късно на около 90 м навътре в пещерата, като и двамата са били с привършен запас от въздух.

Анализ

Брад и Лий нарушават кардинално правило в пещерното гмуркане, което и двамата знаят много добре: Никога не напускай основното въже, преди да си закачил друго за него, с което да си подсигуриш връщането назад. Двойката изоставя предпазливостта и разума, заради това че добре познава пещерата и това ги вкарва в проблем.

Ако Брад и Лий бяха завързали въже за основното, те лесно биха го проследили обратно и хванали другата група. Така връщайки се, другата група нямаше да ги подмине – допълнителното въже щеше да им покаже, че те все още са под водата и съответно биха могли или да ги изчакат, или да оставят основното въжето, с което са дошли и така Брад и Лий да намерят пътя навън. Нищо от това не се е случило. Пещерняците обикновено не оставят въжета в пещерите, за да избегнат необучените водолази да ги следват и да се получи инцидент.

Това е важен урок, от който могат да се поучат всички, не само водолазите пещерняци. Брад и Лий са били прекалено самоуверени и избират да прегазят правилото, на което Брад учи всички свои студенти. Доста често опитните водолази и инструктори вярват, че могат да разчитат на своя опит и да решат проблем, който не би трябвало изобщо да допускат.

Няма “водолазна полиция”, която да наказва, ако нарушиш някое водолазно правило. Често хората поемат рискове,  нарушават правилата и излизат на повърхността без проблем – но понякога идва време и нещата не се случват така, както бихме искали.

Никога не претупвайте нещата, както и винаги се подготвяйте внимателно за обкръжаващата ви обстановка. Под водата не е място за несериозно отношение, рискът тогава става твърде висок. Да гледаш манометъра как пада на нула не би трябвало да бъде начинът, по който да прекараш последните минути от живота си…

 

Уроците на живота

1 Изберете добро обучение и екипировка.  Гмуркането в закрити пространства е сигурен начин да си навлечете неприятности, ако не знаете какво правите.

2 Следвайте правилата.  Правилата за безопсаност в гмуракнето често са създадени от грешките на други водолази. Поучете се от тях.

3 Пазете се.  Няма нищо под водата, за което си струва да умрете. Следвайте правилата за безопасност и ще доживеете да се гмуркате още някой ден.

“За равен брой” пък ви казва екипът на Filter Digest и ви пожелава безопасни и безаварийни гмуркания!

Filter Digest
по материали от scubadiving.com

[template id=”14667″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

10 марки водолазни часовници, за които може би не сте чували

Next post

Подводният художник Андре Лабан в света на мълчанието

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.