Кино

Далеч от безумната тълпа

47896443-2455-4b11-a5f3-ef88b666a30e-2060x1236

Адаптациите по викториански романи могат да бъдат досадна тенденция. Превръщайки класическите истории в плоски романтични сюжети и орязвайки богатите на образи среда и атмосфера, те често са анемични опити за потапяне в историческия период. Истината е, че повечето от тях, дори по-захаросаните версии, като тези на Джо Райт, носят сантиментално очарование, което лесно влиза под кожата, и не е изненада, че предизвикват одобрение у масовата публиката (но не и у почитателите на книгите). Името на датския режисьор Томас Винтерберг, който направи изключителния и номиниран за Оскар „Ловът“, е интересен избор и дава обещание за един различен поглед към историята.

А каква е историята? Филмът е базиран по едноименния роман на Томас Харди, издаден през 1874 г., в който се разказва съдбата на Батшеба Евърдийн – млада жена, която получава голямо наследство от чичо си, и изправена пред трудния избор на съпруг, трябва да примири порива си за свобода с нуждата от улегнал живот. Кандидатите са трима. Войник, фермер и заможен земевладелец.

100 години след първата адаптация, идва време за нов прочит. В ролята на Бетшеба влиза Кери Мълиган. Докато язди с коня си сред красивата природа на Есекс, тя среща фермера Оук (Матиас Схонартс) – неловък в социалните контакти, но с голямо сърце и мечти. Когато обаче той й предлага брак, Батшеба отказва. Нейното желание за свобода я тласка извън всякакви обвързвания, особено във време, когато правата на една съпруга не надвишават домакинската работа

Still-5-02

След като се разделят за кратко, само за да се срещнат отново, този път събрани от неочакван пожар в плевнята на новото имение на Евърдийн, двамата започват съвместна работа по облагородяването на земята. Местните са скептични към младата господарка, но интересът на съседа им Уилям Болдууд (Майкъл Шийн) – начетен и уседнал мъж, който най-накрая иска да създаде собствен дом, е привлечен. Батшеба чувства симпатии към него и сигурността, която той предлага, е желана от всички жени. Но докато тече времето й за размисъл, тя среща сержант Франк Трой (Том Стъридж) – самонадеян млад войник, който ще й разкрие непознатите предели на страстта.

Може би историята на пръв поглед звучи досадно и елементарно и може би в ръцете на по-неопитен разказвач би била точно такава. Но именно в това проличава майсторството на екипа, който стои зад адаптацията – да разказват по необикновен и задълбочен начин, обръщайки внимание на всеки един нюанс, засегнат от романа. Най-големият актив са сценарият и актьорите, които разкриват пълнокръвни и завършени образи, с добра мотивация и интересни вътрешни конфликти.

Разбира се, това преди всичко е филм за Батшеба и основната отговорност пада върху раменете на Кери Мълиган, която отново доказва, че е една от най-добрите актриси, които работят в момента. Със своята типична „тиха” игра, тя създава героиня, на която съчувствате, но и която в някои случаи може да бъде самонадеяна и самодоволна, дори горда и инатлива. Тези качества контрастират с нейните състрадателност, трудолюбие и стремеж към свобода и тя бавно се оформя като сложен и интересен персонаж.

cdn.indiewire

Тримата кандидати също са избрани с подобаваща адекватност. Матиас, който играе фермера Оук, е мълчалив и разчита повече на погледа си и силната физическа фигура, която внушава стабилност и непоколебимост. Това е герой, който живее според прости принципи и следва традициите, оставени от семейството му. Здрава работа, без интровертни размишления. Привличащо, но и същевременно ограничаващо. Най-добрата сцена във филма е между неговия герой и Уилям Болдууд, изигран отлично от Майкъл Шийн. Двамата се срещат малко след сватбата на Батшиба със самонадеяния Трой. В кратките разменени реплики си личи взаимното уважение и разбиране между двамата мъже, обичали силно веднъж, но сега останали в периферията.

Тримата кандидати показват интересна линия, в която от едната страна стои Трой със своята страст и авантюризъм, а като негова противоположност е Болдууд –затворен и неуверен мъж на средна възраст. Единствено Оук успява да съчетае качествата и на двамата, превръщайки се в единствения логичен избор – мъжът, с когото Батшиба ще бъде свободна. В един от последните кадри двамата вървят заедно, след което той се отдалечава, за да отвърже коня, а Батшиба, в момент на благодат, поема дъх с усмивка, най-накрая усетила хармонията на живота.

Far-From-The-Madding-Crowd-Photos-21Abril2015-05

Това е филм, който те кара да излезеш навън, да прекопаеш някоя нива, да усетиш живота от първа ръка, далече от (безумната тълпа на) града. Харди е вярвал в този начин на живот и в романите (и разказите) му темата за селския човек, открил спасението и свободата си в простичкия живот, е неотменна тема. Това благоговение пред природата се усеща във филма на Винтерберг – пореден успешен проект за датския режисьор.

Мартин Касабов за FiltterDigest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Световната шампионка по свободно гмуркане Наталия Молчанова изчезна в Средиземно море

Next post

National Geographic Traveler Photo Contest 2015

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.