"Издухани от Вятъра" с Теодора Иванова-ДодоFILTERKarussellАрхив

От пантеизъм до пансексуалност или Обичай човека, а не гениталиите му

o-BISEXUALITY-STUDY-facebook

Заговори се за пансексуалност. Разглеждайки етимологията на думата, разбираме, че представката пан(старогр.), означава всичко. Първият въпрос, изникващ в главите ни, вероятно е – привлечени ли са пансексуалните от всичко, което мърда (или не дай си боже, не мърда)? Отговорът е – не. Но трябва да знаем, че в „менюто“ им се намират всички полове и сексуални ориентации. Бисексуални, интерсексуални, хетеросексуални, хомосексуални, може би дори и асексуални, но в случая това би било едностранно, като се има предвид, че асексуалните нямат сексуални влечения.  Трябва да знаем, че пансексуалните не са извратени или „неподбиращи“ в предпочитанията си. Напротив. Отвъд тези определености те са едни доста широко скроени люде. Срещам едно хубаво определение – пансексуалност – способността да бъде обичан друг човек, независимо от пола.
shutterstock_2792419

Тези дни бях в лекция по психология и се размислих за сексуалността, темата на лектора беше „Мъжете и жените“, повдигайки стари като света въпроси, например – „Защо жените говорят и са емоционални, а мъжете мълчат и пазят сълзите си за себе си?“. Излязох от лекцията с леко чувство на омерзение. Защо в 21 век си задаваме тези овехтели въпроси? Сега, когато всичко върви към универсализиране на половете, равенство, приемане, толерантност, дори тоалетните в заведенията са унисекс, да не говорим за модните колекции, които преобръщат представите за мъжко и женско, от години насам. Стори ми се смешно да се връщаме към атавистичните си комплекси и разсъждения за мъжът-ловец, който излизал от пещерата, отивал в гората, цял ден дебнел плячката си и мълчал като… пукъл. А жената – оставала в пещерата, бъбрела с другите жени и се социализирала, докато пази огъня да не загасне и внимава за децата да не ги изяде нещо. Според мен всичко това не само е в забравеното минало на дедите ни, но и отдавна е мъртво. Някой някога беше казал с извинителна усмивка: „Господин Дарвин може да е произлязъл от маймуната, но не и аз.“ Еволюирали или не, сега всички сме хора, следователно всички сме секс.

Ако приемем, че за последните сто години нещата коренно са се променили, то можем ли да си представим какво ни чака в следващите сто? Жените определено излязоха от пещерите, обуха панталони и направиха чудеса, мъжете от своя страна започнаха да си взимат бащинство, когато се сдобият с деца, епилират се от глава до пети и носят розово. Да не говорим за това, че отдавна се говори, че мъжката хромозома Y, белег на мъжкия пол е на път да изчезне. Но… да не се впускаме в катаклизмени предзнаменования. Докато сме хора, на тази планета, в този си вид, ще продължаваме да имаме полове.

А пансексуалността е може би полова слепота или издигане над телесното – не се водим от физиката, водим се от чувството си на привличане. Интересуваме се от личностните качества на човека  насреща ни, от общите ни идеали и емоциите, получавани от общуването. Често ми се е случвало да видя красив човек, с харизматично излъчване и да му се възхитя – независимо дали е жена или мъж. Заглеждам се по хубави същества във всеки смисъл, пък било то мъже или жени. Имам приятели гей. Не подбирам хората, с които общувам по сексуална ориентация – това не ме интересува, интересува ме другото – пълнежа – това, което е над физиката, над телата ни.

Наскоро хетеросексуален мой приятел ми каза, че нямал нищо против гейовете, но не искал да му навират сексуалността си в носа. Аз го попитах дали той не ни навира неговата ежедневно, когато казва, че някоя жена е красива или когато ми прави комплимент. Заявяването на сексуалността вече отдавна не е табу. Неизбежна е. Щом сме отворени за всичко – храна, културни различия, класови предразсъдъци, расова принадлежност, дори географските ширини вече не са проблем, пътуването е все по-скоростно и всяка точка на света е все по-бързо достъпна, логично е това да се отрази и на сексуалността ни.

„В края на деня просто искам да бъда с някого, който е на една вълна с мен”, Ейнджъл Хейз

Теодора Иванова-Додо

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

"Когато искам да мълча" - Зорница Христова и Кирил Златков

Next post

"Камшичен удар" или кървавата цена на успеха

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.