Легендарни места за гмуркане: S/S Rosalie Moller – Червено море, Египет

S/S Rosalie Moller има сходна съдба както S/S Thistlegormкарайки много водолази да считат че двата кораба са тясно свързани,  макар те да имат много малко общо в плаванията си, когато са били на вода. Като транспортен кораб, S/S Rosalie Moller е извикан на служба в началото на Втората световна война, както много други британски кораби. Неговата финална мисия е да достави пълен товар с въглища от Уелс до Александрия, Египет, но поради това, че силите на Оста контролират Средиземно море, се избира единствения възможен морски път през Южна Африка, Червено море и Суецкия канал.
francis

Розали Молер е товарен кораб, 3,963 Бруто регистър тона, построен от Barclay Curle & Co., Glasgow с името S/S Francis за компанията Booth S.S.Co Ltd, Liverpool. Корабът е пуснат на вода на 12 Декември 1909 и завършен през януари следващата година с максимална дължина 108.2, максимална ширина 15 метра и газене 7.6 метра, тройно разширен парен двигател с един вал, който позволява S/S Francis да развие максимална скорост от 11 възела.
С големите си трюмове, корабът е най-подходящ за транспортиране на въглища. Буут Стиймшип Къмпани го използва за “въглищар” и доставя въглища из цяла Британия, както и по крайбрежието на Европа от построяването му през 1910, през Първата световна война и следвоенните години, след което е продаден през Март 1931 на Moller Line Ltd.

Вече собственост на Moller Line, той е базиран в Шанхай и използван по китайския маршрут, доставяйки въглища по крайбрежието. Когато войната с Германия става неизбежна, корабът е върнат в Англия и реквизиран от Министерството на военния транспорт за нуждите на войската. Розали Молер продължава да изпълнява роля на “въглищар” в британски води и по рядко на юг до Гибралтар.
Заради възрастта на кораба от нормалната му употреба е направен основен ремонт прз Юли 1941. С нарастването на военните действия в Средиземноморието, нараства и нуждата от снабдяване с гориво на съюзническите кораби. През Август 1941, му е поставена задача, да достави въглища в Александрия по дългия маршрут около Африка. Под командването на Капитан Джеймс Бърн, Розали Молер акостира в Дърбан, ЮАР и ранния септември  на 11 същия месец се отправя на север, покрай източното крайбрежие на Африка, спирайки в Аден, на път за Суец.

Достигайки Южния край на канала през есента на 1941, корабът застава на котва на една от така наречените “безопасни стоянки”, която е извън обсега на патрулиращите бомбардировачи на Оста в залива на Суецкия канал. Немските самолети са базирани в северното Средиземноморие, а Суец се намира доста на юг от техните бази. Тази стоянка е наречена “безопасно място H”. Германските пилоти обаче успяват да увеличат обсега, както и да усъвършенстват летенето нощем, което остава скрито за съюзническите сили и на 6-ти октомври 1941, 2-ри Ескадрон от бомбардировачи Хенкел 111, от 26-та Ескадрила, базирана на остров Крит, намира тези “безопасни стоянки” и удря S/S Thistlegorm, който стои на котва на стоянка “F”. Авиационните бомби уцелват трюма с муниции и експлозията е толкова силна, че озарява нощното небе и осветява също така SS Rosalie Moller за пилотите, които се връщат няколко дена по-късно. Те атакуват и потапят втория кораб, двама членове на екипажа загиват.

Bundesarchiv_Bild_101I-343-0694-21,_Belgien-Frankreich,_Flugzeug_Heinkel_He_111

Бомбардировач Хенкел 111 на Луфтвафе

P130_two_HE-111s_in_flight.jpg.1cc8afc1bd1bf8b56771df42780a8a66

Из рапорта на Капитан Джеймс Бърн:
“Атакувани сме от две бомби, едната от която удря трюм №3 в 00:45 часа. Корабът потъна в 01:40 на 8 октомври 1941, двама членове на екипажа са беследно изчезнали.”
byrnelog

 

 

Водолазна информация за Rosalie Moller
ds_rosallie_moller_map

Днес, потъналия кораб Розали Молер лежи изправен на равен кил на дъното. Витлото се намира на около 45 метра дълбочина, а кърмата на около 32.Величествено, неговата основна мачта дълга около 17-18 метра стои непокътната, задно с радиооборудването закачено на нея. Края на мачтата се намира само на 17 метра дълбочина, но за да разгледате кораба, ще трябва да отидете доста по-надълбоко. Дъното където лежи корпуса е на около 50 метра, където е територия на техническите водолази. Въпреки това, за водолазите с ниво Advanced, Розали Молер предлага изключителен дайвинг, където на дълбочина от около 30 метра ще бъдете достатъчно близо да палубите и обикновено добрата видимост ще ви позволи да разгледате кораба, включително отвора направен от бомбата, която го потапя. В сравнение с Тисългорм, този кораб е учудващо непокътнат с изключение на пробойната и престоя от над 60 години на дъното на морето.
Корабът е изцяло покрит с корали и бъка от живот: гласфиш, баракуди, групери, лайън фиш, както и понякога рифови акули са част от обитателите му, идеално място да се потопите в историята и да се насладите на невероятната красота на Червено море.

Rosalie-Moller2

Дълбочина : 17-51 м
Видимост : 10-20 м, при първите групи видимоста е най-голяма
Повърхност: често има вълни
Температура на водата : 22-28 С
Опит : AOWD <
Благоприятен сезон : Целогодишно
Кординати: 27 39′ 03″ N, 33 46′ 17″E. западно от Gobal Sheghir
Разстояние от брега : 70км (4 часа) западно от Шарм ел Шейх, 50 км (2 часа) северно от Хургада

Filter Digest
по материали от интернет

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.