Легендарни места за гмурканеПодводен свят

В Полша строят най-дълбокия басейн в света.

Тази есен в Полша се очаква да отвори врати най-дълбокия басейн в света. Deep Spot ще отнеме приза от италианския Y 40 със своите 45 метра дълбочина. Басеинът ще бъде разположен в малкия град Мшчонов, на югозапад от Варшава.  Deep Spot ще бъде просто огромен, за да го напълнят ще са нужни 8 000 кубически метра вода, а за строежа му се очаква да бъдат използвани 1100 тона стомана.

Водата в басейна ще бъде с по-висока температура от обичайното, така че водолазите и свободните гмуркачи няма да се налага да обличат костюми. На различни дълбочини ще има площадки, които ще разнообразяват гмурканията, в зависимост от желанията и възможностите. Deep Spot ще е подходящ както за начинаещи и напреднали любители, така и за професионални водолази.

Освен “чашата” на басейна, ще има и хотел, конферентни и учебни зали с изглед към подводната част. Ще има и сух подводен тунел.

И все пак, както вече писахме, Deep Spot няма да е най-дълбок за дълго, през 2020 година се очаква да бъде открит  Blue Abyss  във Великобритания, който ще бъде дълбок 50 метра. Той ще се използва не само от водолази, ще бъде тренировачна база и за астронавтите. Поради тази причина, в него ще бъде построен макет на Международната космическа станция.

FilterDigest

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Вижте няколко шеговити подводни сигнала.

Next post

Никога не хващайте полет след гмуркане, за да не си научите урока по трудния начин

Борис Григоров