KarussellПодводен свят

Историята на сухите костюми DUI

Дик Лонг през 1960 година

Дик Лонг – основател, първи президент и единствен собственик на DUI, създал своето предприятие през 1963 под името Skin Diving Unlimited. Компанията започнала да се нарича DUI — Diving Unlimited International от 27 юли 1972 година. Активите на предприятието тогава възлизали на стар пикап, въздушен компресор и 2800 долара наличен капитал. Семейство Лонг по това време живеело в отделна къща, а своя първи костюм Дик създал в една от стаите ѝ. Първият офис на компанията, заедно с търговската площ, обхващал само 50 квадратни метра. По това време за конструирането на удобен костюм Дик Лонг взимал 32 различни мерки от тялото на човек. Ранните модели сухи костюми имали инфлатор, който се надувал с уста. Производството на сухи костюми нараствало с бързи темпове и още в първите години числото на водолазите, обучавани от DUI да плуват в техните сухи костюми, наброявало около 200 души месечно. Компанията отделя особено внимание на производството на костюми за жени.

Тези костюми в сравнение с мъжките са по-тесни в раменете и по-широки в таза, с тесни талии и широки в гръдната област, по-къси крачоли и ръкави и т.н. От 1994 година дизайнерският отдел, разработващ женските модели, се състои само от жени. Първият костюм за комерсиално гмуркане, подгряван с гореща вода, бил създаден през 1968 година. Тествали го като водолазът, облечен в него, се потапял в голяма вана, пълна със студена вода и лед. Още от началото на своето съществуване компанията DUI поддържала тясно сътрудничество с ВМФ на САЩ. Тя им доставяла сухи костюми и животообезпечаващо оборудване за подводните работи във водолазен звънец. В наши дни всички подразделения на ВМФ и спасителната служба на США са оборудвани със сухи костюми DUI. Собственикът на DUI Дик Лонг нееднократно участвал в спускания с миниатюрната подводница на Жак Ив Кусто SP-350 Denise, която много хора наричали “гмуркащата се чинийка”.

През седемдесетте години DUI създават първия мокър костюм за водолазния пазар. Днес в компанията работят 75 души, всички сертифицирани и активни водолази. Компанията редовно организира съвместни гмуркания, в които задължително участват всички нейни сътрудници. DUI организират тестови гмуркания, в които взимат участие до 400 водолаза. В компанията се поддържат стари и здрави традиции. Текучеството на персонала е едно от най-ниските в САЩ и много от служителите работят още от 1982 година. Това е и една от причините за високото качество на продукцията на DUI. Друг основен фактор е, че цялото производство на материалите, както и самите костюми, са съсредоточени изцяло в Щатите. Сухите костюми DUI са широко разпространени в САЩ, където имат 425 дилъра и активно се продават извън страната от много международни дистрибутори. В наши дни президент на компанията DUI е дъщерята на Дик Лонг – Сюзън Лонг.

Filter Digest

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Ressence Type 5G, малко шик за водолазите

Next post

Британската точност с Bremont Supermarine S300 & S301

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.