KarussellПодводен святТехноЧасовници и дайв компютри

Ressence Type 5G, малко шик за водолазите

Когато Ressence обявяват през декември 2015, че ще правят часовник за гмуркане, повечето хора повдигат учудено вежди. Въпреки това Type 5 представлява едно наистина малко хай-тек чудо с невероятен дизайн и спортен дух, което може да се очаква от Ressence. Това е фейслифтът на Type 5 – Type 5G, изцяло сива версия с повече цветни индикации и изцяло матиран.

 

Технически, този часовник е почти същия като оригиналния Type 5, чиято най-голяма иновация беше изпълването на камерата със специално масло, което да направи дисплея супер видим и четлив под водата. Това не е някаква измишльотина – този часовник наистина е страхотен инструмент на дълбочина. Маслото позволява на индикаторите да се проектират директно върху кристала, така че да няма никакво изкривяване под какъвто и да е зрителен ъгъл под водата.

 

Касата на Type 5G е изработена от титаниева сплав, клас 5 със специално покритие. Диаметърът е 46 мм, а дебелината 15.5 мм, така че това си е голям часовник по всички стандарти. Базелът може да се върти в двете посоки и има специални изпъкнали места за по-лесно завъртане. Отбелязани са минутите на кръгло 10. Конструкцията от титан продължава с цифреблата, който се състои от серия от дискове. Стрелките и индикациите са гравирани и запълнени със SuperLuminova луминофор.

 

В случай, че не сте запознати с устройството на Type 5, си струва да го преговорим набързо. Има две отделни камери в часовника, отделени от титаниева централна плоча, която също има и зъбчатка на нея. Горната част съдържа дисковете със стрелките за часовете, минутите, секундите и температурата, и е изпълнена със специално масло. Долната част съдържа механизма, а специални магнити отговарят за дисковете отгоре и ги въртят съответно през титаниевата плоча. Тук са решени множество математически и инженерни проблеми, за да може цялото това нещо да работи и то с швейцарска точност. По същество това е същият механизъм като на Ressence Type 3

 

Разчитането на показанията отначало се струва доста объркващо, ако не знаете какво гледате. Часовете и минутите са очевидни, разбира се (поне ако сте се вглеждали в такъв часовник), но има и 2 допълнителни диска, които трябва да се отбележат. Единият измерва температурата на маслото в часовника и показва неговата безопасна граница (-10/+40 °C), a другият диск е секундарник, който прави пълен оборот за 90 секунди и показва, че часовникът всъщност върви (ISO изискване за истински часовник за гмуркане). Вътре са поставени също няколко ребра, които действат като шок абсорбатори, за да попречат на дисковете в горната част на часовника да се разделят от магнитите при евентуален удар или изпускане.

Едно от най-яките неща на този часовник е неговият луминофор. Когато загасите светлината или се потопите на няколко метра под повърхността, пред вас ще засвети в синьо почти всяка индикация на дисплея. Има и няколко разноцветни маркери, които да ви ориентират за течащите секунди или да проследите температурата на часовника. Наистина страхотна визия, която дава много индивидуалност на този часовник в тъмното.

 

Въпреки доста големия си размер, часовникът стои удобно на ръката и притежава несъмнено страхотна визия.

За съжаление, на по-голямата част от водолазите, часовникът е позициониран в ценова категория доста над приемливите за този тип часовници и струва $35,800, по днешен курс малко над 66,000 лева. Разбира се, за гъзарията няма почивен ден и ако някой може да си го позволи, ние благородно му завиждаме. Ако все пак се заинтересувате: Ressence online

Filter Digest
по материали от www.hodinkee.com

[template id=”12393″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Museo Atlántico: първият подводен музей в Европа

Next post

Историята на сухите костюми DUI

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.