FILTERФотография

Голи Камъни

“Вярвам, че ако се движим голи по-често, ще можем отново да открием своята истинска същност и припомним на себе си, че сме духовни същества в човешко тяло“ …

001-photo-kenyon-salo
Не гледам телевизия. Много. Причината е в суетата която телевизията ползва, експлоатира и опитва да ми продаде евтино, обезценявайки почти всичко с предлаганото от нея изобилие.
Не ме разбирайте грешно, нямам претенцията на „бунтар“, нито се опитвам да вляза в клишето „различен“ (ужас, дали желаещите да се приобщят към тази категория, всъщност си дават сметка колко това ги прави еднакви?).
Телевизия все пак гледам, но подбирам такава, каквато в крайна сметка успява да провокира интереса, задържи вниманието ми и ме кара да помисля.
Форматите от които имам избор са безбройни – аз за себе си, следя онези, от типа „реалити“ и не, в това число не влизат никакви „брадъри“, „ферми“ или други от този “социален” тип.

От известно време, ми се случва да попадна на едно предаване, „Голи и уплашени“ – интересно е. Донякъде. Поне до там, до където успява да ме накара да „потърся“ и „разгледам“ самия себе си в подобна ситуация.
Междувременно, ровейки се в социалните медии от по-нов тип, попаднах на един интересен проект – „Голи Камъни“. Оригиналното име е „Stone Nudes”, като превода му, е въпрос на интерпретация.

stonenudes111
Dean Fidelman, го описва простичко:
„Този проект е екстракт от изкуството на катерачите. Целта е,  вдъхновение и празник на човешките форми. “Stone Nudes” носи щрихите на обществото което представя. През последните 10 години, над 100 фотографа са „изписвали“ проекта с телата на три поколения катерачи.
За разлика от специализираните в областта на катеренето медии, тези фотографии не търсят възможност да ви продават или представят нещо извън опита. Това именно, успява да привлече катерачи с всякакви способности и възможности, да участват в търсенето и улавянето на есенцията на катераческия дух“
stonenudes71
Разглеждайки различните фотографии, успях да открия много дълбочина, сила и красота у тях. Снимките провокират суровия дух, показвайки ми женската сила в чистотата на формите и онази частичка “Богиня”, която всяко момиче носи в себе си. “Ние наистина забравяме да ходим по земята голи, а ето, природата е гола навсякъде и през цялото време. Ние хората, сме единственият вид, ползващ облекло с което се прикрива. И да, макар дрехите да са ни нужни, те покриват и нашата есенция, интуицията и връзката ни с извора дори”

Не останаха много неща за казване по темата. Но и не това е идеята на проекта…
Насладете се и Вие, на част от него:

stonenudes91

stonenudes81

stonenudes41

stonenudes51

stonenudes15

stonenudes31

stonenudes12

stonenudes21

stonenudes13

3964_5

h0h4job

 

Предлагаме Ви и линк, към кратък филм за Dean Feldman и неговия проект.

Явор Парлапански за Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Когато фотографа е склуптор, а моделите му са танцьори

Next post

Морските вълци - застрашените рибари на Гърция

Явор Парлапански

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.