KarussellТехно

Самолетът, който може да лети назад

antonov_an_2_ha_mkg_by_ostor
Съветският Антонов Ан-2, който се появи в новинарските заглавия от Северна Корея може да прави неща, които изглеждат почти невъзможни.

През заприл Севернокорейските медии, анонсираха нова камуфлажна окраска на един от най-важните си военни самолети. Върховният главнокомандващ “другаря” Ким Чен-Ун беше сниман в кокпита на новобядисания самолет. Но това не беше някакъв модерен или лъскав изтребител, а би-план от ерата на 1940-те години на миналия век, който прилича на трактор с крила. Севернокорейският вариант АН-2S може да лети съвсем ниско и бавно, през границата с Южна Корея и да пусне командоси зад вражеската отбрана, така че радара да не го улови.
_82156018_mm00229826

Самолетът Ан-2 който Севернокорейските военни гордо представиха е боядисан в зелено отгоре и синьо отдолу, цветна схема която го прави трудно забалежим и за самолети които летят над него или за наблюдатели от земята. Но защо Северна Корея би използвала самолет, който повече подхожда на филмите за Индиана Джоунс, отколкото на съвременно въоръжение.
Първия полет на АН-2 е през далечната 1947 година, когато Съветският Съюз започна да се въстановява от Втората световна война. Дори на този първи полет, самолетът изглежда архаично, турбо-реактивните двигатели са навлезли в авиационната технология. Но АН-2 е построен с уникален дизайн – производството продолжава през новия век, продаван в целия сват, и продължаващ да лети 70 годни след създаването си и десетилетия на производдство. Самолетът има едно много особено качество освен забележително късото разстояние необходимо за излитане и кацане – и то звучи физически невъзможно. Това да лети назад.

АН-2S

Ан-2 е проектиран за Съветското министерство на горите като селскостопански, както и малък пътнически самолет. Олег Антонов, създава голям едномоторен биплан, със закрит кокпит и кабина за 12 пътника или малко над 1 тон карго. Самолетът е трябвало да може да излита и каца на всякаква настилка, включително просеки в гората на безбрежната тундра в Съветска Русия. Здрав самолет за всякакви условия и същевременно лесен за обслужване, в сравнение с механично много по-сложните хеликоптери.

Повече от 19,000 броя са произведени от Съветския съюз и след това Полша до 1991, и хиляди още от Китай -които все още го произвеждат.

Ужасно шумен

“Причината поради която Ан-2 все още лети е, че няма друг такъв самолет като този.” според  Берни Лейтън, авиационен специалист, който е летял с Ан-2 в Беларус. “Ако ти трябва самолет който може да превози 10 войника, 12 пътника или 20 овце, който може да излети и да кацне навсякъде – ти трябва този самолет или хеликоптер.”

“Лететнето с АН-2 не може да се сравни с никой от модерните самолети. Първо, има колесник на опашката, така че когато се изкатериш по стълбата в кабината, всичко е наклонено назад и трябва да се държиш за да не се катурнеш. Това е доста “твърд” самолет, защото усещаш всяка неравност по полосата, както и всяка промяна в управлението докато е във въздуха. Трябва да знаете, че този самолет не е проектиран за “комфорт на пътниците” нито на екипажа.” допълва Лейтън.

Ама толкова ли е шумен? Да, особено за едномоторен самолет направо ти отнася мозъка.
Архаичният дизайн обаче постига целта си, двата чифта крила генерират много подемна сила, която му дава възможност да излети на много късо разстояние. Можете да погледнете видеото:

Подемната сила която крилата доставят е толкова голяма, че минималната излетна скорост е невероятно ниска. Пилътът може да лети и напълно управлява самолета с около 40 км/ч!!! Всъщност в ръководството на самолета, няма публикувана минимална скорст. Един самолет Cessna напимер, би започнал да пропада, ако скороста спрямо въздуха падне под 80 км/ч. Това прави АН-2 чудесен самолет за обучение на скокове с парашут и скайдайв. Самолетът може да стои на едно място във въздуха – любим трик на пилотите по време на авио изложения. За това е необходим насрещен вятър и ако е достатъчно силен, може да накара самолета да се движи леко назад, изцяло контролиран от пилота.

Забележителен дизайн

Ако това ви се струва невъзможно, попитайте Бил Лиъри, полетен мениджър на Бритнаския АН-2 клуб в Пофам Еърфийлд близо до Бейсинсток. Той лети на Бивш унгарски АН-2 през последнте 14 години.

“Разковничето във възможността на самолета да планира на едно място и дори да лети назад при определени условия е в контролните “повърхности” на крилата. Отпред това са така наречените предкрилки. Те обикновено се отварят при кацане, увеличават съпротивлението и намаляват скоростта на самолета. Подобни панели отзад наречени задкрилки се отварят също, за да намалят скоростта, но и да увеличат подемната сила, като изменят формата на крилото. При АН-2 тези задкрилки продължават по цялата дължина на долните крила, и още едни на горните, които дават невероятна подемна сила и смешно ниска минимална скорост.” казва Бил

“Ако има достатъчно силен вятър, да кажем 15-20 възела (28-37 км/ч) можеш да стоиш на едно място във въздуха. отваряш предкрилките и всички задкрилки докрай, даваш 40 градуса атака към вятъра и пълна мощност на двигателя и можеш да си стоиш така…”

 

Лиъри описва летенето с АН-2 като истинско удоволстиве, но и че също трябва да бъдеш много, много внимателен. “Самолетът е доста чувствителен на движението на руля и съвсем лесно се придвижва напред и назад, но завоите изискват доста физическа сила. АН-2 няма компютри и хидравлика, които да управляват и задвижват подвижните части на крилата както на Boeing или Airbus. Всички тези части се задвижват с жила,  прътове и много човешка сила. Трябват ти мускули като на ковач.” допълва той.

Понеже е построен отвъд Желязната завеса,  с по-изостанали технологии, но с брилянтен дизайн Ан-2 можеше да бъде много по-популярен отколкото е в момента. Ан-2 те убива ако допуснеш някоя глупава грешка. Поради елементарното си изпълнение АН-2 не страда от умора на материала. Ако спре мотора по време на полет, едва ли трябва да се притеснявате толкова много къде да кацнете. Не е комфортен самолет, но е много безопасен в това отношение.

Filter Digest
по материали от The Verge

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Невероятни кадри на кралски манти край Малдивите (ВИДЕО)

Next post

Чудовищните подводници на руския военен флот

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.