KarussellАрхивТехно

Духът на супер автомобилите витае и при по-обикновените

cars-cover

Твърде малко са възможностите да се порадваш на истински супер-автомобил “наживо”. Дори по-малко от броя на произведените супер-автомобили. Причините за това са основателни, а обяснението отново съдържа на два пъти ползваното до момента количествено определение – “по-малко”… Наистина, доста по-малко от общия брой са щастливците с “широки пръсти”, позволили на бюджета си супер-разход за супер-автомобил който не просто да присъства като номер в личната им колекция. Супер-автомобил който всъщност да се ползва и като средство за придвижване. Поне относително редовно.
Каква ирония само – автомобилите създадени и произведени да се движат наистина бързо, обикновено си стоят кротко в специални помещения под блясъка на специални осветления, обгрижвани от специални хора тъй щото да радват в по-голяма степен душата (или егото) на естета – нежели уменията (и отново егото) на пилота. Но, имаме и добра новина – не е крайно необходимо да си супер-богат ценител за да си позволиш малко повече от визуално “докосване” до някоя автомобилна екзотика/класика/легенда (точно така – всичко накуп). Нужно е само малко познание – нещо, което не е никак трудно за “събиране”. Информация, до която почти всеки познавач тъй или иначе се е добрал сам предвид своето хоби.
От Filter Digest счетохме за нужно да споделим част от събраните знания на тема “сърца на легенди – туптят в гърдите и на обикновени граждани”:
Ето го и първият пример .

Мерцедес S 600

М120 – дванадесет цилиндровото сърце в Мерцедес S 600 и   
Пагани!
Пагани е известен със супер-наточените версии на AMG V12 в своите супер-екзотични творения, но наистина първата Зонда (C12) – всъщост използва съвсем стандартен Mercedes M120 V12 взет “назаем” от флагмана на генерация W140, именно модела S600.
Което всъщност означава, че с покупката на стара S класа  (W140 – или дори следващият модел W220 S600 с нейният M137 V12  също използван в различните модификации на Зонда) – спокойно можете да шофирате с дискретна усмивка и самочувствие провокирани от знанието.
[hr]
Форд Мондео 
И така, по света има всякакви автомобили – и скучни и екзотични. Признаваме, горният пример с Мерцедес 600 и Пагани Зонда не е съвсем коректен относно първото определение, но за сметка на това – едва ли някой би се обидил на подобна характеризация за Форд Мондео. Още по-конкретно – Форд Мондео от второто си поколение. И все пак, дори и този автомобил е имал варианти предлагащи дискретната му опаковка в комбинация с наистина “сърцат двигател”. Става въпрос за небезизвестния  3.0-литров Duratec V6, който малкият производител на спортни автомобили Нобъл (Noble) решава да “поразръчка” допълнително и използва като задвижващ агрегат за своето доста по-расово (от Мондео) творение разполагайки го в средата на конструкцията. Казано иначе – в M400.
 
Ето го и него…
и Него
Нужно е да се отбележи все пак: Въпреки чудесното тегло от само 1060кг постигнато в М400, инженерите на Нобъл все пак решават да удвоят мощността на агрегата. За целта използват помощта на по-агресивни разпределителни валове, достатъчно усилена кована “карантия”, програмиране на управлението и разбира си – допълнително поставяйки две турбини които да “облекчат дишането”. Резултата? …425 к.с. с ускорение до 100 км/ч за 3,3 секунди и максимална скорост от порядъка на 185… мили в час (казано иначе – 298км/ч).
 [hr]

Камри… Тойота!
Да, вярвате или не – все пак има нещо въодушевяващо в Тойота Камри: а именно във версията с нейният 3.5 литров V6 двигател. Същият 2GR-FE който можем да открием под капака на Лотус Евора и Ексидж. 

Разбира се, вероятно е малко пресилено да определим Евора като “суперавтомобил”. И все пак, с “понадутия шестак” на Камри – трансмисията му успява да достави до асфалта точно 400 коня… в Евора 400, благодарение на един компресор и “малко” донастройки от инженерите на Лотус. В резултат на това – динамиката, в крайна сметка успешно доближава Евора до категорията “супер”.

 [hr]

Volvo S80

Едва ли дори средностатистическият мъж (или жена) притежаващ осем цилиндрово Волво S80 (или XC90) имат дори идея за това, че същият двигател задвижва една от най-бързите и екстремни супер-екзотики на планетата! Автомобила за който става въпрос е отново Нобъл. Друг модел – още по-екзотичен от М400 а именно М 600

Именно Волво, може да изглежда като доста забавна отправна точка при избора на двигател за супер-автомобил. Но точно този 4,4 литров V8 – монтиран в техните S80 и XC90, както и след сериозни доработки във въпросния Нобъл М600, е в действителност разработка на Ямаха.
Разбира се, че е много по-потентен в Нобъл, където с два турбо-компресора Гарет – яроста на този осмак е повишена до 650 “коня” буквално изстрелващи купето му за 6,5 секунди до 100…. мили за час (така де – това е с малко в повече от 160 км/ч)! Максималната скорост е съответно 346км/ч. Без системи за контрол на сцеплението… и без ABS!

[hr]

BMW 750i (E32)

Този луксозен туристически лайнер също както и Мерцедес 600 се явява сърдечен донор на автомобил приживе определен като легенда. Автомобил който и преди е струвал почти милион, и сега… почти десeт! Точно така – това е McLaren F1.
Е, отчасти…. донякъде.

Старото 750i използва V12 двигател с означение M70. Това е мотор използващ за база могъщия  S70/2, седящ в средата на конструкцията на “Мак” F1. Все пак има разлика между двата – МакЛарън разполага с цял литър работен обем в повече, четири клапана на цилиндър (вместо два при “седмицата”) и произвежда два пъти по висока мощност.

И все пак, обикаляйки около такава стара “седмица” – приятното усещане за “топла връзка” с МакЛарън Ф1 не се губи в съзнанието на един познавач.

[hr]

Audi S4

Като един достоен представител на немските семейни седани от породата “вълк в овча кожа”, тази S4ка задвижвана от V8  едва ли влиза в определението “обикновена” и още по-малко пък “скучна”. (това е и причина да не включим например S6 и Lamborghini Gallardo LP560). И все пак този 4.2-литров двгател наистина има реализация и в автомобил много-побърз, скъп и екзотичен. И откачен. В случая – Спайкър C8, Щура датска суперкола… и не само

6 Ordinary Cars That Share Engines With Exotics  - Audi BMW Ford Lotus Mclaren Mercedes Benz Noble Spyker Toyota Volvo Supercars and Hypercars

Базовият модел се раздава със съвсем използваемите 395 коня, но при желание (и финансова възможност) на купувачите – мощности от (и над) 600 коня не са проблем за достигане…

Дописвайки тази статия, си давам сметка колко непълна по отношение на примерите е приложената информация. В този ред на мисли – със сигурност ще има продължение на снимковия материал със съответните технически характеристики. Като малък “спойлер” (заемката на тази непопулярна чуждица в значението и на “подсказка” е съвсем умишлено) ще спомена Lotec C-100, Jaguar XJ220, Koenigsegg, Monteverdi, Gumpert Apollo, Lotus Esprit, Ferrari Mondial T… и съвсем умишлено (и с чисто сърце) ще добавя към тази група дори Аriel Atom, BAC Mono, KTM X-bow…

Явор Парлапански за FilterDigest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

"Моята разходка в дивото"

Next post

За физическото и морално педофилие

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.