KarussellЛегендарни места за гмурканеПодводен свят

Легендарни места за гмуркане: S/S Rosalie Moller – Червено море, Египет

S/S Rosalie Moller има сходна съдба както S/S Thistlegormкарайки много водолази да считат че двата кораба са тясно свързани,  макар те да имат много малко общо в плаванията си, когато са били на вода. Като транспортен кораб, S/S Rosalie Moller е извикан на служба в началото на Втората световна война, както много други британски кораби. Неговата финална мисия е да достави пълен товар с въглища от Уелс до Александрия, Египет, но поради това, че силите на Оста контролират Средиземно море, се избира единствения възможен морски път през Южна Африка, Червено море и Суецкия канал.
francis

Розали Молер е товарен кораб, 3,963 Бруто регистър тона, построен от Barclay Curle & Co., Glasgow с името S/S Francis за компанията Booth S.S.Co Ltd, Liverpool. Корабът е пуснат на вода на 12 Декември 1909 и завършен през януари следващата година с максимална дължина 108.2, максимална ширина 15 метра и газене 7.6 метра, тройно разширен парен двигател с един вал, който позволява S/S Francis да развие максимална скорост от 11 възела.
С големите си трюмове, корабът е най-подходящ за транспортиране на въглища. Буут Стиймшип Къмпани го използва за “въглищар” и доставя въглища из цяла Британия, както и по крайбрежието на Европа от построяването му през 1910, през Първата световна война и следвоенните години, след което е продаден през Март 1931 на Moller Line Ltd.

Вече собственост на Moller Line, той е базиран в Шанхай и използван по китайския маршрут, доставяйки въглища по крайбрежието. Когато войната с Германия става неизбежна, корабът е върнат в Англия и реквизиран от Министерството на военния транспорт за нуждите на войската. Розали Молер продължава да изпълнява роля на “въглищар” в британски води и по рядко на юг до Гибралтар.
Заради възрастта на кораба от нормалната му употреба е направен основен ремонт прз Юли 1941. С нарастването на военните действия в Средиземноморието, нараства и нуждата от снабдяване с гориво на съюзническите кораби. През Август 1941, му е поставена задача, да достави въглища в Александрия по дългия маршрут около Африка. Под командването на Капитан Джеймс Бърн, Розали Молер акостира в Дърбан, ЮАР и ранния септември  на 11 същия месец се отправя на север, покрай източното крайбрежие на Африка, спирайки в Аден, на път за Суец.

Достигайки Южния край на канала през есента на 1941, корабът застава на котва на една от така наречените “безопасни стоянки”, която е извън обсега на патрулиращите бомбардировачи на Оста в залива на Суецкия канал. Немските самолети са базирани в северното Средиземноморие, а Суец се намира доста на юг от техните бази. Тази стоянка е наречена “безопасно място H”. Германските пилоти обаче успяват да увеличат обсега, както и да усъвършенстват летенето нощем, което остава скрито за съюзническите сили и на 6-ти октомври 1941, 2-ри Ескадрон от бомбардировачи Хенкел 111, от 26-та Ескадрила, базирана на остров Крит, намира тези “безопасни стоянки” и удря S/S Thistlegorm, който стои на котва на стоянка “F”. Авиационните бомби уцелват трюма с муниции и експлозията е толкова силна, че озарява нощното небе и осветява също така SS Rosalie Moller за пилотите, които се връщат няколко дена по-късно. Те атакуват и потапят втория кораб, двама членове на екипажа загиват.

Bundesarchiv_Bild_101I-343-0694-21,_Belgien-Frankreich,_Flugzeug_Heinkel_He_111

Бомбардировач Хенкел 111 на Луфтвафе

P130_two_HE-111s_in_flight.jpg.1cc8afc1bd1bf8b56771df42780a8a66

Из рапорта на Капитан Джеймс Бърн:
“Атакувани сме от две бомби, едната от която удря трюм №3 в 00:45 часа. Корабът потъна в 01:40 на 8 октомври 1941, двама членове на екипажа са беследно изчезнали.”
byrnelog

 

 

Водолазна информация за Rosalie Moller
ds_rosallie_moller_map

Днес, потъналия кораб Розали Молер лежи изправен на равен кил на дъното. Витлото се намира на около 45 метра дълбочина, а кърмата на около 32.Величествено, неговата основна мачта дълга около 17-18 метра стои непокътната, задно с радиооборудването закачено на нея. Края на мачтата се намира само на 17 метра дълбочина, но за да разгледате кораба, ще трябва да отидете доста по-надълбоко. Дъното където лежи корпуса е на около 50 метра, където е територия на техническите водолази. Въпреки това, за водолазите с ниво Advanced, Розали Молер предлага изключителен дайвинг, където на дълбочина от около 30 метра ще бъдете достатъчно близо да палубите и обикновено добрата видимост ще ви позволи да разгледате кораба, включително отвора направен от бомбата, която го потапя. В сравнение с Тисългорм, този кораб е учудващо непокътнат с изключение на пробойната и престоя от над 60 години на дъното на морето.
Корабът е изцяло покрит с корали и бъка от живот: гласфиш, баракуди, групери, лайън фиш, както и понякога рифови акули са част от обитателите му, идеално място да се потопите в историята и да се насладите на невероятната красота на Червено море.

Rosalie-Moller2

Дълбочина : 17-51 м
Видимост : 10-20 м, при първите групи видимоста е най-голяма
Повърхност: често има вълни
Температура на водата : 22-28 С
Опит : AOWD <
Благоприятен сезон : Целогодишно
Кординати: 27 39′ 03″ N, 33 46′ 17″E. западно от Gobal Sheghir
Разстояние от брега : 70км (4 часа) западно от Шарм ел Шейх, 50 км (2 часа) северно от Хургада

Filter Digest
по материали от интернет
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

5 най-чести грешки, които допускат водолазите

Next post

Без дъх

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.