Кино

Съдията


BASIC8

Смърт в семейството връща тарикат по право, т.е тарикат-адвокат (Р. Дауни) там, където времето е спряло на последния изяден шамар. Спомените го чакат от плът и кръв – прелъстената и изоставена и досадна Вера Фармиг, нейната палава, може-би-негова дъщеря, неговите братя – слабият Джеръми Стронг, органичен придатък на кинокамера Супер 8, дебелият батко Винсент Д’ Онофрио (страхотен), комуто в детството Дауни по невнимание е предопределил бъдеще на лузър, и, черешката на тортата, съдия Палмър (Р. Дювал).
Отношенията на участниците са ръждясали от недомлъвки. Нулевият толеранс на старозаветния патриарх на фамилията към буйния юноша Дауни е изкопал дълбока яма за синовен гняв. Утехата им е в краткосрочността на ангажимента. Последната се изпарява в деня след погребението, когато недвусмислени следи от убийство на пътя привличат под отговорност стария магистрат. Жертвата е рецидивист, когото съдията е направил изключение да помилва преди време. За един невинен детски живот милостта му се е оказала фатална.


the-judge-movie-wallpaper-17

Прокурор на набързо образуваното дело е Били Боб-Фарго-Торнтън, с железни етични съображения да ненавижда семката Палмър. Логично, Дауни поема функцията защитник на татко си.
Докато оборва улики и манипулира дванайстте разгневени мъже, Дауни разобличава клиента си в коравосърдечие. Публичният процес е фамилно чистилище и обратното. Въпреки, че опитът да ги припокрие, на Дауни присъдата над биологичния му съдник е по-важна от тази на закона. Но едната е загубена по конституция, а за друга е късно.
“Гледах него и виждах теб; гледах теб и виждах него.” Изречението на Дювал по повод пречукания садист, казва всичко.

Както в останалата си филмография, намаханият Дауни е герой от балада на Елтън Джон – в криза, в развод, със сайко-профил надупчен като швейцарско сирене и мигли будещи съчувствие.
Дювал е превъзходен, само Никълъсън може така, но Съдията оставя впечатлението за читалищна адаптация на У дома през август(Osage Countyна Трейси Летс.

Anton Terziev

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

The Drop-последният филм на Гандолфини

Next post

Fuji X 100T или как да направим един страхотен апарат още по-добър

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.