Морските вълци – застрашените рибари на Гърция

 

christianstemperКогато през 2010 Кристиян Стемпер посещава малкия, 20-тина километров гръцки остров Парос, той прави снимки на различни персонажи. Очароват го по-специално рибарите и техните традиционни дървени лодки, с които тези мъже имали специални отношения и често ги кръщавали с женски имена в чест на техните майки и дъщери. Но, когато след няколко години Стемпер се завръща на острова, заварва много от лодките унищожени, изоставени или продавани на туристи. Тогава той започва да документира лодките и рибарите, посветили живота си на морето. “И тези, които са останали, скоро ще изчезнат. Не само на Парос, но и на всички гръцки острови. Това са особен вид хора. За тях животът е  лодката, морето и рибата,” казва Стемпер пред CCN.

В последствие, Стемпер издава книгата “Lupimaris” или Вълците на Морето, в която са поместени снимки на  99 лодки и 31 рибари, снимани с голяма прецизност. Мъжете са заснети в черно-бяло, а лодките им контрастират в ярки цветове. Всяка гънка от обрулените им от вятъра и слънцето лица може да бъде съпоставена с детайлите по техните лодки – бръчките стават въжета, а износената боя контрастира с усмивките им, създавайки ефект на двоен портрет. Първо човекът, след това начинът му на живот.

1

Янис Перантинос от Писо Ливади и неговата лодка “Попи”

8
Александрос Критсалис от Парикиа и неговата лодка “Корал”, който споделя: “Лодката ще ви покаже, че е жива и обича живота точно както хората. Тя обича да живее заедно с нас  и както делфините играят с нея, така и тя си играе с нас.”

2
Панайотис Нисадакис от Науса и неговата лодка “Япапанти”

5
Атанасиус Карапетис от Парикиа и неговата лодка “Деспойна”

3
Никитас Маламатениос от Науса и неговата лодка “Панагиа”, който казва: “Работата е трудна и все по-малко доходна, което я прави непривлекателна за младите. Аз винаги съм бил рибар, не съм станал от необходимост, но и не съм имал друг избор.”

4
Филипас Цантанис от Парикиа и неговата лодка  “Илиас Мириа”. “Моят дядо беше рибар. Наричаха го Професора. Аз наследих прякора. Има два начина за риболов.  Единият е да хвърлите мрежите по залез и да ги съберете сутрин, другият – да ги поставите в следобедните часове и да ги съберете по залез слънце. Аз предпочитам втория, защото нощем идват делфините и тюлените,” споделя Филипас.

7
Петрос Делентас от Писо Ливади и неговата лодка “Манолис”. “На 18 години станах моряк, бях радист и обиколих света не от романтични подбуди. По това време нямаше какво друго да се прави. Лодката ми ме спаси, тя беше моята котва, която ме върна на Парос и която ми помогна да изградя живота си и да избягам от моряшкия живот. Тази лодка е моята любов,” казва развълнувано Петрос.

6
Спирос Тантанис от Науса и неговата лодка “Евангелиа Стела”

9
Вагелис Пароусис от Алики и неговата лодка “Меропи”. “Ако трябваше да стоя в Атина, нямаше да издържа и едно денонощие. Щях да се побъркам.  Ако не съм край морето, все едно съм умрял,” заявява Вагелис.

FilterDigest
по материали от  The Atlantic

Filter Digest препоръчва

 

 

 

 

 

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.