KarussellПодводен свят

Как да подобрим разхода на въздух при гмуркане

4374325f395dfc8540952a5e9622b634Тед Харти започва да преподава скуба дайвинг през 2005 г. Той е бил инструктор по NAUI, PADI и SSI. Той става Изпълненителен инструктор по свободно гмуркане на PFI (Performance Freediving International)през 2009 г., и основава Immersion Freediving през 2010 г. Той е капитан на отбора на САЩ по свободно гмуркане през 2012, носител на национален рекорда по свободно гмуркане на САЩ, от 85 метра . Той е PFI треньор инструктор, както и PFI  инструктор за напреднали.  Учи хората да се гмуркат по-дълбоко и да стоят по-дълго и безопасно, Тед Харти обучава само по 5 студента годишно във Форт Лодърдейл.

 

Когато преподавах скуба дайвинг, един от най-честите въпроси които ми задаваха учениците  бе: как можем да подобрим консумацията си на въздух. Стандартния отговор е, че колкото повече се гмуркаш и трупаш опит, толкова малък ще е разхода ти на въздух.
Разбира се това е напълно вярно, но от друга страна, начинаещият не научава нищо. Когато преподавах във Флорида, аз показвах няколко метода на моите студенти за подобряването  консумацията на въздух. Сега преподавам фрий дайвининг, и мога да покажа още няколко техники за това.

 

Как да подобрим консумацията на въздух

Всъщност нека разделим два типа проблеми с консумацията. Ако си начинаещ водолаз или разхода ти е доста голям, започни с метод Но.1. Метод Но.2 ще проработи ако си добър водолаз, но искаш да подобриш консумацията си на въздух още повече.

Метод No. 1

Седни на дивана и си приготви хронометър, може и смартфон. Дишай нормално, все едно гледаш ТВ, и преброй колко вдишвания правиш за 1 минута.
На следващото плитко гмуркане, някъде където се чувстваш съвсем спокоен, застани на колене на пясъка на дълбочина 8-10 метра да кажем и не мърдай. Постой около минута или две за да се успокоиш. След това преброй, колко вдишвания правиш под водата и ги сравни с тези на дивана. Най-вероятно дишаш по-често и вдишването е много о-дълбоко, отколкото ти е необходимо.

Ще кажете, че да коленичиш под-водата и да седиш на дивана едва ли е едно и също като дейност. Но защо трябва да дишаш по-често и да използваш повече въздух, когато почиваш под вода? Когато направих този тест с начинаещи водолази, те вдишваха повече и по дълбоко  въздух. Аз ги карах да коленичат неподвижно на дъното и да се опитат да достигнат броя на вдишванията колкото при това на дивана. Всъщност тежкото дишане засилва дискомфорта при начинаещите водолази, докато обратното го прави доста по-приятно.

 

Метод No. 2

Ако не си начинаещ водолаз и консумацията ти е средна, но искаш да я подобриш, какво може да се направи? Да откраднем някои техники от свободните гмуркачи, това може да се направи.

Повечето хора не мислят за това как дишат под водата, което е съвсем нормално; просто вдишват и издишват. Но ако анализираме как дишаме под водата, вероятно ще открием, че времето през което вдишваме е равно на това което издишваме, което ще рече, че половината от това време, вадиме въздуха от бутилката. Дали ще намалим рязко разхода, ако например намалим това време на 20%, вместо 50%? Разбира се, че ще го подобрим и то осезаемо.

Първо пробвайте това на сухо. Поемете въздух, но с диафрагмата. Всеки който е карал курсове по фрий дайвинг или йога е запознат с тази техника. Когато вдишвате, опитайте се да бъде така, че да не мърдате гърдите си, а по скоро стомаха да се движи. Това е вдишване само от диафрагмата, и гърдите ти не се движат изобщо. Използвавйки тази техника, означава че не поемате толкова въздух колкото бихте могли.

Поемете въздух бавно от диафрагмата както описахме по-нагоре, което трябва да отнеме около 2-3 секунди. После издишайте много бавно за около 8-15 секунди, или колкото се чувствате ОК и след това повторете. Използвайте езика и зъбите си, за да забавите вашето издишване, така че лесно да го направите за 8-15 секунди. По този начин ще трябва да се чувствате съвсем добре. Ако се опитвате да издишате толкова дълго, колкото можете и след това, едвам успявате да си поемете въздух, значи не го правите правилно. С това упражнение трябва да се чувставет 100 процента комфортно и отпуснато.

Направих специално видео за да демонстрирам, за какво точно става дума и да ви помогна да усвоите тази техника.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Уникални хардкор версии на легендарни състезателни автомобили

Next post

Оплетена манта моли водолаз за помощ

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.