Подводен свят

80 метра под вода, 10 км от брега. Да изплуваш и оцелееш

Capes
По време на Втората световна война (ВСВ), Джон Хоутри Кейпс разказва, как е спасил 3-ма членове на екипажа от потънала подводница. За това му е даден Имперския медал за морска служба, въпреки съмненията относно неговите твърдения, съмнения които продължават дори и след смъртта му. Или по-точно до 1997 година, когато гърци правят невероятно откритие.
J2077

Приключенията на Кейпс започват в началото на 1941, когато той връхлита с колата си върху каруца, теглена от кон и съответно e  предаден  на съда. Но поради войната, той е временно освободен за да служи на страната си. Кайпс служи на борда на подводницата HMS Trasher  като механик в машинното отделение. Това е малко необичайно, отчитайки класовата система на Острова, където би трябвало да има офицерско звание, въпреки уменията си. Но това пък му спасява живота, както ще видим.
ItalianMareNostrum-640x322
Понеже бил повредил скъпа собственост, Кейпс е върнат в Малта, за да бъде довършено съдебното производство. Това се случвай в най-неподходящото време.
Малта, като част от Великобритания тогава заплашва доставките на Оста по маршрутите от Европа до Северна Африка. Когато силите на Оста не могат да неутрализират британците, те се опитват да изолират острова; когато  не успяват и това, те се опитват да го разрушат. Като резултат, Малта понася едни от най-тежките бомбардировки през ВСВ. Средиземноморието също се превръща в опасни води заради подводниците на двете страни, дебнещи корабите пътувщи там. За борба с подводниците, двете страни използват мини които унищожават почти всеки 2 от 5 опериращи наоколо. Шансовете на екипажа да оцелее от веднъж потънала подводница клони към нулата. Известно е, че само 4-ма британци са се спасили от такива катастрофи, което допълнително подхранва недоверието в разказа на Кейпс.
Кейпс се връща в Малта, използвайки “Вълшебното килимче” – флота от подводници, осъществяваща и поддържаща доставките на обсадения остров. След като урежда окончателно  проблемите си със закона, той се качва на борда на HMS Perseus на 26 Ноември 1941, откъдето започва неговото истинско приключение.

HMS Perseus е една от първите подводници оборудвана с торпедо тип Mark VIII. Нейният капитан Лейтенант-командир Едуард Крисчън Фредерик Николай, вече е потопил два италиански кораба, което му донася Орден за отлична служба.

Подводницата е  е базирана в Александрия, Египет където Кейпс се е запътил. Преди да се завърне в Александрия, на капитана Николай е наредено да извърши рутинен обход на южните гръцки острови. Понеже Кейпс не е член на екипажа и няма своя койка в спалното, му е отредено да спи на празно място за торпедо в задната част на подводницата.

 

В 22:00 на 6 Декември, Персей се намира на около 7 мили северно от гръцкия остров Закинтос, когато съдбата решава да го удари под формата на италианска мина. Носът на подводницата е повреден и се потапя надолу, задната част първо се показва над водата, след което поема към морското дъно заедно със 61 човека екипаж.
Кейпс по това време лежи на неговия рафт и пие ром, когато усеща експлозията. Той е изхвърлен от самоделното си легло, след което светлините угасват и потапят всичко в пълен мрак. Използвайки фенерче, той си проправя път до машинното, за да търси оцелели. Вместо това намира трупове. Водата струи през гумените уплътнения, но той продължава да търси  и накрая намира 3-ма ранени и стенещи моряци. Той ги извежда от машинното, затваря вратата и им дава от течния кураж останал в неговата бутилка.
Кейпс изважда няколко от Davis Submerged Escape Apparatus (спасителна жилетка с кислородна маска и очила) и ги раздава на ранените. Тогава възниква и друг проблем, те са пригодени за изплуване от дълбочина до 100 фута (30 метра) докато дълбокомера на подводницата показва 270 фута (80метра) под морската повърхност.
12753112_f520-412x640

Дори показанията на дълбокомера да са неверни и да е 170 фута (52 метра) пак е много по-дълбоко и последните 20 метра няма да имат кислород, но те нямат друг избор. Освен това и не могат  просто да отворят аварийния люк, защото външното налягане го притиска плътно и няма мърдане. На Кейпс се налага да наводни отделението, и пробва да отвори отводнителния клапан на старборда. Той обаче е затегнал и не помръдва. Тогава той опитва с другия кран, от който те изстрелват сигнални ракети към повърхността и тогава водата потича и започва да пълни отделението. Когато вътрешното и външното налягане са изравнени, Кейпс развива болтовете на капака с ключ. След като капакът е отворен, той извежда другите навън и плува след тях. Те срещат друг проблем: кесонната/декомппресионна болест. Заради рязката промяна на налягането, кръвта става на пяна и предизвиква силна болка, парализа и дори смърт. Ужасен, Кейпс се опитва да забави изплуването, но не успява. Болката го затиска в гърдите и той даже решава, че едва ли ще успее да изплува жив.

 

Въпреки това  успява да достигне повърхността, но единствено той оцелява. Той вижда бели скали напред и започва да плува към тях. Това му отнема цели 6 часа преди да достигне плажа на остров Кефалония.

Отново това е най-лошото време. Гърция е под контрола на Оста, които източват ресурсите на страната, а хората са оставени да умират от глад – другите избити. Около 13 процента от гръцкото население умира от глад, и хората които намират и помагат на Кейпс, се бунтуват по единствения начин който могат – скриват го, макар да излагат на риск семействата си. Те го кирят по пещери, местят го от къща на къща и го хранят с оскъдните залъци които имат. За да се смеси с местното население, той боядисва косата си черна и отслабва повече от 30 килограма. Това продължава 18 месеца, докато накрая успяват да го скрият на рибарска лодка и отведен в Смирна, в съседна неутрална Турция. Той намира убежище в Британското консулство, след което е изпратен в Александрия. Кейпс умира през 1985, но съмненията за неговите героични дела си остават.
Всъщност гръцкият археолог Коста Токтаридис, потвърждава неговата история. На 26 Декември 1997, Токаридис предвожда екип от водолази, които откриват останките от Персей. Те намират задния авариен люк отворен, шлюзовия кран отворен и бутилката от ром върху поставката за торпеда – доказателства за това че Кейпс заслужава медала си.

Filter Digest
по материали от War History Online

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

6 типа осветление при портретите, които всеки начинаещ фотограф трябва да знае

Next post

Параход "Родина" - българската гордост на търговския флот 1935-1941

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.