SS THISTLEGORM – Водолазната перла на Червено Море

broken

Построеният през 1940 година Тисългорм е британски въоръжен търговски кораб за сухи товари с дължина 128 м, ширина 18м и водоизместимост  9009 тона. На 6 октомври 1941, корабът, чието име на келтски означава Магарешки  Бодил, е чакал да премине през Суецкия канал в пролива Губал близо до нос  Рас мохамад. Той е бил е въоръжен с 101мм зенитно оръдие и едрокалибрена 77мм картечница. Именно на този ден той е потопен от Луфтвафе.

История

Тисългорм е построен през април 1940 на доковете “Томпсън и синове” в Съндерланд за компанията “Албин Лайн ЛТД”.  Бил снабден с трицилиндров парен двигател с няколко разширения и мощност 1850к.с. Корабът бил частна собственост, но строителството частично било финансирано от британското правителство. article-2539106-16CF6878000005DC-756_964x649

 

 

 

Тисългорм е класифициран като въоръжен товарен кораб, тъй като бил построен по военно време и поради тази причина притежава 101 мм зенитно оръдие и едрокалибрена 77 мм картечница. В началото на Втората световна война са построени 4 кораба от същия клас. След пускането му на вода, корабът прави три успешни рейса. Първият – до Щатите, за да натовари стоманени релси и резервни части за самолети. Вторият – до Аржентина за зърно и третият до Източна Индия за ром. Преди своя четвърти и последен курс Тисългорм преминава довъоръжаване и ремонт в Глазгоу, а екипажът му бил увеличен с девет моряка.
Тисългорм е включен в секретната операция “Кръстоносен поход”, в която конвой от 16 съда е трябвало да обиколи Африка, избягвайки контролираното от германците Средиземно море.  Целта е била корабите да достигнат Александрия през Суецкия канал и да снабдят с провизии и допълнително военно оборудване за Осма британска армия. Войската наброявала 200 000 души, разположени в Египет и северна Либия. През май 1941 Тисългорм с екипаж от 49 души отплава от Глазгоу. Корабът е натоварен с боеприпаси, бомби с различно предназначение, противотанкови мини, карабини Ли-Енфилд МК 3, мотоциклети BSA W-M20, Matchless G3L и Norton 16 H. Освен това, на борда му се намирали автомобили Бедфорд, Морис и Форд, ремаркета, подвижни електрогенератори, резервни части за самолети и автомобили, медикаменти и др. В допълнение към основния товар, на палубата били натоварени и два леки танка MK 2, два парни локомотива Stanier Class 8F в комплект с резервоарите за вода и въглища.shipwreck-2_2790422k

 

Когато Тисългорм се намира във водите на Червено море, се получава заповед той да хвърли котва в пролива Губал, покрай рифа Шааб-Али и да премине през Суецкия канал, който временно бил затворен от натъкнал се на немска мина кораб. В нощта на 5-ти срещу 6-ти октомври 1941, два немски щурмовика Heinkel He 111, които били излетели от остров Крит с цел търсене и унищожаване на английски транспорти, се натъкват на стоящия на котва Тисългорм. Без да срещнат каквато и да било съпротива, немците атакуват кораба. Бомбите попадат в четвърти трюм, който бил натоварен с боеприпаси. Това предизвиква частична детонация и усилва ефекта от взрива. Кърмата е откъсната, палубата – зарината с отломки. В 1 ч и 30м корабът потъва на дълбочина около 30 метра. Загиват 4-ма матроси и 5-ма войници от разчета на противовъздушната отбрана на кораба. Останалите са спасени от лекия крайцер HMS Carlisle, който влизал в състава на конвоя.

Дълго време “Тисъл”, както е известен във водолазните среди, бил забравен. Местните рибари знаели, че на това място под водата лежат останките на голям кораб, на които се закачали мрежите им. За първи път останките на Тисългорм са изследвани от  екипа на Жак Ив Кусто по време на неговата експедиция в индийския океан с кораба Калипсо през март 1955. Екипът на Кусто изважда на повърхността някои артефакти, в това число един мотор, капитанския сейф и корабната камбана. Експедицията е подробно описана в книгата на Кусто “В света на мълчанието”, а части от подводните снимки са използвани  в едноименния документален филм.

След посещението на Кусто, Тистъл отново потъва в забрава. Чак през 80-те години на миналия век, израелски водолази го откриват отново и той става достъпен за любителско гмуркане. През 1993 BBC снимат документален филм за Тисъл, което го превръща в най-популярното място за гмуркане в близост до Хургада и Шарм ел Шейх.

Корабът може да бъде намерен само с навигационни уреди : ширина 27° 48.84’/ дължина 33° 55.22′

Течението : често силно и доста заблуждаващо, на повърхноста е в една посока, а в дълбочина може да бъде в съвсем противоположна.

Спускането: задължително става по въже, опънато от кърмата или от бака, заради теченията

Дълбочина : 16-33м

Видимост : 15-25м, при първите групи видимоста е най-голяма
Повърхност :често има вълни
Температура на водата : 22-28 С
Опит : AOWD <
Благоприятен сезон : Целогодишно
Разстояние от брега : 40км (3 часа) западно от Шарм ел Шейх, 65 км(4,5 часа) северно от Хургада

вижте това видео, което Filter Digest заснеха при едно от посещенията си на ss Tistlegorm

Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.