KarussellЧасовници и дайв компютри

Константин Чайкин завоюва Марс с Mars Conqueror

Руският часовникар и може би луд гений Константин Чайкин представи не точно нов часовник, а движението, функциите и концепция за сложен уред, които в момента се разработват. Часовникът  “Konstantin Chaykin Mars Conqueror” ще бъде направен за мисии на Марс и ще показва марсианското време, 2 часови зони на Земята и ще има планетарен дисплей на относителните позиции на Зелята и Марс – и това изцяло механично. Завършеният часовник Mars Conqueror ще бъде представен следващата година на изложението Baselworld 2019. Това всъщност е “тийзър”, но разкрива достатъчно информация за да разпали въображението и да направи така, че това как ще изглежда новото бижу да бъде на второ място.

 

Чайкин казва, че идеята за такъв часовник е била мотивирана от работата на техническият визионер Елън Мъск и в частност надпреварата за пилотирана мисия до Марс между различните космически агенции и компании. Таргетът на Чайкин са хората които евентуално ще пътуват и изследват Марс. Полетът и заселването на червената планета е част от научната фантастика, както и сериозно научно изследване на космоса още от 1800 година. Вероятно до кацането на Марс ни делят десетилетия, но вече се работи усилено над този проект. Часовникарите очевидно също.

Чайкин не е първият човек, който прави часовник показващ марсианското време. През 1954, електромеханичен часовник с времето на Марс, както и на Земята е разработен от американския астроном I. M. Levitt и след това произведен от Hamilton Watch Company – и все още може да бъде ползван за мисии. (Напоследък, Hamilton участват в изследването на Марс само в сферата на научната фантастика, поставяйки на ръката на актьора Мат Деймън от филма “Марсианецът”(2015) Khaki Navy BeLOWZERO watch

През 2004, калифорнийският часовникар Гаро Ансерлиън прави два – механичен и кварцов марсинаски часвници, които са използвани от НАСА за техните ровери на Марс.

Костантин Чайкин е доста амбициран да направи изцяло механичен ръчен часовник с различни усложнения, който реално да бъде използван от хората, които ще отидат на Марс. Малко е странно разбира се със сигурност, но това което може да се очаква от Константин Чайкин е да вложи нещо непредвидимо в часовника. Разбира се, такъв хронометър би бил нещо полезно, но за първите мисии на Марс ще се изберат най-практичните интсрументи навярно. Механичните часовници може би не са най-надежното нещо, дори и за бекъп. Сигурно знаете историята за героичната роля на Omega Speedmaster от мисията на Apollo 13.

За повечето пилотирани мисии, които са относително близко до Земята, земното време е от особена важност. Между другото можете да прочетете тук, как Скот Кели използва своите часовници Брайтлинг в космоса.
Другите планети също имат дни, сезони, години и часови зони разбира се. Марс има дни (наречени Сол), които са доста близки до земните дни – 24 часа, 39 минути и 35.244147 секунди, но марсианските години са два пъти по дълги от земните. Тези различия изискват някои настройки за начина по който  измерват времето и някои необичйни хорологически компликации.

Часовникът Konstantin Chaykin Mars Conqueror ще има три малки цифреблата и общо 8 функции: Единият циферблат ще покзва земното време (часове, минути и секунди) с 24 часова GMT стрелка за второ време. Другият циферблат ще бъде за марсинаско време само с часове и минути. Третият циферблат ще бъде планетарен дисплей, показващ орбиталните позиции на Земята и Марс, както и марсианска дата (денят на мисията) в сол, земната дата с месечни индекси, както и индикация на опозициите и перихелийните опозиции, когато Марс и Земята са най-близко или най-далеч една от други.

 

Може би си мислите, че това е съвсем ново движение за всички тези усложнения, но изключително практичния избор на Чайкин е да модифицира относително обикновеното и скучно движение ETA 2836-2 с автоматично навиване и да изгради модул за него. Този модул е изграден от 159 части и прави неузнаваемо движението ЕТА. Чайков казва, че са му били необходими само 8 месеца за да проектира движението и сравнява сложността с тази на часовници с минутен рипийтър. Той подчертава, че много е помогнал опита с астрономическите усложнения на часовници като “Луноход” и “Deacalogue“, без да споменаваме Ортодоксалния Великденски часовник Konstantin Chaykin Computus Easter Clock.
Часовникът с това движение е с непроменена 4Hz честота и резерва за навиване от 38 часа. Би било добре да има по-голям запас поради две причини: 1. Ако пружината спре, може би ще трябва да се рисетва и 2. времето прекарано в нулева гравитация по пътя към Марс няма да осигурява достатъчно автоматично навиване. Най-малкото знаем, че роторът ще бъде пръстеновиден и стилизарн като докинг система на космически кораб, с гравирано лого на Konstantin Chaykin.

 

Както споменахме по-горе, как ще изглежда завършеният часовник не е ясно, защото още е в процес на разработка. Касата, според движението ще бъде 32.6 мм х 51.2 мм с височина от 7.95 мм и вероятно форма на стрела. Това което се знае, че в касата ще има 68 части. На гърба на часовника ще има конектори за старт на мисията, и такива за бързо синхронизиране на земните и марсинаски стрелки, или да се нагласи марсинаската дата отделно.

Какъвто е да е часовника, ако е на ръката на първия човек стъпил на Марс, ще бъде неоценим принос за бранда, какъвто е например Omega Speedmaster Moonwatch.
Жан-Клод Бивер дори направи цяло събитие с правото да изпратят TAG Heuer на непилотираната китайска мисия до Марс през 2020. За сега Konstantin Chaykin Mars Conqueror все още е мистерия по отношение на няколко неща, включително цената и броят на часовниците, които ще бъдат произведени, без да се споменават детайли за това как работи. Ще трябва да почакаме до следващата година.

Ако имахте този часовник вчера, 27 Юли 2018 пред вас, щяхте да забележите циферблатите показващи опозициите и перихелийните опозиции споменати по-горе. Марсианската опозиция се случи на 27 Юли, където дистанцията до земята е най-малка. Целия свят наблюдаваше лудото шоу на Луната, Марс, Слънцето и Земята.

 

Filter Digest
по материали от ablogtowatch.com

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Змеят-влак и сърцата без разписания

Next post

Кiki, do you love me или къде е любовта

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф